Hírek

2014.05.29. 15:55

Fiatalok flashmobja a cigi ellen

Székesfehérvár - Fél kettőkor felcsendült a zene és fiatalok táncolni kezdtek, s egyre többen lettek.

Tribolt Lajos

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO Dohányzásmentes Világnapja május 31-én lesz, de a megyeszékhelyen már csütörtökön szembesülhettek a járókelők és a fiatalok egy figyelemfelhívó flashmob keretében a dohányzás káros hatásaival. A Piac téri buszpályaudvar volt a színtere a látványos bemutatónak, melyen az EXTRÉM Generáció Egyesület tagjai léptek fel a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv hívására.

Évente több tízezer ember hal meg Magyarországon a dohányzás miatt. Almási Ferenc járási tisztifőorvos elmondta, hogy a korai (65 év előtt bekövetkezett) halálozások közel harmadát (29 százalék) a dohányzás okozta. A dohányzás miatt elhunytak közül minden második 65 évnél fiatalabb volt. Átlagosan a dohányzó férfiak legalább 16, a nők legalább 19 évvel rövidítették meg az életüket.

Magyarországon a 13-15 éves korosztály 35 százaléka fogyaszt valamilyen dohányterméket és 23 százalékuk tartja lehetségesnek, hogy, bár eddig nem dohányoztak, el fogják kezdeni a közeljövőben. Ezért állt ki az EXTRÉM Generáció Egyesület a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv hívására, hogy a fiatal csapat táncos flashmobbal hívja fel saját korosztálya figyelmét a dohányzás káros hatásaira.

És miért éppen az EXTRÉM Generáció Egyesület lépett porondra? A városban a fiatalok között jól ismert szervezet több látványos megmozdulást szervezett már mint a párnacsata, vagy a Keresd a zászlót játék. A kortársak befolyásoló erejére számítunk, mert sajnos, a fiatalok között is jelentős a dohányzás elterjedtsége - mondta Almási Ferenc.

A 2012 évi Nemzetközi Ifjúsági Dohányzás Felmérés adatai szerint Magyarországon a 13-15 éves korosztály 57 százaléka kipróbálta már valaha a dohányzást, 35 százaléka jelenleg is fogyaszt valamilyen dohányterméket és 27 százaléka jelenleg cigarettázik (fiúk 31, lányok 23 százalék). A diákok közül 23 százalék lehetségesnek tartja, hogy a következő évben el fogja kezdeni a dohányzást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!