Hírek

2017.06.23. 12:50

Az egyediséget a jegyesek is hajszolják

FEJÉR MEGYE A nyár az esküvők ideje. Egyre többen törekednek arra, hogy egyedivé varázsolják házasságkötésüket. Kíváncsiak voltunk, hogyan teszik különlegessé ezt a fontos napot.

Laci Patrícia

Magyarországon egy hagyományos esküvő forgatókönyve abból áll, hogy az ifjú párt az anyakönyvvezető összeadja egy házasságkötő teremben, ezután következik a templomi ceremónia, végül pedig megtartják a lakodalmat egy étteremben.

Ám mostanság akadnak párok, akik életük nagy napján nem ragaszkodnak a hagyományokhoz. Egyedire, különlegesre vágynak, azt szeretnék, ha az esküvőjük az ő személyiségüket tükrözné. Erre vágyott Garai Szilvia és Vörös János is, akik június elején tartották a lakodalmukat Siófokon egy kalózhajón. A két szerelmes nagy napját a székesfehérvári Kovács Kata szertartásvezető és ceremóniamester vezényelte le.

- Nem szeretjük a tucat dolgokat. Megláttuk Siófokon a hajót, nagyon megtetszett nekünk, így jött a gondolat, hogy a vízen kellene kimondani a boldogító igent - mesélte Szilvia és János.

Mivel anyakönyvvezető nem tud összeadni két embert mozgó járművön, így Szilviáéknak más megoldást kellett találniuk, ekkor jött a képbe alternatívaként a szertartásvezető. Ő éppen úgy levezényli, ünnepivé teszi a szertartást, akárcsak az anyakönyvvezető, de persze ez nem hivatalos esküvő! A szertartásvezető abban segít, hogy a pár olyan formában házasodhasson, ahogy szeretne.

- Minden pillanatot megéltünk. Bohóckodtunk, a Titanic jelenetét játszottuk el: mi is kitártuk a karjainkat a hajóorrnál, mint Jack és Rose - emlékeztek vissza.

Kovács Kata szertartásvezető és ceremóniamester az évek alatt sok, Garai Szilviáékhoz hasonló, különleges menyegzőn részt vett már. A szakember elmondta, az mindig a pártól függ, hogy miben is tér el a hagyományoktól az ő nagy napjuk.

Az esküvői trendek folyamatosan változnak. Garai Szilvia és Vörös János például nemrégiben Siófokon, egy kalózhajón tartották a lakodalmukat, Kovács Kata szertartásvezető és ceremóniamester segítségével. A friss házasok elmondták: nem szeretik a tucatmegoldásokat, inkább mindenben az egyediséget keresik.

- Extrém, és mostanság trendi helyszínnek számít az erdő közepe, a pajta, de volt már barlangi esküvőm is, sőt, a múltkor pont szemtanúja voltam egy állatkerti esküvőnek! Vannak témaesküvők is, augusztusban Star Wars lagzin dolgozom, a menyasszonyt rohamosztagos katonák fogják bekísérni a szertartásra. Divat még a matrózos, illetve az öko- vagy zöld esküvő is. Az időpontokban sem tartja be mindenki a hagyományokat, kezdenek terjedni az éjszakai szertartások. A gyertyaceremóniát próbálják másképp megoldani, a múltkor egy pár kávét főzött együtt közösen, ugyanis a megismerkedésüknél szerepet játszott egy kávésbögre, de az ökoesküvőkön jellemző, hogy egy fát ültetnek el a friss házasok - osztotta meg velünk tapasztalatait Kata, aki egyébként hét évig volt az egyetlen női műsorvezetője a Fehérvár Szépének, emellett a versenyen is indult két alkalommal.

A többi fotó is különleges hangulatot áraszt: a párok mind-egyike a fotózáshoz választott helyszínekkel igyekezett emlékezetessé tenni a nagy napot Fotók: Radnai Zoltán, Török-Bognár Renáta, Vitéz-Kővári Rudolf

Vannak olyan párok, akiknek az esküvője nem mondható kifejezetten extrémnek, ám azt szívesen vállalják, hogy az esküvői képeik eltérjenek a megszokottól. Radnai Zoltán fotóst is sok különös ötlettel keresik meg. Azt mesélte, volt olyan alkalom, amikor a menyasszonyt tehénfejés közben kellett megörökítenie, de terjed az is, amikor a páros alaposan összekoszolja az esküvői ruháját.

- Mindenki egyedi akar lenni, s az átlagostól eltérő képeket szeretne készíttetni a kreatív fotózásokon, a hagyományos pedig már unalmas, így egyre merészebb dolgokat vállalnak be a szerelmesek. Az sem baj, ha nem a valóságot jelenítjük meg, sőt, szerintem ezek a játékos fotók nem a pároknak szólnak elsősorban, hanem inkább a barátoknak, akiket le tudnak nyűgözni az extrém fotókkal. A romantikus felvételek egyesek számára már tucatmegoldásnak számítanak - mesélte Zoltán, aki szerint új trend az éjszakai fotózás, de egyes párok még drónfelvételeket is készíttetnek a nagy napjukról.

Török-Bognár Renáta fotós viszont úgy látja, hogy a különlegesebb kérésekből még mindig kevesebb akad Magyarországon. A hazai párok egy része nem mer a szokásoktól eltérni. A jegyesek egy vékonyabb rétege a bátrabb, Renátát is csak ilyen, extrém ötletekkel előálló párok keresik fel.

- Egyre több a kis esküvő, de trend a „megszökünk a világ elől" jellegű lakodalom is, például amikor a hegyekben, szűk körben házasodnak össze. Többen csupán a fotózásra választanak efféle környezetet, aztán mennek a lagziba, hiszen mégsem akarják kizárni a családot teljesen - mesélte Renáta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!