Hírek

2014.04.02. 16:00

Erőművásárláshoz 2 milliárdos állami segítség

Az utolsó nyitott kérdés dőlt el azzal a kormánydöntéssel, ami szerint kétmilliárd forint állami támogatást kap a város a Fűtőerőmű Kft. vagyonelemeinek megvásárlásához.

Zsigó Ferenc

Erről Vargha Tamás honvédelmi államtitkár és Cser-Palkovics András polgármester tartott sajtótájékoztatót szerdán. Mindketten hangsúlyozták annak fontosságát, hogy az erőmű köztulajdonba kerülésével egyértelművé válik a szolgáltatás biztonsága.

- Kétmilliárdos kormányzati segítséggel köztulajdonba, önkormányzati tulajdonba kerül a fűtőerőmű - emelte ki Vargha Tamás, aki utalt az utóbbi hónapok gyors önkormányzati döntéseire, amik arra irányultak, hogy ne kerüljön veszélybe a fehérvári távhőellátás.

- A tavaly augusztus 19-iki ünnepi, kihelyezett, katonás kifejezéssel élve feladatszabó kormányülés óta a témában mára ez az egy nyitott kérdés maradt, s most ez is eldőlt - mondta az államtitkár.

- Fontos hangsúlyozni, hogy egyhangúan döntött a fehérvári képviselő-testület a Fűtőerőmű vagyonelemeinek megvásárlásáról, aminek nyomán január 17-én aláírtuk a szerződést a felszámolóval - fogalmazott Cser-Palkovics András. A polgármester hozzátette, hogy bár a költségvetés elfogadásakor biztosította az önkormányzat a 2,7 milliárdos vételárat, mégis nagy segítség az államtól a kétmilliárdos támogatás, hiszen így nem kell a tervezett ötmilliárdos tartalékból kivenni kétmilliárdot, a más rovaton tervezett 750 millió mellé.

- Semmilyen felelősség nem terheli az önkormányzatot a bekövetkezett felszámolásért, viszont igenis felelősek vagyunk a szolgáltatás kockázatmentes biztosításáért - fogalmazott a polgármester.

Szó volt arról is a tájékoztatón, hogy a vételárat április 17-éig kell megfizetnie a városnak.

- Az erőmű üzemeltetője a Széphő Zrt. lesz, s meg kell nézni, milyen kötelező karbantartási feladatok maradtak el, fejlesztésben is gondolkodunk, s meg kell vizsgálni, mikor költözhet ki a Gáz utcából az erőmű - mondta Cser-Palkovics András.

Kérdésünkre válaszolva a polgármester elmondta, hogy a tervek szerint a Bakony utcába költözne az erőmű, de hogy ez milyen konstrukcióban valósul majd meg, ez az ősszel megjelenő uniós pályázatoktól is függ. Az alternatív energiahasznosítás lehetőségét is meg kell vizsgálni, mindezekről azonban október után várható döntés - mondta Cser-Palkovics András, utalva a helyhatósági választásokra.

Rákérdeztünk azokra az eljárásokra, amelyek ellenzéki politikusok (Horváth András és Márton Roland) feljelentésére, a Fűtőerőmű Kft. egykori egyik tulajdonosa, az Energott Kft.-t képviselő Pomázi Csaba kezdeményezésére a bíróságon, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) folynak az erőművel kapcsolatosan. A polgármester az MSZP-s képviselők különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés tárgyában ismeretlen tettes ellen tett feljelentése kapcsán elutasító főügyészségi végzésről tud, a NAV-nál folyó nyomozás tartalmát nem ismeri.

- Polgári perek olyanok is lehetnek folyamatban, amikről nem is tudunk - mondta Cser-Palkovics András, hozzátéve, hogy hónapok, akár évek telhetnek el addig, mire minden eljárás lezárul.

A két szocialista képviselő a Legfőbb Ügyészségnél panaszt tett az említett elutasító végzéssel kapcsolatban, az erről szóló határozatot tegnapig nem kapták meg. Kerestük Pomázi Csabát is szerdán, az üzletember kommunikációs munkatársa, Fekete Györgyi közölte, Pomázi Csaba most nem kíván nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!