Hírek

2017.03.31. 16:43

Freund Tamás az információrobbanásról és belső világunkról

Lajoskomárom, Budapest – Az agy megismerése az emberiség, a tudomány legnagyobb kihívása. Az emberi agy az anyag evolúciójának csúcsa, legkomplexebb terméke. Felvetődik a kérdés: megismerhető-e maga a megismerést végző szerkezet?

V. Varga József

Freund Tamás erről beszélt előadásán. A Széchenyi-díjas neurobiológus, egyetemi tanár, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia élettudományi alelnöke, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa volt a vendége a Lajoskomáromi Történelmi Kör Egyesület estjének. A professzor közvetlenül, tudósallűröktől mentesen osztotta meg gondolatait hallgatóságával, előadása az Agyhullámok – memória – kreativitás: Belső világunk és az információrobbanás hatásai címet viselte.

Agyunk képtelen alkalmazkodni az utóbbi száz év megnövekedett információmennyiségéhez. Az új technológiák előbbre viszik az emberiséget, de meg kell tanulni ezeket kezelni.

– A biológiai evolúció arról szól, ha egy fajnak megváltozik a környezete, ahhoz adaptálódik, a jobban alkalmazkodó válik sikeresebbé. Az emberi agy is végig megy ilyen folyamaton, de ezt nem évtizedekben, évszázadokban, hanem évezredekben, év tízezredekben mérik – fejtette ki Freund Tamás. – Ma az információrobbanás: a telefon, a rádió, a televízió, a videó, az internet, a távjelenlét korszakát éljük. Mindez alig száz év alatt zajlott le, s az agy ilyen rövid idő alatt képtelen alkalmazkodni egy ennyire megváltozott információs környezethez.

Freund Tamás: Biológiailag lehetetlen, ezért nekünk, embereknek a viselkedésünkben kell adaptálódni Fotó: V. Varga József

Mivel biológiailag lehetetlen adaptálódni, ezért nekünk a viselkedésünkben kell. A tudós feladata, hogy felhívja a figyelmet, komoly adaptációs nyomás nehezedik az emberi agyra, s csak akkor tudunk ellene védekezni, ha tudatában vagyunk az emberi társadalomban várható károkozás mértékének.

Miben látja a lehetséges kiutat a professzor? A Fejér Megyei Hírlap szombati mellékletéből kiderül.

Az „agykutatás Nobel-díja"

És egy friss hír: Három magyar kutató kapta az „agykutatás Nobel-díjának" is nevezett Agy-díjat (The Brain Prize), melyet a dániai Grete Lundbeck Európai Agykutatási Alapítvány első ízben ad át május 2-án Koppenhágában. Az egymillió euróval járó új díjat a memória-folyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért Buzsáki Györgynek, Freund Tamásnak és Somogyi Péternek ítélték oda. „Ez voltaképpen nem egy nagy felfedezésért járó, hanem életmű díj" – nyilatkozta Freund Tamás. Mindhárom díjazott, mind elméleti, mind kísérleti kiemelkedő színvonalú kutatásaival évtizedek óta az agykéreg folyamatainak megértésén fáradozik, s különösen annak legősibb területe, az agy halántéklebenyének középvonalában található hippokampusz áll figyelmük középpontjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!