Hírek

2012.12.28. 15:35

Felhőtlen és felelőtlen szilveszter - merjenek segítséget kérni!

Székesfehérvár - Mindenkinek mást jelentenek az ünnepek. A fiatalok igazán kedvelik a szilvesztert, az óévbúcsúztatókra már napokkal korábban készülnek. Van, aki meghitten, családi körben, mások házibuliban, vagy éppen az utcákon, ismerősökkel, ismeretlenekkel együtt ünnepelnek.

Kajdi Erika

Karácsonyt követően a meghitt, családi hangulat emlékeivel, s talán némi plusz súllyal is lassan áthelyeződik a hangulat egy másfajta ünneplésre. Ilyenkor sokaknál a féktelen bulizás, italozás veszi át a főszerepet, de akadnak olyanok is, akik ezt az időszakot inkább az otthon melegében, családi körben töltik. Ez a szilveszter, a pezsgő- és petárdadurrogtatások, italozások napja, mikor búcsúztatjuk az óévet, s köszöntjük az újat.

Napjainkban már a középiskolás tinédzserek is szívesebben mondanak búcsút barátaik körében 2012-nek. De sok középkorúban, s idős emberben is lobog még a tűz, ám bulizás helyett inkább egy éttermi, vagy szállodai környezetben ünnepelnek, koccintanak, s perdülnek táncra. Hiszen legyünk idősebbek, vagy fiatalabbak, a virsli, s a frissen sült malac mellé pezsgővel koccintunk, járjuk a táncot.

Egyre több árus települ ki a városba, trombitát, mókás kalapokat, szilveszteri álarcokat kínálnak, melyekkel fokozható a bulik hangulata (Fotó: Nagy Norbert)

A fiatalok persze mást és mást terveznek: vajon hol töltik az év utolsó napját? S az újév első perceit?  Malecki Mónika és Bálint Éva idén együtt szilvesztereznek egy házibuliban. A  fiatalok elárulták, batyus összejövetelt terveznek. Megosztják egymás között a feladatokat, s mindenki mással készül. Virsli mindenütt kerül az asztalra, ahogyan a pezsgős koccintás sem maradhat el.

Vannak, akik a szilvesztert is családiasabb, meghittebb, romantikusabb hangulatban töltik.  Így tesz Fischer Noémi is, a diáklány barátjával tölti majd az év utolsó napját.  S akad, aki egyszerűen otthon lesz, mint Bartha Nikolett, aki már tavaly is így ünnepelt. S vannak olyanok is, akik diszkóban buliznak majd, mint Tímár Klaudia és Bogdán Betsabé Éva.

Kovács Kármen pedig még nem tudja, hogy hol tölti az év utolsó napját, de tervei szerint otthon lesz a szüleivel, akiket majd kicsalogat a pláza előtti térre, ahol hagyományosan együtt ünnepelnek a fehérváriak.

Persze olyanok is akadnak, akik egyszerűen nem terveznek előre semmit. Szummer Róbert és Fábián Dávid sem gondolta még ki, hol töltik majd 2012 utolsó perceit.  Tervek vannak szép számmal, a fő, hogy mindenki érezze jól magát, legyen felszabadult, de csak egészséges mértékben - vélekedtek a fiatalok.

A fehérváriak bíznak abban, hogy az idei belvárosi szilveszteri buli legalább olyan jó lesz, mint a tavalyi (Fotó: FMH)

A szülők félelmei azonban sok esetben nem alaptalanok. A szakemberek és a statisztikai adatok azt támasztják alá, hogy bizony az utóbbi időben több a túlságosan felhőtlenül bulizó fiatal. Sőt, volt már arra is példa, hogy 13 éves kamaszért rohant a mentő. Nikolett, Noémi, Éva, Klaudia és a többi fiatal szerint nem mindenki veszíti el az önkontrollt, s a legtöbbjük állítja, a barátok unszolására, vagy heccelésére sem vállalnak be olyan dolgokat (szereket), amit egyébként sem tennének.

A szülők és a mentősök is azt tanácsolják, figyeljenek egymásra oda a fiatalok. A toxikológusok szerint az italozás önmagában nem probléma, baj abból van, hogy nem tartjuk be a szabályokat a szilveszteri bulik alkalmával. Hiába viselkedünk konszolidáltan az év 365 napján, a szilveszter mindig különleges, ez másról szól - osztották meg tapasztalataikat a mentősök, toxikológusok. Átlagos hétköznapon 32-35 beteget vesznek fel, szilveszterkor azonban ennek dupláját is meghaladja az ellátottak száma, 90 százalékuk a túlzott alkoholfogyasztás miatt kerül be - tették hozzá.

Hangsúlyozták, nagyon fontos, hogy a fiatalok odafigyeljenek egymásra, ne hagyjanak magára senkit, ha látják, hogy gond van, hívják a mentőket, akik fel vannak készülve ezekre az esetekre. Kiemelték: merjenek segítséget kérni, nem lesz belőle baj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!