Hírek

2012.09.06. 10:35

Folytatódnak a Hazafiság-órák

Pákozd - Csütörtökön évnyitót rendeztek a katonai emlékparkban, a Hazafiság Iskolája megkezdte a tanévet. Az ünnepségen az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium diákjai képviselték az ifjúságot.

Tihanyi Tamás

Oláh László nyugállományú alezredes, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör titkára köszöntötte a helyszínen megjelent diákokat, valamint az ünnepség vendégeit: mások mellett Takács Jánost, Pákozd polgármesterét, Róth Pétert, Székesfehérvár alpolgármesterét, Görög Istvánt, a Pákozdi Katonai Emlékpark ügyvezetőjét és Varga Csaba dandártábornokot, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnok-helyettesét.

A tanévet a tábornok beszéde nyitotta meg.

- Az Összhaderőnemi Parancsnokság vezetése alapvető kötelességének érzi a honvédelmi nevelés támogatását, az azt végző intézmények, civil szervezetek tevékenységének szakmai jellegű segítését. Éppen ezért örömmel tölt el, hogy a tavalyi évben elindított hazafiság Iskolája elnevezésű program ebben a tanévben is folytatódik - jelentette ki Varga Csaba dandártábornok.



Majd így folytatta: - A hazáját szerető és tisztelő társadalom léte nemzeti érdek. A hazaszeretet, hazafiság érzésének kialakulásához, a hozzá való pozitív viszonyuláshoz, az egyéni kötelességtudat formálásához szükség van olyan hatásokra, eszmei értékekre, ismeretekre, amelyek képesek előhívni, megalapozni és megerősíteni ezt az erkölcsi értékrendet. Hittel vallom, hogy a katonai hagyományok ismerete nélkül nem lehet hazafias nevelést folytatni, a múlt ismerete és a hagyományok tisztelete nélkül nem lehet jövőt építeni.


A Pákozdi Katonai Emlékpark kiváló adottságai révén ideális helyszín múltunk, történelmünk megismerésére, annak megelevenítésére. A honvédelmi nevelés azonban csak széles körű összefogás és együttműködés, valamint tudatos, szakszerű tervezés és megvalósítás eredményeként lehet hatékony és sikeres, tette hozzá a tábornok.

Az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium Fehérváron elsőként csatlakozott a „katonasuli” programhoz. -A mai tinédzser korosztálynak nem könnyű a hazaszeretet és hazafiság érzéseit, értékeit közvetíteni, de bízom abban, hogy ezen a hadtörténeti emlékekkel átitatott helyen katonáink példamutatásukkal, elhivatottságukkal és felkészültségükkel hozzájárulhatnak az ifjúság honvédelmi neveléséhez, s ez által a honvédelem ügyét támogató felnőtté válásukhoz - fogalmazta meg reményeit Varga Csaba dandártábornok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!