Hírek

2009.05.09. 02:27

Félbehagyták az aláírásgyűjtést

Gárdony - Ne épülhessen a város centrumában újabb bevásárlóközpont. Ez lett volna a népszavazás kérdése.

Kovalcsik Katalin

A kezdeményezés tavalyi, akkor a Gárdonyi Nők Egyesülete és a Gárdonyért Kontroll Egyesület tagjai népszavazási kezdeményezésbe fogtak. Céljuk, hogy a szükséges aláírások összegyűjtésével megpróbálják megakadályozni, hogy a városközpontban újabb bevásárlócentrum épüljön. (A városban jelenleg négy ismert cég üzemeltet áruházat, valamint van egy vásárcsarnokuk és kisebb boltjaik is.) A kezdeményezés érdekében az egyesületek a helyi választási irodához fordultak. Első körben elutasításban volt részük, mivel a beadványnak formai és egyéb hiányosságai voltak. Végül a népszavazási kezdeményezést elfogadták, az aláírásgyűjtő íveket az idén április 9-én hitelesítette a gárdonyi jegyző. Hübner István, a Gárdonyért Kontroll Egyesület vezetője és Gerstner Anna, a Gárdonyi Nők Egyesületének elnöke elmondta, megkezdték az aláírások gyűjtését. Azt szerették volna elérni, hogy a testület változtassa meg elképzelését, döntését.

A civilek szerették volna, ha felfüggesztik a tervezést, merőben más koncepció mentén gondolják át a városközpont kiépítését.

- A városban több lakossági fórumot tartottunk a városközpont elképzeléseivel kapcsolatban - mondta Tóth István polgármester, amikor a népszavazásról kérdeztük a véleményét. - A gazdasági válság hatására a befektető csoport elállt a városközpont építésétől, ezt már tavaly tudtuk, elmondtuk. Okafogyottá vált a népszavazás.

Az áruházlánc is visszalépett. A döntésről a két civil szervezet is tudomást szerzett, ám úgy gondolták, hogy nem hagyják abba, amit elkezdtek. Tudták, hogy ez a városnak körülbelül 5-6 millió forintjába kerülne. Ahogy Gerstner József egyesületi tag elmondta, nem vették jónéven, hogy a helyi lap a népszavazás ellen kampányolt. Hozzátette, az egyesületek tagjainak identitása is szóba került, de ők nem párttagok, civilek, akik szerették volna érvényesíteni jogaikat. Az aláírások gyűjtését a héten félbehagyták, mivel a városlakók szórólapokat kaptak a polgári köröktől, amelyben tájékoztatták őket, visszavonhatják a támogató aláírásukat, becsapták őket. A két civil szervezet a szórólap állítása miatt feljelentést tesz, kaptuk a levelet Gerstner Józseftől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!