Előszállás - közösséggé válnak

Előszállás Az átutazó számára nyüzsgő községnek tűnik a település. Régen azonban közösségibb élet volt, megmozdultak a helyiek fogalmazták meg az itt élők.

A megye déli részén fekvő Előszállás igazi gyöngyszem. Emberi és tárgyi értékei tették és teszik ismertté a települést. Több különleges kezdeményezés indult már innen útjára. Mihály Miklós katolikus plébános kezdeményezte, hogy gyűjtsék össze a világ templomait képekben a 2000-es évfordulóra. A helyi fiatalok segítették a megmozdulást, borítékokat címeztek, s majd ezer hazai és kétezer külföldi templomot kerestek meg, végül közel tízezer fényképet, képeslapot kaptak. Mindenhonnan jöttek, amelyeket aztán egy vándorkiállítás keretében mutattak be, ma az egyébként műemléki  templomban őrzik azokat. Nem csak erről vált ismertté Előszállás. Itt rendezték meg első alkalommal a Mikulás-futást, az öt kilométerre fekvő Nagykarácsonyba indultak gyalog, kerékpárral a helyiek advent első hét végéjén, amikor megnyílt a szeretetposta. Legutóbb pedig helyi védettség alá vontak néhány épületet. A teleház, a gyógyszertár, a régi csendőrség épülete, a magtár, a pálinkafőző és a pincék is mind értéket képviselnek a településen, amelyeket szeretnének őrizni, megóvni.


– A teleház napjainkban nem csak a fiatalok szolgálatában áll. Persze vannak itt számítógépek, s kialakítottunk egy konditermet is. Az udvaron pedig szalonnasütő és kemence is várja nyári estéken az itt élőket – mesélte Reichardtné Kovács Erzsébet, az Előszállási Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Továbbá hétről hétre programoknak ad otthont a teleház és annak udvara. Szeretnénk egy valódi, élő közösséget teremteni. Húsvétkor sokan látogattak el hozzánk. Az épületet egyébként éppen a legutóbbi testületi ülésen vonták védettség alá. Ráadásul a teleház az idén tízéves, amíg az intézményt működtető alapítvány a fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli ebben az évben. Erzsébet és a Foglalkoztatási Információs Pont (FIP) munkatársa, Szerencs Judit is abban bízik, ha teret és lehetőséget teremtenek a közösségnek az együttlétre, összetartóbbá válnak. Az idősebbek még emlékeznek arra, hogy régebben szorosabb volt az itt élők, szomszédok között a kapcsolat, mára sokat lazultak a kötelékek. A polgármester szerint a település fejlődése éppen az összefogás mentén vehet jó irányt. Együtt keresik a kitörési pontokat, amelyeknek egyike lehet a település ismertebbé tétele: már készül az Előszállás  történetét felölelő kötet, amelyen több helyi, mint Gajdó András, vagy éppen  Nyul Gabriella a művelődésszervező is dolgozik. Terveznek egy úgynevezett Európa-kápolnát is, amely a vallási turizmus központja lehetne, s összefogná Daruszentmiklóst, Nagykarácsonyt és Előszállást.  Mindemellett olyan értékeket is megmentenének, mint a kastély. Amely jelenleg ugyan a zirci ciszterci apátság tulajdonában áll, ugyanakkor az önkormányzatnak lehetősége lenne az épület felújítására, állagának megőrzésére és használatára is. Egy civil mozgalom indult el a kastély megmentéséért, régi fényét visszahoznák úgy, mint a mellette elterülő cifrakertnek. Végül hasznosítanák a kastélyt, bár funkcióját még nem találták meg. Ráadásul a fiatalok mellett az időseknek is vonzó a település. Az idősek otthonában, amely a horgásztó és a Túzok elnevezésű erdős terület mellett található, mindenhonnan érkeznek.
Annyi bizonyos, a településen valami elkezdődött: az iskola korszerűsítése, nyílászáróinak cseréje alkalmával most márciusban a vállalkozó az egész épületet ingyen kifestette. Nemrégiben pedig 70-en szedték a szemetet, ültettek fákat, virágokat. 

