Hírek

2017.08.02. 17:55

Még ebben az évben megváltozik a rendszer: a 104-re érkező hívásokat a 112-es számra irányítják!

FEJÉR MEGYE - A rendőrség és a tűzoltóság után ettől az évtől kezdve a mentők is a 112-es segélyhívó számhoz tartoznak majd.

Szanyi-Nagy Judit

A központi rendszerbe kerülnek a mentők is. Még idén csatlakoznak a mentők is az Egységes Segélyhívó Rendszerhez: a betelefonálók a 112-es szám operátoraival beszélnek először.A rendőrség és a tűzoltóság (pontosabban a katasztrófavédelmi szerv) után idén a mentők is csatlakoznak a segélyhívó rendszerhez.

Ez azt jelenti, hogy bár a 104-es szám továbbra is elérhető marad, a hívást követően a 112-es európai segélyhívó szám diszpécserei fogadják majd a betelefonálót. A központi hívórendszerbe csatlakozás célja, hogy a hatóságok, illetékes szervek kiszűrjék a téves, rosszindulatú vagy szabálysértő hívásokat, valamint hogy minden segélykérést fogadni tudjanak.Az átállás még ebben az évben megtörténik, de azt egyelőre nem tudni, pontosan mikor.

Minden, a 104-es telefonszámra érkező hívást átirányítanak a központi hívásfogadóba - tudta meg a Lánglovagok internetes portál a Belügyminisztériumtól. A tájékoztatóból kiderül: a még ebben az évben bevezetendő változtatás célja, hogy a rosszindulatú, szabálysértő vagy csak információt kérő hívásokat a mentők esetében is szűrni tudják, valamint hogy minden segélykérést fogadni tudjanak a diszpécserek. Ugyanis a 112-es központi szám lehetőséget biztosít több készenléti szerv egyidejű értesítésére.

- Ez lehetővé teszi, hogy a segélykérő csak egy alkalommal mondja el a bejelentését, ezzel jelentősen lerövidítve az információk átadásához és a készenléti szervek reagálásához szükséges időt, továbbá lehetővé teszi, hogy a készenléti szervek munkatársai részére egyszerre valamennyi szükséges információ rendelkezésre álljon - közölték a Belügyminisztérium illetékesei. Azonban a 112-re átirányított hívásokat esetenként továbbkapcsolják az Országos Mentőszolgálathoz, ahol a mentésirányítók a saját protokolljuk alapján kérdezik ki a hívót. Ez pedig megnövelheti a bejelentés korábbi idejét.

Sőt, a lánglovagok által leírt tapasztalatok szerint a rendőrök és a tűzoltók most is rendszeresen visszahívják a bejelentőt, mert a 112 operátorainak - a meghatározott protokoll szerinti - kikérdezése gyakorta elégtelen. Az írásból az is kiderül: amennyiben kizárólag egészségügyi panasz a bejelentés tárgya, az alapadatok rögzítését követően az elektronikus adatlapot továbbítják, ezt követően kapcsolják csak át az élőhangot, és kezdődik a mentők saját kikérdezése.

Az átirányítás még ebben az évben megvalósul mindenhol: először Észak-Magyarországon, végül Közép-Magyarországon. Hogy ez pontosan mit jelent, nem sikerült kiderítenünk: megkeresésünkre a Belügyminisztérium illetékeseitől azt a választ kaptuk, hogy a témát illetően a tárca a korábban elmondottakon kívül nem él kiegészítéssel.

Eddig helyben kezelték a hívásokat, most már Miskolcról és Szombathelyről irányítják a készenléti szerveket
Fotó: FMH-Illusztráció

A rendszer működése

A 105-ös és 107-es nemzeti, valamint a 112-es egységes európai segélyhívószámokat a hívásfogadó központokban (hazánkban Miskolcon és Szombathelyen) fogadják, míg a 104-es nemzeti segélyhívószámra érkező hívások most még az Országos Mentőszolgálat munkatársaihoz érkeznek.

A hívásfogadó a protokollkérdések segítségével a bejelentett eseményről részletesen kikérdezi a hívót, és a kapott, intézkedéshez szükséges információkat rögzíti az elektronikus jegyzőkönyvben, amit haladéktalanul továbbít a beavatkozásra területileg illetékes ügyeletnek - tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól.

Téves riasztások, szankció

Aki a 112-es, illetve a nemzeti segélyhívó számot szándékosan rendeltetésétől eltérően hívja, szabálysértést követ el, így akár százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethető.

Aki a hatóságnál vagy közfeladatot ellátó szervnél rendzavarásról vagy vészhelyzetről valótlan bejelentést tesz, szintén büntethető, illetve ha a hamis bejelentés alapján a hatóság vagy a közfeladatot ellátó szerv szükségtelenül a bejelentésben megjelölt helyszínre vonul vagy egyéb intézkedésre kényszerül, a "valótlan bejelentés" szabálysértés valósul meg. Itt a százötvenezer forintig terjedő pénzbírság mellett a szabálysértési elzárásnak is helye van - válaszolták az ORFK-tól.

Megnehezítik a munkát

Az indokolatlan hívások többféle módon okozhatnak kárt. Egyrészt feleslegesen terhelik a segélyhívó vonalakat, másrészt, ha egy valótlan bejelentés alapján a hatóság vagy a közfeladatot ellátó szerv szükségtelenül a helyszínre vonul vagy egyéb intézkedést hajt végre, az adott esetben a valós bejelentésektől vonja el az illetékeseket, amely végső esetben akár valakinek az életébe is kerülhet.

A rendőrségi statisztikán jól látható: a legtöbb az egyéb, intézkedést nem igénylő hívások száma PLT-grafika

Elérhetőségek:

 

Amennyiben vészhelyzet áll elő, a készenléti szervek (a mentők, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv és a rendőrség) az alábbi, ingyenesen hívható számokon (közvetetten) továbbra is elérhetők:

104: mentők

105: hivatásos katasztrófavédelmi szerv (tűzoltók)

107: rendőrség

112: egységes európai segélyhívó szám (Magyarországon túl is működik)

Mikor ne telefonáljunk?

 

Ha általános, tudakozó jellegű kérdésünk van (például: ügyfélszolgálatok hatáskörébe tartozó ügyek, elérhetőségek)

Forgalmi információk, időjárás-jelentés, vagy egyéb általános tájékoztatás kérése miatt (kisebb műszaki meghibásodások és áramkimaradások, csőrepedés)

Ha nincs vészhelyzet és az eset nem igényel sürgős beavatkozást (például közúti akadályt nem képező kidőlt fa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!