Hírek

2012.11.19. 07:11

Fiatal Képzőművészek Stúdiója a KMI-ben, ismét

Dunaújváros - A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) éves kiállítását immáron harmadik alkalommal rendezi meg a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben.

Szabó Szabolcs

Az eddigi évek gyakorlatától eltérően most egy-egy közös gondolat köré szövetkeztek az FKSE művész-, és kurátortagjai -  így kiérlelt tematikus munkákkal találkozhatnak a KMI vendégei. Az előzetes pályáztatás után a független ítészbizottság hét csoportosulást szemelt ki: The Corporation, az enemá, az Ilona SE, a M.I.L.K., a News From the Future, a sexyállat és a Rajzlap. Az alábbiakban a hetek munkáit mutatjuk be, a hivatalos kurátori ismertetőt is segítségül hívva.


A The Corporation tömegsport-alapításba fogott, és a centizés köztudatba való bevezetését célozza meg. A jelenleg kísérleti fázisban érlelődő játékot a sportágban rendszeresített nyolc méter hosszú mérőszalaggal lehet játszani. A mérőszalagot egyik kézben tartva úgy kell a másikkal függőleges helyzetben egyre magasabbra húzni, hogy az ne törjön meg. De, mint ez tapasztaltuk: rendre megtörik... Próbálkozni azonban érdemes. A sportág leendő szerelmeseinek üzenjük: jövő év januárjában országos centiző bajnokság a Kortárs előtt. Az Ilona SE erre a kiállításra összeverbuválódott, ám gyaníthatóan bővülő tagsága a vidék és a város együttélésének ellentmondásos vidékén kutat. A jövőben is formálódó egyletnek köszönhetően: megkóstolhatjuk a kurátormaradékból főzött pálinkát, egy háztáji focimeccs erejéig magunkra ölthetjük az Ilona SE mezét. Sőt, szavalhatjuk a Talpra magyart   a holland tengerparton is.

 A kiállítás talán legizgalmasabb kísérletével azonban a M.I.L.K-csoport rukkolt ki. A MILK az FKSE várandós és kisgyermekes anyukáiból áll, és azt hivatott vizsgálni, hogy milyen összetevőkből épül fel ma Magyarországon a nőkben az anyaság érzése, mind szubjektív és objektív, mind individuális és társadalmi szinten. A hölgyek élénken reagálnak azonban a gyermekvállalással kapcsolatos erőteljes üzleti és fogyasztói nyomásra a kötelező kórházi szülésre, vagy a szüléssel és az anyasággal kapcsolatos negédes képi közhelyekre is. Az öt művész öt különböző hangon szólal meg. Egyszerre megrendítők, tabudöngetők, és ami talán a legfontosabb: nagyon őszinték. A News From the Future névre hallgató kollektíva a házigazda, azaz a Kortárs saját gyűjteményét használja fel. A művészek által kreált fikció szerint a KMI-t  hamarosan bezárják és hajléktalanok költöznek az épületbe. Az új tulajdonosok pedig lakhatóvá teszik a teret: azaz, a művészeti gyűjtemény darabjait használják bútorként, rezsóként, fekhelyként. A kiállítók szerint a művekhez rendelhető funkciók megtalálása nemcsak az otthontalanok számára jelenti a napi túlélés alapját, hanem esélyt ad a műtárgyaknak is  - mi  másra  - a túlélésre, ha nem is az eredeti rendeltetési keretek között.

 A Rajzlap csapata a Klorofill független kiadó gondozásában 2007 óta megjelentetett tizenöt alkotó munkáit mutatja be. A sorozat darabkái főként képregény-formába csomagolják a készítők rajzmunkáit, amely egy vagy több történetet tár olvasói elé. 
 A sexyállat csoport pedig az ember és az állatvilág egymásra gyakorolt hatásait vizsgálja. Munkáikban ránk kacsint a bennünk élő ösztönlény. Vadság, humor és meghökkentés, avagy milyenek is lennénk igazából, ha igazán lenne hozzá merszünk. Az FKSE kiállítása január 12-ig várja az érdeklődőket, és ne felejtsék, január 13-án indul a nagy centiző bajnokság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!