 

OLDALTÖRÉS: Ledolgozzák a lemaradást

 

 

 

Ledolgozzák a lemaradást

Első ciklusát tölti polgármesterként Farkas Imre. A település első embere nemcsak a község lakóit nyerte meg, hanem a Dunaújvárosi Főiskola hallgatóit is.

Farkas Imre csupán csak 35 éves, de már dolgozott korábban is az önkormányzat képviselő-testületében 1998 és 2002 között.
– Tősgyökeres előszállásiként szeretem ezt a falut, szeretnék érte tenni. Korábban a Dunaújvárosi Főiskola informatikai intézet helyettes vezetőjeként tevékenykedtem, a falubeliek mégis arra biztattak, induljak a polgármesteri címért – mesélte Farkas Imre, elárulta, nehéz volt a döntés, hiszen éppen tavaly kapta meg  a főiskola hallgatóitól az Arany Kréta-díjat, ami egy tanár számára hatalmas elismerés.  Nehéz döntés volt, végül megmérettettem magam polgármesterként, szerdánként pedig továbbra is tanítok a főiskolán. Úgy éreztem, hogy a szomszédos települések, Daruszentmiklós és Nagykarácsony gyorsabban fejlődtek, lemaradtunk mögöttük. Ez motivált abban, hogy próbára tegyem magam. Mikor, ha nem most, amikor fiatal és energikus vagyok? Ráadásul a családom is engedélyezte – jegyezte meg mosolyogva a fiatal vezető, akit otthon felesége és 3 éves kislánya vár.
– A legfontosabbnak egy valódi közösség megteremtését tartom. Emellett szeretnénk kiépíteni a csatornahálózatot, előkészítői pályázatunk sikeresen szerepelt, már a víziközmű-társulatot is létrehoztuk. Ez várhatóan egy 1,2 milliárd forintos beruházás, amelynek 15 százalékát kell a falunak biztosítania. Továbbá fontos, hogy településünk összképe szebbé váljon, parkosításokat tervezünk a hivatalnál és az általános iskola parkjában is. Falukertészünk, Sonkoly Ferenc ebben segít. A művelődési ház kihasználatlan, erre szeretnénk megoldást találni. A tető cseréje mellett festésre van szükség az épületben, amit a falunapig   meg is teszünk terveim szerint. A kulturális élet fellendülésében bízom, ebben sokat segít például  Gajdó András – mondta a polgármester. Hangsúlyozta azt is, hogy korábban Előszálláson vasúti személyszállítás és teherfuvarozás is volt. A személyszállítás megszűnt, pedig Dunaújvárosba és Budapestre is gyorsabban eljuthattak az utazók, mint napjainkban busszal. Ezt szeretnék visszaállítani. Megnőtt az átmenő forgalom a településen, de  2009 óta van körzeti megbízott, jól működik a polgárőrség is, azóta javul a közbiztonság.

OLDALTÖRÉS: Tanösvény épül az ovi mellett

Tanösvény épül az ovi mellett

Tanösvény épül az ovi mellett

Tanösvény épül az ovi mellett

Közintézményeik közül az óvodára a legbüszkébbek a helyiek. A szép épületben 82 gyermek tölti mindennapjait.

A település egyik büszkesége az óvoda. A felújított, korszerű intézmény nemcsak küllemében tetszetős, hanem a nevelési elveiben is igyekszik a szülők és napjaink igényeinek megfelelni. Az intézményt néhány éve modernizálták, akkor egy tornaszobával bővült az épület. Így a gyermekek számára akkor is adott a mozgás lehetősége, ha rossz az idő. Az óvoda egyébként teljesen telített, szerencsére van gyermek a községben. Így az óvónők –  Bor Györgyné, Horváth Istvánné és Kovács Józsefné – nap mint nap arra törekednek, hogy a gyerekek képességeit fejlesszék, figyelmüket felkeltsék.
Az óvoda  nemcsak a gyermekek, hanem az étkeztetés bázisául is szolgál a mindennapok során. Az intézmény konyháján az ovisok mellett az általános iskola tanulóira, sőt, igény szerint az idősekre is főznek. A falu szívében, a községháza mellett álló épület így szinte mindenki számára központi hely. A polgármesteri hivatalban elárulták, azért még vannak terveik, szeretnének az intézmény mellett egy tanösvényt kialakítani.

