Hírek

2017.02.17. 17:53

Eltűntek, tolvajok nyomában - kamerák a város felett

Székesfehérvár – Ahol megjelenik egy térfigyelő kamera, érzékelhetően csökken a bűnesetek száma. Most azok mesélnek, akik mindent „látnak”.

S. Töttő Rita

Tény, hogy jogosan büntettek meg, amikor az egyirányú utcában ellenkező irányban mentünk autóval, bár annak egészségügyi oka volt – árulta el olvasónk, hogyan fülelte le a közterületi kamera KRESZ kihágásukat. De hozzátette,  azért jó lenne tudni, mi egyébre  használják az egyre szaporodó kamerákat  a városban. Oldanak meg segítségükkel rejtélyeket? Akadályoznak meg bűncselekményeket? – ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvasónkat és minden bizonnyal mindenkit, aki ezeket a mindent látó készülékeket észlelik jövet-menet. Legutóbb például egy könyvesbolti betörőnek bukkantak a nyomára a rendőrök a térfigyelők segítségével. Olyannyira jól sikerült a nyomozás, hogy a napokban vádemelést javasoltak ellene.

A székesfehérvári közterület-felügyelet által üzemeltett kamerarendszer az elmúlt évek során egyre nagyobb szerepet tölt be a város közbiztonságának szavatolása terén. Erről kérdeztük Nagypál Róbertet, a  fehérvári közterület-felügyelet vezetőjét:

– Egyértelműen megfigyelhető, hogy ahol új kamerát helyeztünk el, a korábban esetlegesen jellemző jogsértések száma visszaesett, legyen szó akár közlekedési, akár egyéb közterületi szabálysértésről, vagy szabályszegésről – árulta el Nagypál Róbert.

A székesfehérvári közterület-felügyelet munkatársait a diszpécserek segítik a központból, ahol száz kamerával pásztázzák a várost

A városvezetés szándéka pedig, mint kiderült, nem más, minthogy évről évre bővítse a térfigyelő kamerák számát, és ezzel párhuzamosan az azokat üzemeltető felügyelet személyi állományát is. – Amikor 2014-ben átadták a 30 millió forintos beruházásból megvalósuló közterület-felügyeleti központot a polgármesteri hivatalban, akkor 32 térfigyelő kamera pásztázta a város utcáit, míg mára 100 ilyen kamera üzemel – vázolta a közterület-felügyelet vezetője s hozzátette: s míg három évvel ezelőtt 8 képernyőn váltott műszakban 12 munkatárs – egy időben három – figyelte a mozgóképeket, addig ma 20 képernyőt 16 közterület-felügyelő néz, akik közül egyszerre négyen vannak szolgálatban.

A térfigyelő rendszernek köszönhetően a városban kamerákkal „belátott” közterületeken a jogsértések rögzítése folyamatos, így egyértelmű visszatartó erővel bír. Ezzel azonban, hangsúlyozza Nagypál Róbert, a cél soha nem a szankcionálás, hanem a jogkövető magatartásra való figyelemfelhívás. De ha mégis intézkedésre kerül sor a  felvételek alapján, tette hozzá, szigorú, jogszabályi keretek között történik minden.

Irányították már őket piactéri kifosztáshoz

Kérdésünkre az is kiderült, hogy a  jogsértésekkel szembeni intézkedések azonban csak töredékei azoknak, amit a közterület-felügyelet a kamerarendszeren keresztül végez. Az élet a fehérvári felügyeleten bizony  nem unalmas:

– Rendszeresek azok az esetek, amikor a kamerán keresztül észlelnek valamit, például egy balesetet, ami miatt       a diszpécser a közterületen szolgálatot ellátókat azonnal a helyszínre irányítja. Nem egy olyan eset volt, hogy elsőként értek a helyszínre a közterület-felügyelők, és amíg a rendőrök meg nem érkeztek, biztosították a helyszínt, és segítették a forgalom haladását, miközben a mentők kiértesítése is megtörtént.

A kameráknak köszönhetően az elmúlt évek során sikerült már beazonosítani tolvajt, vandált, rongálót, garázdát, sőt, még szeméremsértőt is.

– Ezen túl számos illegális árussal, koldussal, kéregetővel szemben lehetett intézkedni szintén az éppen aktuális kameraképeknek köszönhetően. Ugyanakkor segített már elveszett gyerek, illetve eltévedt idős ember  megtalálásában is a városi kamerarendszer. Ám volt olyan is, hogy elkóborolt kutyát találtak így  – sorolja a közterület-felügyelő a szinte mindent látó kameráknak köszönhetően megoldódott ügyek közt szemezgetve.

Kiderült az is, mi történt az adventi vásár egyik díszelemével

De a felügyelet, a monitorokon keresztül gyakran azt is látja, amit más nem – és néha ez életet  menthet: számos segítségnyújtás is történt már ugyanis a kamerák jóvoltából.

– Egyik ilyen eset, amikor a buszpályaudvaron lévő egyik padon figyeltek fel egy magatehetetlen fiatalemberre a felvételeket figyelők, és hívtak mentőt az időközben eszméletét vesztő fiatalhoz – mesél egy megrázó esetet Nagypál Róbert, aki elárulta azt is: e feladatok    mellett – szoros együttműködésben a rendőrséggel – mind bűnmegelőzési, mind bűnüldözési akciókban is szerepet kap a kamerarendszer. A felvételek ugyanis  mind a szabálysértési- , mind a közigazgatási- , mind a büntetőeljárások során bizonyítékként használhatók fel. Így emelhettek vádat például a rendőrök egy tavalyi belvárosi tömegverekedés után, így tudták meg, hogy az egyik adventi díszt egy kutya tépte le, idén pedig egy nőt füleltek le, aki a buszpályaudvaron fosztott ki egy védekezésre képtelen férfit.

A jelenlegi száz kamarával egyre könnyebb dolguk van a város bűnüldözőinek, s ha tovább bővül a rendszer – amelyet évről-évre tervez a város –, még nagyobb biztonságban érezhetik magukat az emberek.

A legfrissebb ügyről:

A napokban tett  a rendőség pontot egy  tavaly októberi eset végére, amikor a belvárosi könyvesboltból készpénzt eltulajdonított férfit sikerült azonosítani.

A közterület-felügyelők aprólékos visszakeresése alapján találtak rá a felvételek között a gyanúsan viselkedő, mindössze néhány másodpercet az üzletben töltő férfire, akinek nyomon lehetett követni az elkövetés utáni útvonalát is. Így bukkantak a 23 éves pusztaegresi K. Zoltánra, aki azt hitte, senki nem látja, merre megy az üzletből, ahonnan pénzt lopott. Pedig bizony hamar rájöttek, ki ő, és most már az sem kizárt, hogy más vagyon elleni bűncselekményt is elkövethetett. A székesfehérvári kapitányság   a    nyomozást a napokban lezárta és  vádemelési javaslatot tett az illetékes ügyészségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!