Hírek

2015.11.03. 17:21

Fürtöcske mosolyog - A kisfiúért indított licit november 5-ig még tart

Velence – Nyáron láttam legutóbb Szomor Csongort, mikor egy helyi óvoda tiszteletbeli ovissá fogadta. Most úgy látom, azóta fejlődött, élénk, figyelmes, mosolygós. Decemberben már 5 éves...

Kocsis Noémi

Szomor Csongor gyógykezeléséért tekertek a lapunk idei Bringatúrájához csatlakozók és a kisfiú gyógyulását szolgálja a velencei polgármester kezdeményezésére indult, a legnépszerűbb honi aukciós oldalon folyó jótékonysági licit is. Ehhez még most is lehet csatlakozni, a felajánlott, talán már most is sporttörténeti relikviáknak mondható tárgyak (főleg mezek) egy alapítványon keresztül a lassan ötéves fiúcska családjához kerülnek. Tegnap meglátogattuk őket, a család éppen otthon lévő két tagját, Évát, az édesanyát és persze Csongit, aki csodás mosolyokkal ajándékozott meg minket. Kicsi lényének minden rezdülésével igyekezett követni a körülötte lévő eseményeket, fülelt, nézelődött. Éváék sokszor nagyon fáradtak, de ez a különlegesen kitartó és bizakodó asszony most is egyszerű szavakkal mesélte el hétköznapjaikat: bármi történik is, ők biztosan nem fogják feladni.

Szomor Csongor családja bízik és megköszön. Köszöni az érdeklődést, ha van. Ha még sincs, vagy elapad – tudják ők, másnak is van gondja, elég – , akkor sem siránkoznak, panaszkodnak. Magukhoz ölelik Fürtöcskét. Majd lesz valahogy. Hiszen a csecsemőként súlyos kórházi fertőzést kapott kisfiú, hiába indult minimális eséllyel az életben, mégis köztük küzd. Kapaszkodik, igyekszik. Szépen áll egyenes talpain. Hangokra reagál, emberi arcra mosolyog, talán olykor meg is különbözteti őket. Bár a tudat fogalma nála mást jelent, mint az egészségeseknél, első találkozásunk, április óta is rengeteget változott. Élénkebb, figyelmesebb. Sok mosolyt kaptunk tőle – ha nem is nekünk célozta, nagy élmény volt őt jókedvűnek látni.

Éva azt mondja, jelenleg nem egyedüli cél a harmadik őssejtbeültetés elérése. Mikor Szomorék legutóbb utánanéztek az áraknak, akkor is 3,5 millió forint körüli összegbe került volna a terápia teljes költsége. Manapság inkább azt tűzték ki célul: minden lehetséges, elérhető, Csongor állapotát javító kezelést megpróbálnak igénybe venni, hiszen jelenleg nem tudható pontosan, melyik lesz az, amelyik beindítja az agy és a mozgás közötti kapcsológombot. A kisfiú izomzata ugyanis a rendszeres foglalkozás, masszírozás következtében olyan, mint minden más, korabeli gyermeké, lábai megtartanák a testét, de ezt a parancsot az agya nem képes kiadni. Részletes feltáró vizsgálatokat azonban a legutóbbi őssejtbeültetés óta nem végeztek rajta, így nem lehet tudni, jelenleg hol tart lassú, de megfigyelhető fejlődése és mi várható a közeljövőben. Szomorék egyet biztosan tudnak, bárhogy alakuljon is, ők biztosan nem fogják feladni Csongort.

– Nézzék meg ezt az arcocskát, hát lehet ezt a kisfiút nem szeretni? Mi imádjuk! – simítja meg a fehér pofit az anya. Csongi bátyja mozgássérült, a fiatalember Dunaújvárosba jár főiskolára, vele is mindent megpróbáltak a szülei, ennek is köszönheti, hogy most felsőfokú tanulmányokat folytathat, önállóan közlekedhet.

A Koszti András velencei polgármester által kezdeményezett internetes licit (melynek felajánlott tárgyait lapunk webfelületén, illetve a Vaterán is megtekinthetik) november 5-én éjfélkor lejár. A bevételből a család tovább finanszírozhatná nagy álmukat, hogy a december elején ötödik születésnapját ünneplő kis Csongor állapotát további fejlesztésekkel javíthassák.
– Benne nagy küzdeni akarás van, annyira megérdemli – nézi kisfiát az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!