Hírek

2017.08.17. 18:10

Ünnepi programok három napon át Fejér megyében

FEJÉR MEGYE - Összeállításunkban a megyei települések augusztus 20-ai ünnepségeit, programkínálatát mutatjuk be.

Fejér Megyei Hírlap

Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából több település is ünnepséget tart a település lakóinak és az odalátogatóknak.Több településen már pénteken megtartják az augusztus 20-ai ünnepséget. A legtöbb helyszínen jellemző az új kenyér megáldása, megszentelése, de akadnak olyan városok, falvak is, ahol más programmal is készülnek az ünnep kapcsán.

A családi horgászverseny, a koncertek, a tűzijáték, a sportprogramok, az izgalmas vízibemutatók vagy a néptáncműsor mind-mind részét képezik az ünnepségnek - természetesen más-más helyszíneken. Hogy hol mivel várják az érdeklődőket, az összeállításból kiderül.

Péntek:

Dég, 10 óra: A Himnuszt a Búzavirág dalkör műsora követi, majd Gárdonyi Sándorné polgármester ünnepi beszédét hallgathatják meg az érdeklődők. Az új kenyér megáldására, megszentelésére Borbély Dorina szavalata után kerül sor.

Mezőszentgyörgy, 18 óra: Az új kenyér ünnepe a tájháznál. Szentelés és áldás. A kenyér megszegése.

Sárosd, 17 óra: Ünnepség a községháza dísztermében., valamint a Pro Civitate kitüntetések átadása.

Szombat:

Pátka Ünnepség és kenyérszentelés a katolikus templom kertjében 15 órai kezdettel, 15.30: az Új Nemzedékek Fájánál az újszülött gyermekek köszöntése az énekkar közreműködésével. 16 órától a közösségi ház udvarán a 12. Rózsafesztivál további programjai: zumba, néptánc, dalénekes fellépése, 19 órakor eredményhirdetések (lecsófőző verseny, legszebb konyhakert-cím, IV. Pátkai Geotúra legjobbja). 21 órakor tűzijáték, utána tánc a Meteor Band-del.

Velence: A várossá válás 13. évfordulóját ünneplik a Nekem Velence című rendezvénnyel. 17 órakor köszöntő és a Szép kertek eredményhirdetése, 21 órakor LayZee aka MR. President lesz a sztárfellépő a tűzijáték előtt. Dj. Smash felel a parti hangulatért.

Pázmánd: 9 órakor baráti főzés, 14 órakor Pázmándi kastély régen és most címmel fotókiállítás nyílik a Fő utcai Díszteremben, 15 órakor Varga Norbert fafaragásának átadása, 16.30-kor Tűzben született címmel kiállítás nyílik a művelődési házban. 18 órakor Máté Péter emlékkoncert, majd habparti és tűzijáték.

Sárbogárd, 11 óra: Ökumenikus istentisztelet a sárszentmiklósi katolikus templomban. 17 óra: Városi ünnepség a művelődési központban.

Iváncsa, 8 óra: kezdődik a falunapi főzőverseny. 9 óra: a színpadnál zenés ébresztőt ad a Bandy Band, majd gyermekprogramok. A faluházban 13 órakor kezdődik a Valahol Európában című musical, 16.30-kor kiállítás nyílik. A színpadon 16 órakor tartják az ünnepi köszöntőt, eredményhirdetésekkel, ezután zenés, táncos műsorok következnek. Este utcabál, végül 22 órakor tűzijáték.

Beloiannisz, 17 óra: falunap és államalapítási ünnep az Amaliada téren. Az ünnepi köszöntőt, a Beloianniszért-díj átadását 18.40-kor tartják, s ekkor búcsúznak el a távozó ciprusi nagykövettől is. Tűzijáték 23 órától.

Adony, 20 óra: előzenekarral kezdődnek az Adony Városi Napok programjai. Ezután a Müller Péter Sziámi And Friends koncertezik. Az utcabál 22 órától lesz.

Mezőfalva, 16.30: a Piac tér mögötti ligetben Lecsófesztivál kezdődik műsorral. 16.30: kenyérszentelés. 20.45: utcabál, 22 órakor: tűzijáték.

A Móri Borvidék a fotósok szemével - ezt a címet viseli az a tárlat, amelyet csütörtökön nyitott meg Móron, a Lamberg-kastélyban

Vasárnap:

Lovasberény Ünnepi szentmise 8.30-tól a katolikus templomban, itt áldják meg az új kenyeret és tart megemlékezést Szili Miklós polgármester.

Zámoly Ünnepi szentmise 11 órától a katolikus templomban, majd 12 órakor ünnepélyes kenyérszentelés a Szent István parkban.

Velence: A Velence Korzón ezen a napon füstsátor, roncsvágás, vízből mentés és számtalan izgalmas bemutató várja az érdeklődőket, este pedig Andorai Péter & The Graceband a hangulatfelelős.

Pázmánd: 11 órakor szentmise, 12.30-kor Orisek Ferenc díszpolgár szobrának avatása. 15 órakor új kenyér ünnepe a Tájházban.

