Hírek

2016.06.26. 14:50

Gabonapehely rózsaszín mázban

Székesfehérvár - Idén a Hősök, felfedezők, újítók jegyében zajlott a Múzeumok Éjszakája hagyományos rendezvénye. Szerte a megyében kínáltak programokat az érdeklődőknek, Fehérváron 27 helyszínen várták a vendégeket.

Hajnal Csilla

A rekkenő hőségben éppen csak élünk, a teraszokon is csak piheg a nép, de fél hat körül azért már érkeznek az első kíváncsiak: karszalagot fel (a jelképes 200 forint jótékony célt szolgál), kézbe a lap a programokkal, és indulhat a túra. Ahogy fogy a nap ereje, úgy leszünk egyre többen: anyukák, apukák (még szerencse, hogy a magyar meccs vasárnap van!), gyerekek - mindenkinek kínál bőven látni- és felfedezni valót a szombat éjszaka.

Fotó: Koppán Viktor, Simon Erika

A veteránautókra inkább a férfinép kíváncsi, de mert a veteránbusszal utazni is lehet, a helyszínek között hozza-viszi a nézőket a család együtt is élvezheti a bulit. A Vasvári iskolában a fehérvári repülés százéves történetét bemutató kiállítás mellé lovagi bemutatót is szerveztek, a Fekete Sas Patikamúzeumban a fűszernövényekkel ismerkedhetünk, vannak is sokan, az Országzászló téren nyomozós játékra invitálnak. Sikerrel, a meleg ellenére is sokan használják ki a játéklehetőséget.

Fenn, az emeleten még este tíz után találkoztam egy ifjú felfedezővel, aki nagyítóval, elemlámpával igyekezett kitalálni, vajon mik is lehetnek az érdekes formájú darabok a tálcán? Kvarckristály, porcelánba égetett papír, különleges formájú, talán vízmosta mészkő - sorolja, aztán a színes kavicsnak látszóknál viccesen megjegyzi: gabonapehely rózsaszín cukormázban. Nevetünk, aztán megyünk, mert a fényfestés is érdekes lehet.

A sok program mellé jó zenéket is kínál az éjszaka: az óramúzeum előtt verkliszó, aztán Varró János népzenész, még később Kiss László vetített diái mellé Gáspár Szilvi hangja hívogatja a közönséget. A Múzeum Caféban a Spiekers of Zion varázsol karibi hangulatot, az Egyházmegyei Múzeum udvarán a késő esti moldvai dallamok táncra is buzdítják a nagyérdeműt.

A megfáradtak itt a püspök sörét is megkóstolhatják - a hozzáértők szerint érdemes! A Fő utcán a Rendházba muszáj bemenni: hegedűszó hallatszik, a hangulatos udvarban elandalodva ül a közönség, a zenész sétál, időnként meg-megáll valaki mellett és a fülébe húzza a dallamot. Ampli Ferenc, akit a huszár egyenruha nélkül hirtelen alig ismerünk fel, évtizedekkel ezelőtti emlékeket idéz: az Ősfehérvár étteremben (van még, aki emlékszik?) esténként nem volt szabad a hely a hosszú asztaloknál, társaságok jöttek rendszeresen, hogy egy tál roseibni (a gyorséttermekben ezt ma sült krumpliként lehet megvenni zacsiban...) meg egy üveg bor és szóda mellett beszélgessenek, és persze hallgassák, ahogy Béla bácsi muzsikál... (A Rendházban amúgy rendesen meg is vendégelték a népet: állítólag isteni finom volt a vadpörkölt, amit feltálaltak!)

Az Országzászló téren elektromos zenét is hallhatott a közönség: az igazán különleges tereminről szóló előadás után ki is lehetett próbálni az egyedi hangszert, amit csak mozdulatokkal lehet megszólaltatni, anélkül, hogy a zenész a hangszert megérintené.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!