Hírek

2011.04.27. 04:25

Előszállás - közösséggé válnak

Előszállás Az átutazó számára nyüzsgő községnek tűnik a település. Régen azonban közösségibb élet volt, megmozdultak a helyiek fogalmazták meg az itt élők.

Miskei Anita

A megye déli részén fekvő Előszállás igazi gyöngyszem. Emberi és tárgyi értékei tették és teszik ismertté a települést. Több különleges kezdeményezés indult már innen útjára. Mihály Miklós katolikus plébános kezdeményezte, hogy gyűjtsék össze a világ templomait képekben a 2000-es évfordulóra. A helyi fiatalok segítették a megmozdulást, borítékokat címeztek, s majd ezer hazai és kétezer külföldi templomot kerestek meg, végül közel tízezer fényképet, képeslapot kaptak. Mindenhonnan jöttek, amelyeket aztán egy vándorkiállítás keretében mutattak be, ma az egyébként műemléki  templomban őrzik azokat. Nem csak erről vált ismertté Előszállás. Itt rendezték meg első alkalommal a Mikulás-futást, az öt kilométerre fekvő Nagykarácsonyba indultak gyalog, kerékpárral a helyiek advent első hét végéjén, amikor megnyílt a szeretetposta. Legutóbb pedig helyi védettség alá vontak néhány épületet. A teleház, a gyógyszertár, a régi csendőrség épülete, a magtár, a pálinkafőző és a pincék is mind értéket képviselnek a településen, amelyeket szeretnének őrizni, megóvni.


- A teleház napjainkban nem csak a fiatalok szolgálatában áll. Persze vannak itt számítógépek, s kialakítottunk egy konditermet is. Az udvaron pedig szalonnasütő és kemence is várja nyári estéken az itt élőket - mesélte Reichardtné Kovács Erzsébet, az Előszállási Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány kuratóriumi elnöke. - Továbbá hétről hétre programoknak ad otthont a teleház és annak udvara. Szeretnénk egy valódi, élő közösséget teremteni. Húsvétkor sokan látogattak el hozzánk. Az épületet egyébként éppen a legutóbbi testületi ülésen vonták védettség alá. Ráadásul a teleház az idén tízéves, amíg az intézményt működtető alapítvány a fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli ebben az évben. Erzsébet és a Foglalkoztatási Információs Pont (FIP) munkatársa, Szerencs Judit is abban bízik, ha teret és lehetőséget teremtenek a közösségnek az együttlétre, összetartóbbá válnak. Az idősebbek még emlékeznek arra, hogy régebben szorosabb volt az itt élők, szomszédok között a kapcsolat, mára sokat lazultak a kötelékek. A polgármester szerint a település fejlődése éppen az összefogás mentén vehet jó irányt. Együtt keresik a kitörési pontokat, amelyeknek egyike lehet a település ismertebbé tétele: már készül az Előszállás  történetét felölelő kötet, amelyen több helyi, mint Gajdó András, vagy éppen  Nyul Gabriella a művelődésszervező is dolgozik. Terveznek egy úgynevezett Európa-kápolnát is, amely a vallási turizmus központja lehetne, s összefogná Daruszentmiklóst, Nagykarácsonyt és Előszállást.  Mindemellett olyan értékeket is megmentenének, mint a kastély. Amely jelenleg ugyan a zirci ciszterci apátság tulajdonában áll, ugyanakkor az önkormányzatnak lehetősége lenne az épület felújítására, állagának megőrzésére és használatára is. Egy civil mozgalom indult el a kastély megmentéséért, régi fényét visszahoznák úgy, mint a mellette elterülő cifrakertnek. Végül hasznosítanák a kastélyt, bár funkcióját még nem találták meg. Ráadásul a fiatalok mellett az időseknek is vonzó a település. Az idősek otthonában, amely a horgásztó és a Túzok elnevezésű erdős terület mellett található, mindenhonnan érkeznek.
Annyi bizonyos, a településen valami elkezdődött: az iskola korszerűsítése, nyílászáróinak cseréje alkalmával most márciusban a vállalkozó az egész épületet ingyen kifestette. Nemrégiben pedig 70-en szedték a szemetet, ültettek fákat, virágokat. 

 

OLDALTÖRÉS: Ledolgozzák a lemaradást

 

 

 

Ledolgozzák a lemaradást

Első ciklusát tölti polgármesterként Farkas Imre. A település első embere nemcsak a község lakóit nyerte meg, hanem a Dunaújvárosi Főiskola hallgatóit is.

