Hírek

2017.02.02. 16:16

Feltettél egy buliképet a netre? Ennyi, már jogot is sértettél

Akár magánemberként, akár szervezetként posztolgat valaki, az alatta megjelenő kommentekért ő a felelős, állapította meg a Kúria, decemberben hozott eseti döntésében.

Gyakori eset, hogy a legnagyobb közösségi oldalra felkerült tartalmakkal kapcsolatosan valaki személyiségi jogi per indításával fenyegetőzik. De mik is tartozhatnak ide? A szabályozás az emberi méltóság védelmét, az élet, a testi épség és az egészség védelmét, a személyes szabadság, a magánélet és a magánlakás védelmét, a személy hátrányos megkülönböztetését, a becsület és a jóhírnév védelmét, a magántitokhoz és a személyes adatok védelméhez való jogot, a képmáshoz és a hangfelvételhez való jogot, valamint az elhunyt személy hozzátartozóit megillető kegyeleti jogot érti e tárgykörbe. Ha megvizsgáljuk, ezen jogok nagy részét érintheti az "Arckönyvön" történt megjelenés.

Ott pedig, mivel a címzettek nincsenek személyesen jelen, sokkal könnyebben, meggondolatlanabbul fogalmazunk, s így  könnyebb is megvalósítani a jogsértést. Sokszor annyira, hogy észre sem vesszük. A képmáshoz való jogot sérti más személy fényképének felhasználása, például, ha közzéteszünk egy fotót a legutóbbi buliról, összejövetelről, és a képen olyan személy is szerepel, aki nem is akart felkerülni a világhálóra.

A rosszul megválasztott szavak, üzenetek sérthetik az emberi méltóságot, a becsületet és a jóhírnevet. Ugyanakkor ez a jog konkurál a véleménynyilvánítás alaptörvényben is rögzített jogával, amely a véleményt annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi és biztosítja a jó, a káros, a kellemes és a sértő vélemény közlését is. A bírói gyakorlat manapság abban egységes, hogy a véleménynyilvánítás alapjoga csak felelősséggel gyakorolható, így nem terjed ki a becsületsértésre alkalmas, valótlan tények közlésére, vagy az indokolatlanul bántó, lealázó véleménynyilvánításra. Egy perben másodfokon például annak a felperesnek adtak igazat, aki azért nyújtott be keresetet, mert az alperes egy negatív mesefigurához hasonlította őt, s ezzel negatív szívben állította be.

Kevesen tudják, hogy más személy posztjával is megvalósíthatják a jogsértést. Abban az esetben is, ha a jogsértő poszt saját profiloldalunkon való megosztás útján csak néhány száz emberhez vagy egy zárt csoportban való megosztás útján több tízezer emberhez jut el. Decemberi eseti döntésével pedig a még tovább szélesítette a legnagyobb közösségi oldalon elkövethető személyiségi jogsértésekért való felelősséget azzal, hogy kimondta, hogy a közösségi oldalon a profiloldal létrehozója (függetlenül attól, hogy magánszemély vagy jogi személy, illetve szervezet profiloldaláról van szó) is felelősséggel tartozik a saját oldalán megjelenő hozzászólások, kommentek esetleges jogsértő tartalmáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!