Hírek

2013.09.26. 18:34

Felavatták a Grundfos új székesfehérvári gyárát

Orbán Viktor miniszterelnök és Lars Aagaard, a Grundfos alelnöke avatta fel csütörtökön a cég új gyárát.

Klecska Ernő

A 12 milliárd forintos beruházás 350 új munkahelyet teremt. A Grundfos szivattyúgyártással foglalkozik. A kormányfő kiemelte: a magyar emberek napról napra bizonyítják, hogy Magyarország olyan hely, ahonnan „nemcsak kifelé, hanem idefelé is vezetnek lábnyomok”. Ennek megerősítésében legfontosabb szövetségesek azok a vállalatok, amelyek munkát adnak – tette hozzá.

Orbán Viktor kiemelte: a szivattyúgyártással foglalkozó Grundfos másfél évtizede stratégiai szövetséget kötött a kormánnyal, s azóta 68,7 milliárd forintot fektettek be Magyarországon, és 2107 munkahelyet hoztak létre. A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. 17 milliárd forintos beruházásával második fehérvári gyárát építette, így 300-350 új munkahely jön létre 2015-ig.

– Az új gyártóegységben a cég nagyméretű, egyedi megrendelésre készülő szivattyúk gyártásával a projektközpontú szolgáltatásokat akarja bővíteni. Fő cél a piacvezető pozíció megőrzése. A gyártócsarnok építése még 2012 júliusában kezdődött. A 16 ezer négyzetméteres termelőcsarnok mellett laborterület, kutatóiroda és szolgáltatóépület is létesült. A vállalat hatvan mérnökkel segíti a dán anyacég kutatás-fejlesztési tevékenységét, az új gyárban akár 120 fejlesztőmérnököt is tudnak majd foglalkoztatni. Egy közel 5000 négyzetméteres laboratórium mellett itt épült meg Európa legmodernebb és legnagyobb szivattyú tesztberendezése. Az 1500 köbméteres medence legmélyebb pontja 14 méter mélyen van, a legnagyobb tesztelhető szivattyúcsonk átmérője egy méter – mutatta be a beruházást Lars Aagaard, a cégcsoport alelnöke és Török László, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. ügyvezetője.

Fehérvár számára nagy siker, hogy a cég újabb bővítésének helyszínéül ismét a várost választotta – mondta Cser-Palkovics András polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!