Farkas Imre csupán csak 35 éves, de már dolgozott korábban is az önkormányzat képviselő-testületében 1998 és 2002 között.
- Tősgyökeres előszállásiként szeretem ezt a falut, szeretnék érte tenni. Korábban a Dunaújvárosi Főiskola informatikai intézet helyettes vezetőjeként tevékenykedtem, a falubeliek mégis arra biztattak, induljak a polgármesteri címért - mesélte Farkas Imre, elárulta, nehéz volt a döntés, hiszen éppen tavaly kapta meg  a főiskola hallgatóitól az Arany Kréta-díjat, ami egy tanár számára hatalmas elismerés.  Nehéz döntés volt, végül megmérettettem magam polgármesterként, szerdánként pedig továbbra is tanítok a főiskolán. Úgy éreztem, hogy a szomszédos települések, Daruszentmiklós és Nagykarácsony gyorsabban fejlődtek, lemaradtunk mögöttük. Ez motivált abban, hogy próbára tegyem magam. Mikor, ha nem most, amikor fiatal és energikus vagyok? Ráadásul a családom is engedélyezte - jegyezte meg mosolyogva a fiatal vezető, akit otthon felesége és 3 éves kislánya vár.
- A legfontosabbnak egy valódi közösség megteremtését tartom. Emellett szeretnénk kiépíteni a csatornahálózatot, előkészítői pályázatunk sikeresen szerepelt, már a víziközmű-társulatot is létrehoztuk. Ez várhatóan egy 1,2 milliárd forintos beruházás, amelynek 15 százalékát kell a falunak biztosítania. Továbbá fontos, hogy településünk összképe szebbé váljon, parkosításokat tervezünk a hivatalnál és az általános iskola parkjában is. Falukertészünk, Sonkoly Ferenc ebben segít. A művelődési ház kihasználatlan, erre szeretnénk megoldást találni. A tető cseréje mellett festésre van szükség az épületben, amit a falunapig   meg is teszünk terveim szerint. A kulturális élet fellendülésében bízom, ebben sokat segít például  Gajdó András - mondta a polgármester. Hangsúlyozta azt is, hogy korábban Előszálláson vasúti személyszállítás és teherfuvarozás is volt. A személyszállítás megszűnt, pedig Dunaújvárosba és Budapestre is gyorsabban eljuthattak az utazók, mint napjainkban busszal. Ezt szeretnék visszaállítani. Megnőtt az átmenő forgalom a településen, de  2009 óta van körzeti megbízott, jól működik a polgárőrség is, azóta javul a közbiztonság.

OLDALTÖRÉS: Tanösvény épül az ovi mellett

Tanösvény épül az ovi mellett

Tanösvény épül az ovi mellett

Tanösvény épül az ovi mellett

Közintézményeik közül az óvodára a legbüszkébbek a helyiek. A szép épületben 82 gyermek tölti mindennapjait.

A település egyik büszkesége az óvoda. A felújított, korszerű intézmény nemcsak küllemében tetszetős, hanem a nevelési elveiben is igyekszik a szülők és napjaink igényeinek megfelelni. Az intézményt néhány éve modernizálták, akkor egy tornaszobával bővült az épület. Így a gyermekek számára akkor is adott a mozgás lehetősége, ha rossz az idő. Az óvoda egyébként teljesen telített, szerencsére van gyermek a községben. Így az óvónők -  Bor Györgyné, Horváth Istvánné és Kovács Józsefné - nap mint nap arra törekednek, hogy a gyerekek képességeit fejlesszék, figyelmüket felkeltsék.
Az óvoda  nemcsak a gyermekek, hanem az étkeztetés bázisául is szolgál a mindennapok során. Az intézmény konyháján az ovisok mellett az általános iskola tanulóira, sőt, igény szerint az idősekre is főznek. A falu szívében, a községháza mellett álló épület így szinte mindenki számára központi hely. A polgármesteri hivatalban elárulták, azért még vannak terveik, szeretnének az intézmény mellett egy tanösvényt kialakítani.

 

OLDALTÖRÉS: A kulturális élet motorja

 

 

 

A kulturális élet motorja

A ráckeresztúri születésű Gajdó András fiatal tanítóként, magyar-történelem szakos tanárként azért választotta a települést, mert itt volt vasútállomás. Szívügye volna a személyszállítás előszállási vonalának visszaállítása is. 1958-ban érkezett a községbe a pedagógus, Bandi bácsi, aki szinte kivétel nélkül mindenkit tanított az általános iskolában. Gyermekek, fiatal felnőttek és középkorúak is megkiabálják Bandi bácsit, aki bár már nyugdíjas, ma is igen aktív, a kulturális rendezvények fő szervezője, motorja, a Kincskereső Klub vezetője. Elárulta, nem csak a tanítás, felesége is maradásra bírta, akit itt ismert meg Előszálláson, amikor egy műkedvelő csoportba kerültek. Később szakfelügyelőként is hírnevet szerzett, tanítványai pedig megye- és országszerte bizonyították, Bandi bácsi jó tanár. Megjegyezte azt is, hogy ma már mindenki szeretettel üdvözli az utcán, pedig volt olyan osztálya, ahol egyetlen ötöst sem osztott ki. De az előszállási gyerekek minden versenyen jól szerepeltek.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- A település lélekszáma: 2429 fő.
- A község belterülete: 332 hektár, külterülete: 3585 hektár.
- Előszállás polgármestere: Farkas Imre. A képviselő-testület tagjai: Magyari Ferenc alpolgármester, Ecsedi András, Farkas András, Jákli Ferencné, Radók Kálmán és Stadler Gábor. Jegyző: Vargéné Sürü Renáta.
- Az óvodások száma: 82 fő, az iskolába 176 tanuló jár.
- Díszpolgárok: Teller Ferenc, Eglesz Dezső, Antal József, Gajdó András, Maár Györgyné, Orosz Józsefné, Antal Józsefné, Hagyó-Kovács Gyula, Semmelweis Ferenc, Váradi István, Czum László.
- Egyesületek: Hagyományőrző Nyugdíjas Klub, Előszállási Aikido Klub, sportegyesület, Rozmaring Nyugdíjas Klub, Mozgássérültek Egyesülete, horgászegyesület, ifjúsági klub, polgárőrség, - Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány, Faluszépítő Egyesület, Kincskereső Klub.

Helyi értéktár

- Kastély, amely a zirci ciszterci apátság tulajdonában van.

- Cifrakert.

 -Katolikus templom.

- Millenniumi emlékmű, trianoni emlékmű, I. világháborús emléktábla, II. világháborús emlékmű, október 6-ai kopjafa, amit 13 tuja ölel körül.

- Jeles napok, események: falunap (május utolsó hétvégéje), nemzeti ünnepek, Mikulás futás.

- Helyi védettség alá vont épületek: teleház, a gyógyszertár épülete, régi csendőrségi épület, valamint a pálinkafőző és a pincék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!