Hírek

2013.04.13. 18:52

Garanciára van szükség a repülés jövőjéért

Székesfehérvár -Közgyűlést tartott szombaton a börgöndi repülőteret 17. éve üzemeltető Albatrosz Repülő Egyesület a Civil Házban.

Tihanyi Tamás

Az Albatrosz Repülő Egyesület szakembereinek munkája nyomán tavaly megváltozott  a börgöndi repülőtér státusza, 4-es kategóriájú regionális reptér lett, szerepe tehát a honi sportrepülésben felértékelődött. Szilády Dezső elnök erre azt mondta, hogy kevés ilyen reptér van Magyarországon. De az egyesület nem csupán üzemelteti a repteret, ennél sokkal gazdagabb a tevékenységek sora.

Iskolások látogattak a repülőtérre, Fehérváron repüléstörténeti versenyt rendeztek, volt repülőmajális, érkeztek külföldi vendégek a levegőből, együttműködési megállapodást kötöttek a katasztrófavédelemmel. (Az egyesület tűzfelderítésben, helikopteres mentésben is segíthet.) A tavalyi repülőnap előtt ötezer jegyet osztottak ki a diákok között, a gépek aznap 18 órát töltöttek a levegőben, a látogatók száma  hagyományosan több ezerre tehető ilyenkor. A megye életében legjelentősebb repülős eseményt természetesen idén is megrendezik: szeptember 8-án.

Nem lehetett elmenni szó nélkül a repülőtér jogi helyzete mellett: Szilády Dezső azt mondta, szeretett volna megnyugtató híreket hozni a közgyűlésre, de ilyenekkel nem szolgálhat. A repülőteret 17. éve üzemeltető egyesület helyzete, illetve ezzel együtt a patinás múltra építkező repülős jövő kilátása ugyanis a korábbi ígéretek ellenére is bizonytalan. Írásos garanciára van szükség, kevesebbel nem érhetjük be, vélekedett az elnök. Az ARE kész megegyezni a befektetővel és az önkormányzattal is, nekik a repülés a legfontosabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!