Hírek

2014.02.26. 17:05

Fehérváré a korona

Székesfehérvár - Négy zafír, egy türkiz, hat ametiszt és négyszáztíz gyöngy ékesíti a szent korona korhű másolatát, amely most végérvényesen Fehérvár tulajdonába került. Készítője, Horváth Károlyné majdnemcsak megsiratta a gyönyörű darabot.

Házi Péter

A legkisebb adomány kétszáz, a legnagyobb hat és félmillió forint: a szent korona hiteles másolatáért indított közadakozás eredményes volt. Még tavaly hirdette meg magánszemélyként Fehérvár polgármestere és jegyzője a közadakozást, hogy véglegesen Fehérváron maradhasson a szent korona korhű másolata. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy mintegy kétezer ember csatlakozott hozzá, így szerdán hivatalosan is a város tulajdonába került a Horváth Károlyné ötvösművész vezetésével közel egy éven át készített alkotás.

Finom ezüst alap, színarany borítás, négy zafír, egy türkiz, hat ametiszt és négyszáztíz gyöngy – ez csak néhány adat az ezerötszáz grammos másolatról, amely immár végérvényesen Székesfehérváron marad, a Városházán bárki megnézheti majd az ereklyét.

Közel kétezer munkaórát, azaz több mint tíz hónapot dolgozott az ország hat-nyolc legjobb ötvöse, kézművese a szent korona korhű másolatának elkészítésén, amely tavalyelőtt nyerte el végleges formáját. A tervezésben és a megvalósításban oroszlánrészt vállalt Horváth Károlyné ötvösművész, aki a korona szerdai átadásán majdnemcsak megsiratta a gyönyörű alkotást: - Olyan már, mint a saját gyermekem - mondta az FMH-nak, miközben megmutatta azt a hihetelen türelmet (és jó erős nagyítót) igénylő technikát, amivel a korona legtöbb munkát igénylő rekeszes zománcképei készültek. Nagyban segítette az aprólékos, részletgazdag munkát Csomor Lajos szent koronáról készült kötete is.

- Amikor a korona a Parlamentbe került, akkor készült róla az első korhű másolat, ezt most a Nemzeti Múzeumban őrzik, illetve az esztergomi bazilika számára is megalkottak egyet (ami mégsem került oda), így összesen három létezik az ezüstből készült, színarany borítású másolatból - tette hozzá az ötvösművész, azon kevesek egyike, akinek alkalma volt az eredetit üvegvitrin nélkül , közelről megcsodálni.

 

A másolat anyagában is értékes, alapját ezüst adja, a bevonathoz színaranyat használtak fel és 80 almandin, négy zafír, 410 gyöngy, 6 ametiszt, egy türkiz kő díszíti.

Ángyán Balázs, a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. vezérigazgatója adta át Cser-Palkovics András polgármesternek a korona leírását tartalmazó okiratot. Három ilyen másolat létezik mindössze (Fotó: Koppán Viktor)

Az Állami Pénzverő jogutódja, azaz a a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. által készített korhű másolat tavaly augusztusban, a Szent István Emlékév csúcspontjának idején érkezett Fehérvárra vendégségbe és csak később pattant ki Bóka Viktor jegyző és Cser-Palkovics András polgármester fejéből, hogy akár meg is lehetne vásárolni, ennek érdekében indítottak közadakozást: - Ha lehet közös cél, amiben együtt lehet működni, akkor a korona megvásárlása az. 156 felajánlás érkezett, ezek egy része kisebb és nagyobb közösségektől, így nagyjából 1500-200 ember az, aki valamekkora összeggel hozzájárult, hogy ez az ereklye a nemzet történelmi fővárosában maradhasson - fogalmazott Fehérvár polgármestere, aki hozzátette, a Nemzeti Emlékhelyet a következő években, évtizedekben úgy kell kialakítani, hogy méltó kereteket adhasson az igazi korona fogadására is, mégha az csak ideiglenes jelleggel történik is.

Bóka Viktor jegyző hozzátette, a koronát az Aba Novák freskó előtt, egy körüljárható széfben őrzik majd és a hét minden napján megnézhető lesz. Csurgai Horváth József, az emlékbizottság elnöke arról beszélt, érdemes lenne a koronázási ékszerek gyűjteményét bővíteni, hiszen ez turisztikai szempontból is érdekes, vonzó lenne.

Az adományok felét a Videoton Dolgozóiért Alapítvány gyűjtötte össze. Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója kiemelte, a Videoton elődje is 1938-ban alakult, ezért is kívántak valami maradandóval emlékezni az alapítás évére. Hozzátette, reméli, hogy a koronamásolat egy történet kezdete és a belváros felújítása után végre szebb és méltóbb emlékhelye lesz Székesfehérvárnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!