 

OLDALTÖRÉS: A kulturális élet motorja

 

 

 

A kulturális élet motorja

A ráckeresztúri születésű Gajdó András fiatal tanítóként, magyar-történelem szakos tanárként azért választotta a települést, mert itt volt vasútállomás. Szívügye volna a személyszállítás előszállási vonalának visszaállítása is. 1958-ban érkezett a községbe a pedagógus, Bandi bácsi, aki szinte kivétel nélkül mindenkit tanított az általános iskolában. Gyermekek, fiatal felnőttek és középkorúak is megkiabálják Bandi bácsit, aki bár már nyugdíjas, ma is igen aktív, a kulturális rendezvények fő szervezője, motorja, a Kincskereső Klub vezetője. Elárulta, nem csak a tanítás, felesége is maradásra bírta, akit itt ismert meg Előszálláson, amikor egy műkedvelő csoportba kerültek. Később szakfelügyelőként is hírnevet szerzett, tanítványai pedig megye- és országszerte bizonyították, Bandi bácsi jó tanár. Megjegyezte azt is, hogy ma már mindenki szeretettel üdvözli az utcán, pedig volt olyan osztálya, ahol egyetlen ötöst sem osztott ki. De az előszállási gyerekek minden versenyen jól szerepeltek.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

– A település lélekszáma: 2429 fő.
– A község belterülete: 332 hektár, külterülete: 3585 hektár.
– Előszállás polgármestere: Farkas Imre. A képviselő-testület tagjai: Magyari Ferenc alpolgármester, Ecsedi András, Farkas András, Jákli Ferencné, Radók Kálmán és Stadler Gábor. Jegyző: Vargéné Sürü Renáta.
– Az óvodások száma: 82 fő, az iskolába 176 tanuló jár.
– Díszpolgárok: Teller Ferenc, Eglesz Dezső, Antal József, Gajdó András, Maár Györgyné, Orosz Józsefné, Antal Józsefné, Hagyó-Kovács Gyula, Semmelweis Ferenc, Váradi István, Czum László.
– Egyesületek: Hagyományőrző Nyugdíjas Klub, Előszállási Aikido Klub, sportegyesület, Rozmaring Nyugdíjas Klub, Mozgássérültek Egyesülete, horgászegyesület, ifjúsági klub, polgárőrség, – Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány, Faluszépítő Egyesület, Kincskereső Klub.

Helyi értéktár

– Kastély, amely a zirci ciszterci apátság tulajdonában van.

– Cifrakert.

 -Katolikus templom.

– Millenniumi emlékmű, trianoni emlékmű, I. világháborús emléktábla, II. világháborús emlékmű, október 6-ai kopjafa, amit 13 tuja ölel körül.

– Jeles napok, események: falunap (május utolsó hétvégéje), nemzeti ünnepek, Mikulás futás.

– Helyi védettség alá vont épületek: teleház, a gyógyszertár épülete, régi csendőrségi épület, valamint a pálinkafőző és a pincék.