Agárd: 10.30-kor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik az ünnep az Országzászlónál. A 11 órai misét követően 12 órakor városi ünnepség a római katolikus templom előtt. A Dinnyési Templomkertben kemencés kenyérünnep 15 órától, népzenei fellépőkkel.

Enying, 14 óra: Szent István-napi ünnepség és a Magyarok kenyere program Fejér megyei ünnepsége a Batthyány-kastély kertjében. Ünnepi műsor, az új kenyér megszentelése és megáldása. Beszédet mond Viplak Tibor polgármester és Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének elnöke. Kitüntetések átadása. A Virágos Enyingért díjak átadása. Kiállítás-megnyitó - 25 év a város intézményeinek tükrében. Az ünnepi műsorban fellépnek a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola és a Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola diákjai. 18 óra: Utcabál a Cifrakertben. 21.30 óra: Tűzijáték.

Perkáta, 9 óra: Az egyházközség lovas felvonulást szervez, közben a Bozai Márton plébános által felszentelt kenyeret kínálják körbe a faluban. Aznap 9.30-kor a Győry-kastélyban 150 éves a Magyar Posta címmel postatörténeti kiállítás nyílik.

Pusztaszabolcs, 9 óra: Simon László megyei kormánymegbízott mond beszédet a Millenniumi Parkban, majd átadják a csobogót a Szabolcs vezér szobornál. Az ünnepi szentmise kenyérszenteléssel 11 órakor kezdődik a katolikus templomban. A kastélykertben 16 órától lesznek programok. A tűzijáték 20.45-kor kezdődik.

Lajoskomárom, 16 óra: Az államalapítás ünnepe a községháza dísztermében. Beszédet mond Pirtyák Zsolt polgármester. Ökumenikus kenyéráldás. Ünnepi műsor a Kreatív Színpad előadásában. Díszpolgári cím átadása. Herceg Batthyány Lajos szobrának koszorúzása.

Lepsény, 10 óra: Ünnepi műsor a katolikus templomkertben. 10.20 óra: Szent István király szobrának megkoszorúzása. 11 óra: Kitüntetések és elismerések átadása a művelődési házban.

Mezőszilas, 10.30 óra: Istentisztelet és az új kenyér megáldása és megszegése a református templomban. Köszöntőt mond Nagy Judit lelkész. Igét hirdet Pop Levente, Zabola (Erdély) lelkésze, közreműködik a református kórus.

Polgárdi, 9 óra: Húszéves városunk! - Szeretem Polgárdit! Polgárdi nyári fesztivál a Batthyány ligetben. Szent István-napi focikupa a műfüves pályán. 10 óra: Szent István-napi búcsú. 14 óra: White Viesel. 15 óra: Happy Girls. 16 óra: Tűzrőlpattant Menyecskék. 16.30 óra: Néptáncbemutató. 17 óra: István, a király (rockopera, részletek) - közreműködik a Clara Voce vegyes kar és a Kissek zenekar. 18.30 óra: Szent István-napi ünnepi műsor. Kitüntetések. 19 óra: Kiss G. Blues Band. 21 óra: Atilla Fiai Társulat. 22 óra: Tűzijáték.

Sárkeresztúr, 17 óra: Szent István-napi ökumenikus istentisztelet a katolikus templomban. Igét hirdet Kiss Péter református lelkész és Bognár Károly katolikus plébános. Közreműködik a Bella Voce kamarakórus.

Sárkeszi, 15 óra: Megemlékezés a magyar államalapításról a faluházban. Köszöntőt mond Farkas Gyuláné polgármester. Koszorúzás a kopjafánál. Habléné Nagy Viktória református lelkész áldása. Mayer László katolikus h. esperes megszenteli az új kenyeret. A Sárrét néptáncegyüttes műsora. Közreműködik Domján Barbara, Bauer Regina és Rimán Alex.

Soponya, 11.30 óra: Szent István ünnepén. Megemlékezés a közösségi háznál.

Szabadbattyán, 14 óra: Nemzeti ünnepünk alkalmából ünnepi ebéd a faluháznál, a kemencénél.

Úrhida, 12 óra: Ünnepi szentmise és kenyérszentelés a katolikus templomban. A felújított I. és II. világháborús emlékmű ünnepélyes átadása.

Adony, 20 óra: folytatódik az Adony Városi Napok. köszöntőt Ronyecz Péter polgármester mond. Az Áldás együttes 20 órakor lép fel, tűzijáték 21 órakor.

Ráckeresztúr, 11.30: A szentmise kezdete, utána ünnepi gondolatok Dienes Gábor alpolgármesterrel és a Pávakör műsora, kenyérszentelés.

Seregélyes, 7 óra: Az ünnepi programok a horgásztónál, a Jókai utcában kezdődnek a családi horgászversennyel. 9 órától gyermekprogramok, 12 órától eredményhirdetés és ebéd, utána kötetlenül pétanque, puszta-taxi (sétakocsikázás), modellbemutató. 18 órakor lecsófőzés, 20 órától tábortűz lesz. A művelődési házban 17 órakor kezdődik az ünnepi műsor - kenyérszenteléssel, áldással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!