Hírek

2014.11.30. 10:15

Túl sok élelmiszert dobunk a kukába

Évente 40 kilogramm ételt dobunk a szemétbe. Ekkora mennyiségből pedig sokan jóllaknának.

S. Töttő Rita

Szabó Dávid nem hagy semmit a tányéron az étteremben sem

Vasárnap fejeződött be a Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyhez a magyar kormány is csatlakozott. Idén elsősorban az élelmiszer- és ételhulladék keletkezésének megelőzésére és csökkentésére szerették volna felhívni a figyelmet. Ugyanis pazaroljuk az ételt, de nagyon. Összevásárolunk mindenfélét, egy jelentős része végül mégis a kukában köt ki, miután megromlott, megfeledkeztünk róla vagy egyszerűen csak a szemünk kívánta. Vagy egy éttermi ebéd után ott marad a tányéron. Az élelem azonban nem gyerekjáték: a fogyasztói társadalom egyik legnagyobb pazarlását követjük el, amikor túlzásokba esünk az ételek felhalmozásával. Egyes kutatások szerint például Magyarországon fejenként évente mintegy 40 kilogramm élelmiszert dobunk ki a szemétbe. Életmódunk megreformálásával, ésszerű felhasználással, tudatos vásárlással azonban ezt a mennyiséget jelentősen csökkenthetnénk!

Idén november 22-e és 30-a között rendezték meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet, amelynek keretében az Európai Unió országaiban lelkes önkéntesek a saját ötleteik megvalósításával hívták fel a figyelmet a hulladék megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának és a különböző anyagok újrahasznosításának fontosságára. A kezdeményezést Magyarországon az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) koordinálta, melyet idén immár hatodik alkalommal propagáltak tavaly például több mint 12 ezren csatlakoztak hozzá. A résztvevők, miközben szerepet vállaltak bolygónk fenntarthatóságának megőrzésében, építik az őket körülvevő közösséget és a pénztárcájukat is kímélik. S hogy mégis mit tehetünk mi hétköznapi emberek a mindennapokban?

Például ne menjünk vásárolni éhesen, mert akkor bizonyítottan többet költünk. Vigyünk magunkkal listát, és csak azt az ételt vegyük meg, amit előre elterveztünk. A hűtőben igyekezzünk átlátható rendet tartani, ugyanis sokszor itt bukunk el: amit nem látunk meg elsőre, ott is romlik meg a szekrény hátsó sarkában. Étteremben ma már bevett gyakorlat, hogy a megmaradt fogást kérésre elcsomagolják a vendégnek. Otthon pedig a kutyák, macskák segítenek be szívesen a maradékok eltüntetésébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!