Hírek

2013.04.26. 18:25

Először adták át a Wekerle Sándorról elnevezett elismerést

Mór - Somai József és Lentner Csaba az első, Wekerle Sándor életműdíjjal kitüntetett közgazdászok. A díjat a magánszemélyek által alapított Wekerle alapítvány kuratóriuma ítélte oda, s egy konferencián adták át.

B. Kiss László

Nyolcadik ízben  rendezett konferenciát Móron  a bécsi Kheops Automobil-kutató Intézet. A Kheopsz  tanácskozás, amelynek ötletgazdája és főszervező Shévlik Csaba professzor, kiváló lehetőség különösen a fiatal kutatók számára a bemutatkozásra, a publikálásra.   A konferenciát az idén tette különlegessé, hogy ennek keretében adták át először a Wekerle Sándor-életműdíjakat. A dualizmus korának móri születésű, háromszoros miniszterelnökéről elkeresztelt két díjat a tucatnyi magánszemély által létrehozott Wekerle Sándor Alapítvány kuratóriuma hozta létre,  s ez a grémium döntött odaítélésükről is.

A Hétkúti hotelben tartott díjátadó ünnepség moderátora Bényi Ildikó televíziós műsorvezető volt, a vendégeket Svéhlik Csaba -  mint a Wekerle  alapítvány kuratóriumi elnöke is   - üdvözölte.  Az idén a Sokszínűség a közgazdaságtanban címmel megrendezett   konferencia határon túli és inneni előadóit, Fenyves Péter,  Mór polgármestere is köszöntötte. Az ünnepség   stílusosan  Vörösmarty Mihály, a tudomány hasznát boncolgató, Gondolatok a könyvtárban című versével folytatódott, melyet Lukács Sándor színművész tolmácsolt a hallgatóságnak. Ezt követően érkezett el a várva várt pillanat. A Wekerle Sándor Közgazdasági Életműdíjat Osztroluczky Miklós, a legendás államférfi dédunokája és Svéhlik Csaba nyújtotta át Somai Józsefnek. A díjjal járó nagyméretű plakettet Nagy Benedek helyi szobrászművész, Wekerle  tavaly felavatott móri szobrának alkotója készítette.  Az 1931-es Somai József erdélyi magyar közgazdász, aki nem csupán szerteágazó tudományos, de hasonlóan tartalmas közéleti tevékenységet is végzett az elmúlt évtizedekben. Legjelentősebb műve a román-magyar és a magyar-román gazdasági szakszótár összeállítása - tűnt ki többek közt a laudációból.

A Wekerle Sándor Tudományos Életműdíjat  Patay Géza,  Wekerle másik jelenlevő dédunokája nyújtotta át a kuratórium elnökével együtt Lentner Csabának.  Az egyetemi tanár közgazdász 1962-ben született Pápán.  Több száz hazai és külföldi tudományos közlemény és publikáció fűzödik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárának nevéhez - hangzott el a méltatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!