Hírek

2015.01.12. 20:55

Értelmét sem látják a napadónak

Alkotmányellenes lehet a napelemekre kivetett termékdíj, a szakma eltörlését, csökkentését kéri.

Törvénymódosítást kezdeményez a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes azért, hogy a megújuló energiát hasznosító elektromos és elektronikai berendezések után ne kelljen termékdíjat fizetni. Magyarország Alaptörvényének P) cikke alkotmányos védelemben részesíti a természeti erőforrásokat, mint a nemzet közös örökségét. A megújuló energiaforrások hasznosítása e védelem egyik hatékony eszköze írta a szószóló. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség nem érti az új adót , hiszen a napelemek fő összetevői mind újrahasznosíthatók.

A Földművelésügyi Minisztérium az unióra mutogat, mondván: uniós irányelv sorolja az e-hulladékok közé a napelemet és a napcellát is.

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes hétfőn jelentette be, törvénymódosítást kezdeményez azzal a céllal, hogy a megújuló energiát hasznosító elektromos és elektronikai berendezések mentesüljenek a termékdíj-fizetés alól. Lapunkhoz is eljuttatott közleményében kiemelte: a megújuló energiatermelés eszközeinek díjjal terhelése nyilvánvalóan ellentétes a Magyarország megújuló energiahasznosítási cselekvési tervébe foglalt célkitűzésekkel, valamint rontja a támogató és ösztönző intézkedések hatásosságát.

A Magyar Napelem Iparági Egyesület (Manap) a napelemek termékdíjának eltörlését vagy csökkentését javasolta. A szervezet megjegyzi, Magyarország úgy ületette át az irányelvet a magyar jogrendbe, hogy környezetvédelmi termékdíj fejében központi újrahasznosítással vállalta a hulladékok ártalmatlanítását. Az ezért előre fizetendő díj, amely Magyarországon 114 forint kilogrammonként, 5-7-szerese az európai gyakorlatban tapasztaltnak.

Az elektromos és elektronikai termékek így a napelemek is használatuk befejeztével veszélyes hulladéknak minősülnek függetlenül attól, hogy működésük alatt környezetbarát elemek voltak-e. Az Európai Unió pedig szigorú szabályokat ír elő az e-hulladékok gyűjtésére, hasznosítására, amely nagyon költséges indokolta a Földművelésügyi Minisztérium a környezetvédelmi termékdíj kiterjesztését a napelemekre.

- Egy nagyon hosszú életidejű, és egyelőre nem tömegcikknél ez teljesen értelmetlen rendelkezés, vagy szimpla tudatlanság, vagy tudatos negligálása a megújulóknak - véli Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület szakértője.

- A lépés nem szerencsés, hiszen nyilvánvaló, hogy e tételt végső soron a felhasználók fizetik majd meg, s az amúgy is gyér lendület megtorpan a megújuló energiák felhasználása terén - mondta el kérdésünkre Nagy István, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Energia Klubja vezetője.

- A díj mértéke eltörpül egy beruházás milliós költsége mellett, igazán nagy teher ez a gyártóknak lehet fogalmazott Major László, a székesfehérvári központú Első Magyar Tüzelés- és Légtechnikai Energia Klaszter (Emtek) vezetője, aki szerint megnyugtatóan hatna, ha pontosan lehetne tudni, mi lesz a sorsa az így beszedett pénznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!