Hírek

2006.02.21. 14:41

Fedél alatt a Tower hollói

London (MTI/Reuters) - A madárinfluenza veszélye miatt fedél alá vitték Londonban a Tower híres fekete hollóit, amelyekrõl a legenda azt tartja, hogy ha eltûnnek a Towerbõl, összeomlik a monarchia.

Mórocz Zsolt

Mint a Temze partján a 11. században épült, s évszázadokig börtönként használt erõdítmény szóvivõje elmondta, a hat fekete hollót, amelyek a törvény és rend szerint általában a Tower belsõ udvarának gyepén töltik napjaikat, fedett helyre, az építmény egyik tornyában lévõ, zárható kalitkákba költöztették át, ahol semmiképpen sem érintkezhetnek vándormadarakkal, és nem veszélyezteti õket a gyilkos vírus.

rn

"Nem nagy örömmel vittük be a Tower hollóit, de tekintettel a járvány terjedésének gyorsaságára, a madarak biztonsága szempontjából ez a legjobb megoldás" - mondta Derrick Coyle, a Tower fõmadarásza, akinek feladata a hollók gondozása. "Lehet, hogy megfogadjuk a tanácsokat, és beoltatjuk a madarakat, de addig is igyekszünk a lehetõ leggondosabban vigyázni rájuk és óvni az egészségüket" - tette hozzá a madarász.

rn

A kelta idõkbõl fennmaradt legenda úgy tartja, hogy addig ellenség nem hódítja meg az országot, amíg meg nem zavarják Bran, a háború holló alakját öltõ istenének nyugalmát. Késõbb a Tower hollóinak nyugalmáról jogszabályokban is gondoskodott a birodalom. II. Károly király a 17. században törvényt hozatott a parlamenttel arról, hogy a Towerben állandóan hat hollónak kell élnie, és a madarak jólétérõl és biztonságáról mindenekfelett gondoskodnia kell az államnak.

rn

A Tower jelenlegi hollói egyébként - név szerint Branwen, Hugine, Munin, Gwyllum, Thor és Baldrick - hírhedten barátságtalan madarak. Szárnyukat megnyesték, nehogy egy óvatlan pillanatban szárnyra kapjanak, és kirepüljenek a Tower udvaráról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!