Hírek

2013.07.12. 12:41

Falvak cigaretta nélkül

Székesfehérvár – Miközben több mint ötezer nemzeti dohánybolt kapott engedélyt a megnyitásra, 1400 helyen egyáltalán nem volt pályázó, így azokon a településeken nem nyitott ki dohánybolt.

Tribolt Lajos

Először voltak olyan elképzelések, hogy mobil boltok üzemeltetését teszik lehetővé, ám ez gyorsan lekerült a színről. Kiírtak egy újabb pályázatot, ennek a beadási határideje július 2-a volt. Az elbírálás még várat magára. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. végül úgy döntött, hogy az átmeneti időre az eddig is dohányárut forgalmazó üzletek közül bíz meg egyet-egyet a szóban forgó településeken. Hogy melyiket, erre a polgármesterektől kért javaslatot. Nos, ők gazdasági érdekeket érintő ügyekben nem kívántak dönteni, így az ügyet általában a testületek elé vitték.

Sweighardt Ferenc, kezében a gánti önkormányzati határozattal, amely két boltot nevez meg (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Úrhidán az önkormányzat az összes addigi árusító helyet javasolta. Annál is inkább, mivel az egyik érintett testületi tag. Gánton június 20-án rendkívüli önkormányzati ülésen arról határoztak, hogy két vendéglátó egységet is megjelölnek. Sweighardt Ferenc, az egyik hely tulajdonosa az FMH-nak elmondta, hogy még semmiféle értesítést nem kaptak. Ám ha valakit átmenetileg ki is jelölnének, annak ugyanúgy meg kell kérnie a NAV pénzügyőrségi engedélyét, mint az új, véglegesen működőknek. Annak ellenére, hogy korábban már évtizedekig árultak dohányterméket. Sőt még mindig árulhatnának, hiszen a jogszabály szerint erre július 15-ig lenne lehetőségük.

Más kérdés, hogy elseje után már dohányárut nem rendelhettek, ha a korábbi készlet elfogyott. Nem csak nála, hanem a másik helyen is. Így a közel ezer fős településen jelenleg nem lehet dohányárut kapni, miközben arról volt szó, hogy ellátatlan település nem lesz. Hát lett. Bár a második körben volt helyi pályázó, a döntés, az engedélyek beszerzése, a bolt kialakítása mindenképpen időt vesz igénybe. Addig a helyi dohányosok csak a fogukat szívhatják, illetve utazhatnak, ha cigarettát akarnak venni.

A dohányboltokat központi előírásra úgy alakították ki, hogy ne lehessen belátni, ezért a kintről átláthatatlan ablaküveg. Előírás az is, hogy 18 éven aluli személy nem tartózkodhat az üzletben. Ez az első hallásra elfogadható szabály azonban okoz némi bonyodalmat. Egy anyuka a délután dolgozó férjének akart cigarettát venni, ám kiküldték az egyik boltból, mivel vele volt karon ülő kisgyermeke. Az meg elképzelhetetlen, hogy a kicsit a bolt előtt hagyja. Ahogyan nem lehet a forgalmas út járdáján hagyni 3-5 éves, futkosó gyermekeket sem. Márpedig az anyák általában gyermekestől mennek vásárolni, mivel gyermekfelügyelőre nem telik. Így azután a dohányboltok előtt kuncsorognak más vevőknek, hogy vegyenek nekik cigarettát. Nem egy 21.századi megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!