Hírek

2009.09.10. 02:29

Felébredő vágyak

Ercsi - Az Eötvös-napok nyitányaként két hölgy képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás a művelődési házban. Érett korukban valósították meg álmukat, amely évtizedekig az alkotás felé hajtotta őket.

Fejér Megyei Hírlap

Ritkán használjuk ma már a kifejezést: naiv művész, lekezelőnek számít e meghatározás. Pedig azt jelenti, hogy nem iskolázott alkotóról van szó, aki őstehetségként, érzelmei által választja az önkifejezést. Ercsiben Tarnócziné Barabás Irén és Kaizler Gitta munkáiból gyűlt össze egy kis kamarateremre való tárlat, a képek a hagyományos, könnyen befogadható hagyományos kifejezésmódot követik. 
Rokonlelkek is az alkotók, témaválasztásukban rögvest szembetűnik, mindketten szívesen választják a tájat, a természetet, az épített környezetet. Barabás Irén Ercsiben született, s bár Érden él, a szülői házat is megtartotta, itthonról jár haza és vissza. Kaizler Gitta erdélyi születésű, a rendszerváltozás után települt át Magyarországra, Dunaújvárosban él. S mindegyikük lelkében a vidék képe, életmódja, múltja, tradíciói rezonálnak, amelyeket újra és újra meg is festenek. Kaizler Gittáéban az odahagyott Erdély reliktumokban megmaradt hagyatéka is felbukkan, hála a történelem alakulásának, a mai utazások élményei is megmutathatók. Iskolában ugyan nem tanulta a képzőművészetet a hölgy, ám mióta gyermekkora vágya szerint ecsetet vett a kezébe, szakadatlanul képzi magát, s ugyanígy fest, fest.

Tarnócziné Irén 45 esztendős koráig élt édesanyaként, feleségként, dolgozó nőként, vezette a háztartást. Csöppet sem érezte magát elnyomottnak vagy boldogtalannak, ma is jókedvű nagymama, mesélte. Ám az említett életkorában egyszercsak fogta magát, szakkönyveket vett, meg ecsetet, festéket, s nekifogott, hogy titkos álmát megvalósítsa. Tájképeket, virágcsendéleteket fest szintén a hagyományos modorban, a természet, a valóság után.

Egészen különlegesek kerámiái, amit a japán raku technikával rak össze, a képlékeny agyaglapokból, s nem korongozással. Ezt is egy alkotótáborban tanulta, mintegy véletlenül találva rá az anyagra és a nem mindennapi eljárásmódra. Edényei különleges formájúak, a kiégetett fémalapú festékek varázslatos színeivel. Azt mondja, a színek őt is meglepik, hiszen nem ő irányítja, mi születik meg az ezerfokos kemence gyomrából kikerülve. Az történik, amit a föld, a tűz, az agyag, a festék akar . Az alkotó pedig örül a véletlen és az elemek játékának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!