Hírek

2016.04.13. 13:01

Engedetlenségre és sztrájkra készülnek az oktatásban (frissítve)

Újra készülődés van a közoktatási intézményekben: pénteken kétórás figyelmeztető sztrájk, polgári engedetlenségi akció lehetséges, jövő szerdára pedig országos pedagógussztrájkot hirdettek

Bokros Judit

Az egyeztetés ugyan továbbra is zajlik a kormány és a szakmai szervezetek, szakszervezetek között, ám utóbbiak s bizonyos civil mozgalmak (Tanítanék, Civil Közoktatási Platform) ismét megmozdulásokkal tervezik jelezni: mást és másképp akarnak a közoktatásban, mint ami jelenleg van.

Április 15-én, pénteken reggel kétórás figyelmeztető sztrájk, polgári engedetlenségi akció lehetséges, a Pedagógus Sztrájkbizottság pedig április 20-án, szerdára országos sztrájkot hirdetett.

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium (ahol legutóbb, március 30-án többen csatlakoztak az első, egy órás polgári engedetlenséghez s az intézmény előtt olvasták föl a Tanítanék mozgalom 12 pontos követelését) tanára, Mihályi Gyula elmondta: ő jelenleg nem tud róla, hogy kollégái közül bárki is tervez részvételt a kétórás akcióban. Ám erről a pedagógus maga dönthet, s ha reggel 8-kor kivonul a teremből, és 10-ig nem megy vissza tanítani, akkor az iskolavezetés feladata addig felügyeletet biztosítani a diákjai számára. Mihályi Gyula hozzátette még, hogy a Pedagógusok Szakszervezete és az iskolai szervezőbizottság tagjaként most az április 20-i sztrájkot készíti elő. Ez lesz a törvényes megmozdulás, amihez előreláthatólag iskolájukban is többen csatlakoznak.

A Pedagógusok Szakszervezetének (amely a Pedagógus Sztrájkbizottság tagja) megyei elnöke, Jámbor Ferencné szintén a szerdai sztrájkot készíti elő. A pénteki akcióról úgy véli: a szolidaritását bárki kifejezheti, előzetes bejelentés nélkül is.

A 20-i sztrájk kapcsán várja a megyéből csatlakozó intézmények (iskolák, óvodák) jelzését.

A minisztérium és a sztrájkbizottság szerdán sem állapodott meg az elégséges szolgáltatásokban a megmozdulás idején, ezért az adott intézmény sztrájkbizottsági szervezője és az intézményvezető köt majd megállapodást az elégséges szolgáltatásokról. Ez a sztrájkolók létszámától függően lehet ügyelet vagy tanítás.
A szakszervezet tankerületenként egy intézményt (illetve, ha a felmérés indokolja, akkor többet) javasol, az EMMI viszont ragaszkodik ahhoz, hogy minden iskolában, óvodában legyen felügyelet. A kérdésben 20-ig még történhet megállapodás, de ha minden így marad, akkor a szülőknek a saját intézményükbe kell vinniük a gyerekeket. Ám ha mégis csupán egy-egy helyen lesz felügyelet, akkor arról mindenkit előre értesítenek – tájékoztatott Jámbor Ferencné.


A sztrájkról elmondta, hogy abban bárki – nem csak szakszervezeti tag – részt vehet, kivéve az igazgatókat. Az akció nyolc órás, s 8-tól 16 óráig tart (kivéve például a kollégiumokat, ahol más a munkarend). Ez idő alatt a sztrájkoló pedagógus az intézményben tartózkodik, de nem végez oktató, nevelő munkát.

A diákság is hallatja hangját

Április 15-én az egészségügyben is megmozdulást szerveznek: ott fekete ruhás akció lesz. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete aznap a 8 és 10 óra közötti időre hirdette meg a figyelmeztető sztrájkot. Az akciókból láthatóan a diákság egy része is kiveszi a részét. Egy fiatal lány felhívása például videón, közösségi portálon terjed, s arra biztatja a fiatalokat: abban a két órában, illetve később, a 20-i sztrájk alkalmával minél többen fejezzék ki igényüket a változásra és szolidaritásukat a tanárokkal, oktatásban, egészségügyben dolgozókkal. Egyebek mellett közös programokat, fekete ruha viselését javasolják..

Minden iskolában lesz felügyelet

Amint azt megírtuk: április 20-ra egész napos sztrájkot hirdetett meg a Pedagógus Sztrájkbizottság. A kormánnyal azonban nem egyeztek meg abban, hogyan kell biztosítani aznap az elégséges szolgáltatásokat. Amint az a Pedagógusok Szakszervezetének honlapján csütörtöktől olvasható: a megállapodás megszületett, eszerint valamennyi iskolában és óvodában biztosítanak felügyeletet és étkezést erre a napra a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!