többet vásárolunk
Húsra, sörre és sajtra költöttünk a legtöbbet
Jégkorong / 33 perce
A Chicago hosszabbításban verte a Detroitot
A Detroit Red Wings ugyanis a második félidőben három góllal egyenlített.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, nagymamánk és dédmamánk ÖZV. LENGYEL IMRÉNÉ szül. Sándor Róza 89. életévében elhunyt. Temetése 2109. február 25-én 14 órakor lesz a vértesacsai katolikus temetőben, előtte 13 órakor szentmise. Ezúton monduk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott. Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te nem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GABLER JÓZSEF 76 éves korában elhunyt. Búcsúztatója 2019. február 23-án 14.30-kor lesz a bodajki ravatalozóban. Egy szál virággal búcsúzzunk! Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Egész életeden át dolgozva éltél, most bánatot ránk hagyva csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk és dédikénk KISS JÓZSEFNÉ szül. Grósz Margit volt mezőszilasi lakos, életének 92. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. február 26-án, kedden 9.30-kor lesz a Béla úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban bármilyen módon osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RÉPÁSI LÁSZLÓ Mór, Győr utcai lakos 68 éves korában elment közülünk. Temetése 2019. február 23-án 11 órakor a móri Homoki református temetőben lesz. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja
"Az ő szíve pihen, a miénk vérzik, a fájdalmat csak az élők érzik." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÖZV. WELCZ JÓZSEFNÉ vértesacsai lakos hosszan tartó betegségben, 81. életévében elhunyt. Temetése 2019. március 1-én 16 órakor a vértesacsai temetőben lesz. Gyászoló család
Édesanyánk ÖZV. LELKES ISTVÁNNÉ 90. évében csendesen megpihent. Temetése 2019. 02.20-án 15 óra 30 perckor lesz a csóri katolikus temetőben. Gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik KOCSIS SÁNDOR temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek. Gyászoló család
"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HARDI GYÖRGYNÉ szül. Tímár Teréz életének 89. évében hosszú szenvedés után itt hagyott bennünket. Temetése 2019. február 23-án szombaton,13 órakor lesz a kisfaludi temetőben és 14 órakor gyászmisével búcsúzunk a pákozdi katolikus templomban. Gyászoló család
"Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk mélyen, csendesen." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapám, nagyapánk VIG KÁROLY 87 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 22-én 15 órakor lesz a Béla úti köztemetőben. Gyászoló család
"Az élet csendesen megy tovább, de emléked elkísér egy életen át." Fájó szívvel emlékezünk imádott testvérem LENCSÉS LÁSZLÓ halálának 1. évfordulóján. Nővére és fia
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOGNÁR IMRÉNÉ sz. Major Julianna 81 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 23-án szombaton, 12 órakor lesz a Béla úti temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÉNZES ISTVÁN JÁNOS 71 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 23-án 10.30-kor lesz a székesfehérvári Sóstói katolikus temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BŐKE LÁSZLÓ a Videoton nyugdíjasa életének 78. évében elhunyt. Temetése 2019. február 22-én 10 órakor lesz a székesfehérvári Sóstói rk. temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÖZV. MIKLÓS GÁBORNÉ szül. Mátyus Ilona fáradt teste 90 éves korában örökre megpihent. Temetése 2019. február 21-én csütörtökön 15.30-kor lesz a sárkeresztesi református temetőben. Gyászoló család
"Az élet csendesen megy tovább, de emléked elkísér egy életen át." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZSIZSIK GYULA /1942-2019/ volt Ikarus gyár nyugdíjasa, székesfehérvári lakos, 2019. január 28-án, életének 77. évében elhunyt. Földi maradványait 2019. február 21-én 15.30-kor a székesfehérvári Béla úti temetőben helyezzük örök nyugalomra. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szeretett édesanyánk CSALI FERENCNÉ temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek és fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy SELMECZI VILMOSNÉ szül. Kajdácsi Jolán 2019. január 31-én örök álomra szenderült. Temetése 2019. február 21-én 12.30-kor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó édesanya, anyós, nagymama és testvér RADÁCS ISTVÁNNÉ szül. Somogyi Piroska 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 22-én 15.30-kor lesz a Sóstói katolikus temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. SCHINDLER ENDRÉNÉ szül. Váti Erzsébet 85 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 22-én 14 órakor lesz a Sóstói Katolikus temetőben. A gyászoló család
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GASKÓ ISTVÁN 68 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 23-án 10 órakor lesz a Béla úti temetőben. A gyászoló család
nem adták fel / 46 perce
Három hónap után találták meg a tűzvészkor elveszett kutyát
Pecások / 1 órája
Indulhat a harcsázás a Velencei-tavon
Tihanyi Tamás
A sírok közt ne a halált nézd! / 1 órája
Szinte kötelező film Fehérvárról valamennyi fehérvári iskolában
Nagy Zoltán Péter
Szorgos kezek / 1 órája
Karneváli kavalkád Fehérváron: rendhagyó volt a megtartott foglalkozás
Szanyi-Nagy Judit
megérdemelt díj / 1 órája
Junior-Artisjust kapott két, Fejér megyei érintettségű zenekar
Majer Tamás
A Millenáris Parkban / 1 órája
Naplemente táncban – A balettszínház művészei is szerepelnek a produkcióban
Bokros Judit