Hírek

2006.06.15. 22:00

Esély a boldogságra

FMH - Iszonyatos szökõár volt az Indiai-óceán medencéjében 2004. december 26-án, amely Srí Lanka szigetén több mint harmincezer halálos áldozatot követelt. A károsultak megsegítésére kezdõdött világméretû akcióhoz lapcsoportunkon keresztül olvasóink is csatlakoztak, amikor egy árvaház felépítéséhez nyújtottak segítséget.

Fejér Megyei Hírlap

 A Pannon Lapok Társasága a megyei lapok egynapi árus bevételét ajánlotta fel a jótékony célra, s mintegy 25 ezer olvasó érezte úgy, jó helyre kerül adománya. Az így összegyûlt 1,3 millió forinthoz a Dunaferr Rt. ajánlott további egymilliót, és erejéhez mérten adakozott a Veszprémi Mûvelõdési Központ, a mezõfalvai Budafilter Kft. és a dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete. A PLT lapjainak négy megyéjébõl összesen 40 milió forint gyûlt össze az otthon javára, s csak Székesfehérvárról közel négyszázan fogadtak jelképesen örökbe cunami-árvát.
A nyolcvanszemélyes gyermekotthon átadására 2005. december 7-én került sor Colombo külvárosában. A hét hónapon át tartó megvalósítás nem lehetett könnyû feladat a monszunszerû esõzések hátráltatták a munkálatokat, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársainak pedig figyelembe kellett venniük a helyi szokásokat az alapkõletétel, illetve az átadás napját és óráját például a csillagok állásából buddhista szerzetes határozta meg. Olvasóink jól döntöttek, amikor a segítségnyújtásnak ezt a formáját választották, hiszen a tiszta, háromszintes épület valóban otthona lehet sok kis báránytekintetû árvának. A magyar gyermekotthon az áldozatvállalás és jó szándék méltó példája marad. Szilágyi Attila, a segélyszervezet munkatársa néhány nappal ezelõtt érkezett vissza a helyszínrõl.
- Egymillió forint értékben újabb támogatást adtunk át. A gyermekvédelmi hatóságok felügyelete mellett költöztek a cunami árvái a teljesen felszerelt, s mára szépen parkosított otthonba, így jelenleg nyolcvan kisgyerek él ott. Számukra különbözõ programokat szerveznek, a tanulás mellett szakkörökre járnak.
Srí Lankán nem könnyû gyermeknek lenni. A szökõár nyomait - legalábbis a sziget délnyugati részén - már nagyrészt eltakarították, a katasztrófa emléke a hónapok múlásával halványul. A több évtizedes háborúnak azonban ismét a legártatlanabbak lettek az áldozatai tegnap aknavetõtámadás ért egy autóbuszt, amely fõként iskolásokat szállított, s ötvennyolcan meghaltak. k még esélyt sem kaphattak egy kis boldogsághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!