Hírek

2016.01.26. 19:59

Ez a nap a diákokról szólt

A pályaválasztás előtt álló diákok rengeteg hasznos információval bővíthették tudásukat kedden az Alba Regia Felsőoktatási Expo-n.

Laci Patrícia

A város első felsőoktatási expoját rendezték meg kedden a Gáz utcai sportcsarnokban. A rendezvényen képviseltette magát a három Székesfehérváron működő felsőoktatási intézmény, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Kodolányi János Főiskola, továbbá olyan vállalatok, amelyek gyakorlati helyet biztosítanak a duális képzésben.

Veres Richárd felsőoktatási tanácsadó elmesélte nekünk, miért is gondoltak arra, hogy Székesfehérváron is megrendezzenek egy ilyen eseményt:

– Az Alba Regia Felsőoktatási Expo-t azért hívta életre az önkormányzat, mert a fehérvári cégek felismerték azt, hogy a duális képzés számukra milyen utánpótlást is jelent, s igényt tartottak egy ilyen esemény megrendezésére. Emellett az önkormányzat próbál olyan lehetőséget nyújtani a fiataloknak, hogy itt maradjanak, mert temérdek lehetőség van Székesfehérváron a karrierépítés szempontjából.

Fotó: Molnár Artúr

Az egész napos programon összesen 30 kiállító volt jelen, ebből 25 stand valamelyik neves cégé volt, így rengeteg vállalkozást ismerhettek meg közelebbről a kíváncsi fiatalok.

Veres Richárd elmondta nekünk, hogy pár óra alatt már ezren fordultak meg az eseményen, sőt kellemeset csalódott a diákokban:

– Kicsit tartottam attól, hogy sok tanuló majd nem mer odamenni a standokhoz érdeklődni, de nem ez történt. Sokan kihasználták a lehetőséget, hogy megismerjék a cégeket és az iskolákat.

Az Óbudai Egyetem diákjai, Szabó László és Mészáros Boldizsár egy adagoló berendezés makett modelljét is elvittek a kiállításra azért, hogy kicsit színesebbé tegyék az expo-t, illetve megtapasztalják a diákok, hogyan is működik pontosan ez a műszer. A fiúk már megtapasztalták, milyen is a duális képzés:

– Mind a kettőnknek van egy év szakmai tapasztalata már, mert éltünk a duális képzés lehetőségével. A cégeknél, ahol dolgoztunk, a saját bőrünkön megtapasztalhattuk, hogyan is megy az igazi munka az életben. Emellett jobban beleláthattunk abba, mit is várnak el a dolgozóktól a cégek.

Szabó László és Mészáros Boldizsár saját tapasztalataikat is megosztották a diákokkal, ugyanis többen is a véleményüket kérték ki a továbbtanulásról.

A cégek standjainál sok diák érdeklődött, mint például Nagy József is:

– Mindenhol barátságosan fogadtak. Bármit kérdeztem. mindenre tudtak válaszolni. Ez nekem nagyon szimpatikus volt. Elsősorban az érdekelt, hogy mely cégek milyen iskolákkal állnak kapcsolatban, így mik is a lehetőségeim. Voltam olyan céges standoknál is, amelyeknek a tevékenységi körük kevésbé álltak közel hozzám. Viszont úgy vagyok ezzel, hogy jobb minél többet tudni, s majd később át tudom még gondolni, hova is megyek majd tovább.

Horváth Gergő tapasztalatai is pozitívak:

– Volt egy cég, amely elsősorban gépészmérnököket keres, az most nagyon felkeltette az érdeklődésemet, emellett korábban is ebben az irányban tanultam. Egyébként mindenhol felkészültek voltak, s kielégítő választ kaptam a kérdéseimre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!