Hírek

2017.08.15. 13:11

Most érdemes hűtőt, mosógépet cserélni

Augusztus 23-tól pályázhatnak a megyében élők hűtő- és mosógép cseréjéhez nyújtott támogatásra.

B. Kiss László

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által, az Otthon Melege Program keretében kiírt pályázat iránt óriási érdeklődés nyilvánult meg azokban a régiókban, ahol már megnyílt – és gyorsan le is zárult – a lehetőség a pályázat benyújtására.

A pályázat révén elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás felhasználásával  korszerű, energiatakarékos hűtőszekrényekre, illetve mosógépekre cserélhetik régi készüléküket a nyertesek. Személyenként és lakásonként egy háztartási nagygép cseréjére nyújtható be pályázat, a készülék a pályázati portálon regisztrált kereskedőknél szerezhető be, és ugyancsak ott érhető el az a katalógus, amely azon gépek típusát tartalmazza, amelynek megvásárlását támogatják.

A támogatás összege a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 százaléka, de legfeljebb 25 ezer forint az A+, 40 ezer az A++, és 45 ezer forint az A+++ kategóriájú hűtők, illetve mosógépek esetében. Fontos, hogy a támogatást csak a miniszeri döntés után, a támogató okirat kézhezvételét követően lehet igénybe venni. Az önrészt a gép megvásárlásakor, a kereskedőnek kell kifizetni.

A befogadott pályázatokról a benyújtástól számított 150 napon belül dönt a miniszter, A támogatással  vásárolt  készülék házhozszállításának díja nem támogatott költség, viszont a lecserélt készülék átvétele és elszállítása díjmentesen történik. A kedvezményezetteknek, azaz a pályázat nyerteseinek a támogatás révén vásárolt új háztartási nagygép fenntartását 3 éven át biztosítaniuk kell az általuk megadott címen.

Pályázat kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül lehetséges. A Fejér megyeiek ezt augusztus 23-án, reggel nyolc órától tehetik meg a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. Ez – legalábbis az eddig tapasztalatok alapján – várhatóan néhány órán belül bekövetkezhet.

A pályázat – az ügyfélkapus személyazonosítást követően – az adatlapok kitöltésével és a bizonyos szkennelt dokumentumok csatolásával nyújtható be.

(Az ügyfélkapus regisztráció térítésmentesen kezdeményezhető példádul az okmányirodákban, vagy a kormányhivatali ügyfélszolgálat bármely irodájában.)

A pályázati adatlaphoz olvasható formában csatolni kell a lakcímkártyát és az adóigazolványt, vagy ezek hiányában az ezeket helyettesítő hiteles dokumentumot,

A pályázati adatlap egyébként előzetesen is kitölthető. Ha valakinek az internetes ügyintézés akadályokba ütközik, lehetősége van a nevében eljáró közreműködését kérni, ilyenkor a pályázati útmutatóhoz mellékelt meghatalmazotti nyilatkozatot kell kitölteni.

Az észak-magyarországi régióban hétfőn  10 ezernél több pályázó jelezte támogatási igényét, a pályázatot az első napon 13 óra 30-kor felfüggesztették. A múlt héten az első két régióból (észak-, és dél-alföldi) összesen több mint 16 ezer pályázó jelentkezett a hűtő-, fagyasztókészülékek, mosógépek, mosó-szárítógépek energiamegtakarítást eredményező cseréjére.

Kapcsolódó cikkünk itt olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!