Hírek

2012.07.16. 17:02

Fejér Megyei Levéltár: Vitek Gáborral új korszak kezdődött

Székesfehérvár - A megyei intézményfenntartó központ vezetője április 26-tól Vitek Gábor levéltárost bízta meg a megyei levéltár intézményvezetői feladatainak ellátásával. Új korszak kezdődött.

Tihanyi Tamás

Vitek Gábor a Jáky József Műszaki Szakközépiskolában magasépítő technikusi képesítéssel végzett 1995-ben, azonban érdeklődése másfelé irányult, s az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán történelem szakon diplomázott. Fél évet töltött el a lovasberényi általános iskola napközis nevelőjeként, s azzal párhuzamosan történelmet tanított a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolában. A Fejér Megyei Levéltárba 2001-ben került, jelenleg az ELTE Történelem Segédtudományai Doktori Program (1526-1848) doktorjelöltje. Tollából eddig egy önálló monográfia, egy tanulmánykötet, négy társszerzős monográfia, valamint közel harminc tanulmány jelent meg. Dinnyésen él, nős, egy, az általánost ősszel kezdő leánygyermek, Zsófia Karolina édesapja.

- Történészként mely korszak a szakterülete és miért?

- Főbb kutatási területem korszakokat átívelően a történelem egyes segédtudományai: a pecséttan, a címertan, a zászlótan, a genealógia, az általános igazgatástan és a megyei közigazgatás, valamint azok jogtörténeti vonatkozásai. Ezt egészítik ki a Fejér megyei helytörténeti kutatások.

- Ki az a személyiség, aki a legjobban foglalkoztatja?

- Erre lokálpatriótaként és Fejér megyei polgárként nem is említhetek mást, mint Szent István királyt. Ez valójában főbb kutatási területemből is fakad, hiszen a megye több, mint három évszázados címere is államalapító uralkodónkat ábrázolja, amint a Szent Koronát és vele az országot felajánlja Szűz Mária, Magyarország védasszonyának oltalmába.

- A levéltár élén melyek a legfontosabb céljai?

- Szakmai programom filozófiája, hogy a levéltár a megyének legdrágább közkincse. Ennek szellemében nem is tűzhetünk magunk elé más célt, minthogy a levéltár a megye társadalomkutatásának, a regionális történeti és helytörténeti kutatásoknak tudományos műhelyévé és gazdájává fejlődjön. Ugyanis a levéltár legfőbb szakmai célkitűzése kell legyen mindenkor, hogy sajátságos jellegéből fakadóan koordinálja a megyei és a regionális történeti kutatásokat, s az eredményeket publikálja különböző fórumokon. Hangsúlyozom, hogy a levéltár sajátos helyzetben van: jelenleg széttagolva, bérletben három helyen működünk. A Szent István téri levéltár műemléképület-együttese ugyan elkészült, de a levéltár lelke, a raktárépület még csupán szerkezetkész. Az elkövetkező öt esztendő egyik legfontosabb feladata tehát a levéltár befejezéséhez szükséges pénzügyi források feltárása, biztosítása, majd elkészültét követően a régi-új levéltár birtokbavétele lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!