Hírek

2013.03.18. 06:44

Visszavonták az ónos eső miatt kiadott riasztást Fejérben

A hóhelyzet után hétfőn délelőtt ónos esőre figyelmeztettek a megyében is, a sárga riasztást 12 óra előtt vonták vissza.

feol-duol

11.45

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a várható ónos eső miatt korábban kiadott elsőfokú riasztást Fejér megye területére - közölte a katasztrófavédelem.

 


A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleményben tájékoztatott: az Országos Meteorológiai Szolgálat Veszély Előrejelző Központjától  március 18-án 9 órakor kapott tájékoztatás szerint Fejér megye teljes területén három órán belül ónos esőre kell felkészülni, emiatt SÁRGA riasztási fokozatot rendeltek el. A szitáló eső a fagyzugos, szélvédett helyeken lefagyhat. Kérik, hogy a gépkocsivezetők nagyon óvatosan közlekedjenek, és tartsák be a követési távolságot!

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezúton tájékoztatja a lakosságot, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a várható ónos eső miatt Fejér megyére - közölte reggel Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Az előrejelzés alapján hétfő éjfélig nyugat felől egyre nagyobb területen várható csapadék, ami kezdetben majdnem mindenütt hó lesz, majd délnyugat felől átmegy havas esőbe, esőbe. Átmeneti ónos eső a halmazállapotváltás mentén a délelőtti órákig lehetséges.

Forrás: met.hu

A katasztrófavédelem felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy az ónos eső és a fagypont körüli hőmérséklet miatt az utak csúszóssá válhatnak. A balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel, helyesen megválasztott sebességgel közlekedjenek. Csak a téli útviszonyokra felkészített, téli gumiabronccsal ellátott járművel közlekedjenek. Hosszabb út előtt érdeklődjenek a tervezett útvonal járhatóságáról, és vigyenek magukkal meleg ruhát, védőitalt.

Tartson biztonságos követési távolságot az ön előtt haladó jármű mögött - figyelmeztet a katasztrófavédelem. Maradjon éber, lassítson le és tartsa uralma alatt a gépkocsit! Vezessen körültekintően és óvatosan! Az utak síkosság-mentesítését a közútkezelő folyamatosan végzi.

A járdák síkosság-mentesítéséről az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztítása az ő feladata.



A Magyar Közút közleménye szerint a szakemberek éjszaka is folyamatosan dolgoztak az utak felszabadításán és a már járhatóvá tett utak szélesítésén. A reggeli fagyok miatt azonban több fő- és mellékúton csúszós útszakaszokra számíthatnak a közlekedők, ezért a közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy a mai napon is fokozott óvatossággal vezessenek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának hétfő reggeli jelentése alapján a főutak jégbordásak Tatabánya térségében, hóbordásak Kisbér környékén. A mellékutak jégbordásak Kisbér, Tatabánya, Pápa, Veszprém, Tapolca, Zalaegerszeg, Marcali és Nyírbátor közelében, letaposott havasak Sárvár, Székesfehérvár, Tamási, Paks, Szekszárd körzetében, hókásásak Győr tájékán, hóbordásak Ajka és Kiskunhalas térségében. Viharos erejű a szél Győr környékén, erős széllökésekre kell számítani Tatabánya és Ajka tájékán, így ezeken a területeken is érdemes óvatosabban vezetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!