Hírek

2016.11.10. 15:50

Emlékműsor a Kákicstól

Székesfehérvár - Dalokkal, történetekkel idézi meg 1956 eseményeit, a forradalom előzményeit, következményeit a Kákics zenekar.

Bokros Judit

Feltettem magamban, hazámat szolgálom... - a Kákics zenekar egy népdalból vett idézetet választott új, 56-os műsorának címéül.

Amint azt Tárnok Ákostól, a zenekar vezetőjétől megtudtuk: népdalokkal, személyes történetek megidézésével elevenítik föl a 60 évvel ezelőtt történteket, őrzik a forradalom és szabadságharc emlékét. A három részes műsorban azonban bemutatják az előzményeket is, vagyis a Rákosi-diktatúrát és a forradalomhoz vezető okokat, illetve a szabadságharc utáni történéseket, a menekülést, a megtorlást.

A Kákics zenekar legutóbb az egyik székesfehérvári megemlékezésen lépett föl, a bazilikánál
Fotó: Koppán Viktor

Az esten elhangzó szövegek levéltári dokumentumokon, 56 eseményeit személyesen megélt emberek elbeszélésein alapulnak. A műsor ajánlója így fogalmaz: ... 56-ról ötvenhatféleképpen hallottunk az iskolában, a híradóban, a sajtóban. Csak egy helyen mondták mindig ugyanazt: otthon. A kis emberek sorsán, történetein túl olyan közismert alakokat is megidéznek a műsorban, mint például Csoóri Sándor vagy Keszei István költő.

A fehérvári közönség november 13-án, vasárnap 18 órakor láthatja, hallhatja a műsort a Városháza dísztermében. Fellépnek: Tárnok Ákos, Horváth Árpád, Lendvai Tibor, Soós János, közreműködik: Csikós Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!