Hírek

2009.08.22. 02:28

Ezeresztendős Úrhida

Úrhida - A történelem évszázadait hittel vészelte át a most millenniumát ünneplő település, mely újra fejlődik.

Házi Péter

Szent István 1009-ben, Sólyon kiadott oklevelében szerepel először Úrhida neve, ám e területrész már korábban is fontos volt: az óriási területű mocsárvilágon keresztül kevés biztos út vezetett Alba Regiába. Az egyik ilyen volt az Úr hídja , azaz Úrhida.

A település fennállásának millenniumára emlékeztek pénteken: a szentmise után a sátorba vonult át a falu apraja-nagyja, valamint a meghívott vendégek, köztük Balogh Ibolya, a megyei közgyűlés elnöke, Spányi Antal megyés püspök, Schmidt Ferenc országgyűlési képviselő.

Bognár József polgármester köszöntőjében a falu történetét is bemutatta, a megyei közgyűlés elnöke pedig arról szólt, hogy ma is vannak kételkedők, akik elavultnak tartják a megyét. Ők - fogalmazott Balogh Ibolya - ezer év örökségével mennek szembe. Schmidt Ferenc rövid köszöntője után adták át a képviselőtestület által alapított kitüntetéseket. Úrhida Községért címet kapott a tizenöt éve működő Barátság Klub, valamint a közösség érdekében végzett munkájáért a Kubik család. Úrhida Aranygyűrűjét Polyák István kapta, a legszebb háznak járó Érdemes Porta címet pedig Korber Károly és családja érdemelte ki. Az ezeréves település díszpolgára az a Pereczes László lett, aki a rendszerváltás óta, tizenhat éven át mint polgármester dolgozott a falu önállóságáért, fejlődéséért. A címek átadása után Úrhida és az erdélyi Marosludas polgármestere, Urcan Florin aláírta a testvértelepülési szerződést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!