Hírek

2012.10.25. 04:37

Elvihetik az autót is - Ha nem fizetik a tartozást, az adóhivatal értékesíti a gépet

Fejér megye - Az adótartozások beszedésekor az adóhatóság a gépjárművet is lefoglalhatja. Ez érvényes lízingszerződés, illetve opciós jog esetén is megtörténhet.

Klecska Ernő

 Az adótartozások beszedése érdekében az adóhatóság végrehajtási eljárást indít. A végrehajtási eljárás során az adóhatóság lefoglalhatja az adózó tulajdonában lévő gépjárművet. Gépjárműnek minősül a gépkocsi, a személygépkocsi, az autóbusz, a trolibusz, a vontató, a nyerges vontató, a tehergépkocsi, a motorkerékpár és a motoros tricikli. A foglalás történhet a helyszínen, illetve a gépjármű-nyilvántartás adatai alapján az adóhatóság hivatali helyiségében is. Helyszíni foglalásnál a forgalmi engedélyt és a gépjármű törzskönyvét is lefoglalják, nyilvántartásból való foglalás esetén az adózó írásban kap felhívást, hogy bocsássa rendelkezésre az iratokat. A foglalási jegyzőkönyv egy példányát az adózó kapja kézhez, egy további példányát pedig az okmányiroda kapja - tájékoztatott Horváth-Nyírő Szilvia, a NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság  felszámolási és végrehajtási koordinációs osztályának munkatársa.


Nem foglalható le a mozgásában korlátozott személy gépjárműve, valamint a magánszemély foglalkozásának (teher- és személyszállítás) gyakorlásához nélkülözhetetlen gépjármű, illetve ha a becsérték nem éri el motorkerékpár esetén a 150 ezer, személygépkocsi esetén az 1,2 millió, autóbusz és tehergépkocsi esetén a 3,5 millió, nyerges vontató esetén szerelvénnyel együtt az 5 millió forintot. Ez a mentesség kizárólag egy gépjárműre vonatkozik. A lefoglalt gépjárművet az érintett az értékesítésig használhatja, addig a forgalmi nála marad.
 
Az üzemi, illetve üzleti tevékenységet folytató vállalkozó a végrehajtási eljárástól számított 6 hónapig használhatja a gépjárművet. Ha ez alatt az idő alatt adótartozását nem fizetik meg, a gépjármű forgalmi engedélyét lefoglalják, és a gépjárművet értékesítik. Érvényes lízingszerződés, illetve opciós jog esetén is le lehet foglalni a gépjárművet mindaddig, míg az jármű az adózó tulajdonában áll  - oszlatott el egy tévhitet a szakértő.

 Az adóhatóság a lefoglalt gépjárművet a foglalás után 30 nappal értékesíti. Az értékesítés előtt a gépjárművet ki kell vonni a forgalomból. Az értékesített gépjármű a vételár kifizetése után kerül a vevő tulajdonába, a forgalomba helyezéséhez szükséges iratokat az okmányiroda adja ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!