Hírek

2013.01.02. 16:03

Ercsi nem vált megyét

Ercsi - Nem kapta meg a minősített többséget a megyeváltással kapcsolatos népszavazás kiírására vonatkozó javaslat. Az ügy lekerül a napirendről.

Tribolt Lajos

A közelmúltban írtuk meg, hogy Balatonvilágos megyeváltási kezdeményezését támogatta az Országgyűlés, így a település január elseje óta nem Veszprém, hanem Somogy megyéhez tartozik már. Hasonló kezdeményezés megyénkben is volt. Mint megírtuk, a nyár végén az Ercsi önkormányzat napirendjére került az a javaslat, hogy a városka Fejérből Pest megyéhez kerüljön. Akkor a képviselő-testület a lakosság megkérdezése mellett döntött.

Az ősz folyamán megtartott lakossági fórumra sokan elmentek. Érvek hangoztak el a váltás és a maradás mellett is. A váltás mellett érvelők a lakosság munkahelyi, iskolai, ügyintézési kapcsolatainak Pest megyéhez kötődéséről szóltak, valamint Ercsi Fejér megyei kisemmizéséről, kiközösítéséről. Ez utóbbi alatt a kistérségi központi cím elvételét, a járási székhely máshova adását, a kistérségi rendelő finanszírozási gondjait említették. Az ellenzők szerint a szomszéd megyében Budaőrs, Érd, Százhalombatta árnyékban sem járna jobban a város, a hagyományok pedig ide kötik.

Ercsiben fórumot is rendeztek a megyeváltás kapcsán (Fotó: FMH)

A fórumnak döntést nem kellett hozni, a célja a lakossági vélemény megismerése volt. Már eleve az, hogy a téma iránt érdeklődők megtöltötték a művelődési ház nagytermét, azt jelezte, a váltás ügye érdekli Ercsi lakosait. Ráadásul a váltás mellett érvelők legalább annyian voltak, mint a maradást támogatók. Így az önkormányzat december végi ülésén napirendre tűzte a megyeváltás ügyében a népszavazás kiírását. Az ülésen a megválasztott kilenc tagból heten voltak ott, s a voksoláson négy-három arányú többséget kapott a javaslat. Ám ebben az esetben minősített többségre lett volna szükség, azaz nem a jelenlévők, hanem a megválasztottak többségének támogatása kellett volna, vagyis öt igen szavazat. Ez pedig  nem volt meg. Ezzel az ügy két évre biztosan lekerült a napirendről.

Szabó Tamás polgármester elmondta: míg a korábbi jogszabály azt írta elő, hogy április végéig kell beadni a kormányzathoz a szükséges dokumentumokat,  addig a január elejétől érvényes szerint január végéig. Addig pedig sem a népszavazás nem bonyolítható le, sem az eljárás többi elemére nincs idő. Így 2013-ban már nem lehet a megyeváltást kezdeményezni, a következő év pedig választási év, amikor a jogszabály tiltja a váltást. 2015-ig viszont parlamenti és önkormányzati választás is lesz. Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi önkormányzatnak már nem érdemes a témával foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!