Hírek

2016.02.19. 11:44

Ez kőkemény, itt menni kell! - egyre többen állnak fel a fotelből

Pázmánd – Egyre többen állnak fel a fotelből és hagyják el biztonsági zónájukat – átvitt értelemben is –, s mennek túrázni. Gyerekestől, nyugdíjastársastól. A pázmándi „toporgók” legalábbis így látják, akik télen sem állnak meg: fázós toporgós programjuk nagy siker volt.

S. Töttő Rita

Sipos Csaba és Kerkuska Imre több mint húsz éve jó barátok – kapcsolatuk megszámlálhatatlan kilométeren edződött. Számtalan közös túra élménye van már mögöttük, ezért egyszer csak kitalálták, hogy szervezzenek ők maguk is egy túrát a Velencei-tó környékén.

– Úgy tíz évvel ezelőtt szerveztük meg az első túrát, lévén pázmándiak, itt a környéken – meséli az „ideiglenesen, 20 éve” Kápolnásnyéken élő Sipos Csaba, aki az azóta kitalált és létrehozott Pázmándi Toporgó Természetjáró Egyesület alelnöke. A vezető pedig Kerkuska Imre. Néhány évig a kirándulók közt is „civilként” vitték a túrákat, de rájöttek: érdemes egyesületi formába önteni e szervezett megmozdulást, hogy minél többen értesülhessenek a túráikról.

Sipos Csaba és Kerkuska Imre egy bakonyi túrájukon – régóta együtt róják már a kilométereket
Fotó: egyesület

– A név is úgy jött vélhetően, hogy a kirándulásainkon toporogtunk térképpel a kezünkben, hogy most akkor jobbra menjünk vagy balra menjünk? Az emlékeimben legalábbis így él a név eredete. Meg is érte létrehozni az egyesületet: – Januárban szervezzük a fázós toporgós, nyáron pedig az éjszakai túrát. Ősszel nagyobb volumenű, több távot magába foglaló programot szervezünk, amelyre 4-500 kiránduló jön – mondja Csaba, aki szerint azonban az eddigi legsikeresebb túrájuk, hangulat és teljesítmény szempontjából is az idei fázós toporgós volt, amelyre több mint kétszázan jöttek el.

– Ez kicsit lazább, tájékozódási túra: csak az ellenőrző pontokat határozzuk meg, melyeket mindenki úgy ér el, ahogy akar. A többi programunk teljesítménytúra, szigorú követelményekkel. Na azok már kőkemény teljesítménynek számítanak, ahol menni kell – árulja el az alelnök. A legtöbb programjukra nagyrészt pázmándiak jönnek, de a nagyobb eseményekre az ország minden tájáról érkeznek kirándulók. – Mostanában egyre többen túráznak, jönnek az eseményeinkre fiatalok, családos emberek és idősebb, nyugdíjas korú túrázók is. Mindenki mozogni akar, friss levegőn lenni és kiszabadulni a hétköznapi taposómalomból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!