Hírek

2011.05.12. 15:55

Ez már az igazi Ázsia!

Két magyar kerékpáros, a dunaújvárosi Matulai György és az orosházi Lénárt Ferenc elhatározta, hogy elbiciklizik Nepálba. Útközben, már a Himalájában megállnak az diai Dardzsílingben. Egy hete a huszonhetedik napnál, a török-iráni határ nyugati oldalának közelében hagytuk magukra Nepálba tartó kerékpárosainkat. Azóta eljött a harmincnegyedik nap.

Dunaújvárosi Hírlap

28. nap. Erzurumig ma 95 kilométert tettünk meg, nyolc fokos ellenszélben. Feri megkapta a második defektjét. Este hétre értünk a városba, ez nem volt a mi napunk. Erzurum óriási és tiszta város. Itt rendezik az idei téli Universiadét.

29. nap. Ma is 95 kilométert kerekeztünk, ezúttal Hodasanig, hideg szélcsendben és esőben. Itt ágazik el az út Irán és Örményország felé. A tizenkétezres kisvárosban tiszta sár minden. A gyerekek pénzt kéregetnek. Tizenöt órára elfoglaltuk a szobánkat, délután városnézés.

30. nap. Ma reggel hét fok van. Szakad az eső, majd megfagyok, mindenem tiszta víz. Ez a hideg meg akar ölni bennünket. A hegyek még havasak. Ma 70 kilométert tudtunk jönni a szakadó eső miatt. Most Eleskirtben vagyunk, egy rozzant koleszban. Már negyedik hete utazunk és fagyoskodunk. A határ még kétszáz kilométer.

Ma szép reggelre ébredtünk! (Már ránk fért.) Tizenkét fok, gyönyörű napsütés, kék ég, szélcsend. Tíz óra után beindult a jó erős hátszél is, úgyhogy az égiek ma kényeztettek minket. Törökország legkeletibb városáig, Dogubajazitig tudtunk tekerni. 135 kilométer. Menet közben megálltunk egy kis faluban, ahol érdekes módon tehéntrágyából téglát készítenek. Ezek az emberek borzalmas körülmények között élnek. A városban, az előkelő Grand Hotelben szálltunk meg. Százhúszról lealkudtuk hatvan lírára. Az ablakunk az Ararát hegyére néz. Nagyon szép látvány!

32. nap. Ma átléptük az iráni határt. Két és fél órás az időeltolódás. 60 kilométert jöttünk, Mokuig. Meg kellett állnunk, mert féltünk, hogy megázunk. Egy étteremben ettünk, százhatvan (ezer?) riált kellett volna fizetnünk, de a tulaj fizetett. Jól kezdődik. Óriási az infláció.

Kezdődik a nyár! Tizenegy órakor tudtunk elindulni, mert a város harminc bankjából csupán egyben váltottak dollárt, ott is csak nagy huzavonát követően. Iránba készpénzt ne hozzon senki! Gyönyörű időben kerekeztünk 70 kilométert, imaszobában alszunk.

34. nap. Jó időben indultunk, de délben két órán keresztül szakadt az eső. Onnantól végig szemből fújt a szél. Marandig 120 kilométert tettünk meg. Útközben egy családnál teáztunk az út szélén.

Ez már az igazi Ázsia, de még elviselhető...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!