Hírek

2017.01.19. 19:50

Emlékezz és ne felejts!

Székesfehérvár - A végső megoldás 6 millió ártatlan ember halálát jelentette. Előre kitervelten, nagyüzemi módszerekkel működő halálgyárakban pusztultak el.

Szabó Zoltán

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1942. január 20-án rendezték meg az európai zsidóság sorsát megpecsételő Wannsee-i konferenciát, ahol a zsidók megsemmisítéséről döntöttek. Az évforduló alkalmából rendeztek megemlékezést csütörtökön a Zsinagóga emlékműnél. Herczog Edit volt EP-képviselő hangsúlyozta, beszélni kell az akkor történtekről, elsősorban a fiatalok miatt. Azért, hogy rádöbbenjenek, az előítéletesség, gyűlölet, kirekesztés hova vezet. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester beszédében az Összeesküvés című filmre utalt, amely felidézi, mi is történt Wannsee-ben azon a végzetes napon.

A film döbbenetes erővel mutatja meg, hogy nem a tömegmészárlás, emberirtás ténye, hanem annak logisztikai megoldása a diskurzus tárgya, arról szól, hogy hova juthat el az elaljasodásban az ember.

Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke Fotó: Koppán Viktor

Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke felidézte, hogy a náci eszme elvetemült kiszolgálói gyakorlatilag másfél óra alatt döntöttek 11 millió ember sorsáról. Ez a sors, a végső megoldás" végül 6 millió ember halálát jelentette. Székesfehérvárról és környékéről 3 ezer embert vittek el koncentrációs táborokba, a deportáltaknak csak 10 százaléka tért vissza. Emlékezz és ne felejts! - idézte a tórai parancsot a hitközség elnöke.

Betegsége miatt Derdák Tibornak, a Raoul Wallenberg Egyesület elnökségi tagjának beszédét Tóth Árpádné olvasta fel. Elhangzott, nekünk késői utódoknak a feladatunk az eseményekkel való nyilvános szembenézés. Ne tűrjük a kirekesztés, a gyűlöletkeltés semmilyen formáját, és emlékezzünk azokra a kiváló emberekre, akik 1944-ben szembeszálltak az áradattal!

Végül a résztvevők a kegyelet gyertyáit és köveit helyezték el az emlékműnél. Majd a Cinema Cityben vetítették A látogatás című filmet, a nézők találkozhattak a rendezővel, B. Révész Lászlóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!