Előszállás - közösséggé válnak

Előszállás Az átutazó számára nyüzsgő községnek tűnik a település. Régen azonban közösségibb élet volt, megmozdultak a helyiek fogalmazták meg az itt élők.

A megye déli részén fekvő Előszállás igazi gyöngyszem. Emberi és tárgyi értékei tették és teszik ismertté a települést. Több különleges kezdeményezés indult már innen útjára. Mihály Miklós katolikus plébános kezdeményezte, hogy gyűjtsék össze a világ templomait képekben a 2000-es évfordulóra. A helyi fiatalok segítették a megmozdulást, borítékokat címeztek, s majd ezer hazai és kétezer külföldi templomot kerestek meg, végül közel tízezer fényképet, képeslapot kaptak. Mindenhonnan jöttek, amelyeket aztán egy vándorkiállítás keretében mutattak be, ma az egyébként műemléki  templomban őrzik azokat. Nem csak erről vált ismertté Előszállás. Itt rendezték meg első alkalommal a Mikulás-futást, az öt kilométerre fekvő Nagykarácsonyba indultak gyalog, kerékpárral a helyiek advent első hét végéjén, amikor megnyílt a szeretetposta. Legutóbb pedig helyi védettség alá vontak néhány épületet. A teleház, a gyógyszertár, a régi csendőrség épülete, a magtár, a pálinkafőző és a pincék is mind értéket képviselnek a településen, amelyeket szeretnének őrizni, megóvni.


– A teleház napjainkban nem csak a fiatalok szolgálatában áll. Persze vannak itt számítógépek, s kialakítottunk egy konditermet is. Az udvaron pedig szalonnasütő és kemence is várja nyári estéken az itt élőket – mesélte Reichardtné Kovács Erzsébet, az Előszállási Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Továbbá hétről hétre programoknak ad otthont a teleház és annak udvara. Szeretnénk egy valódi, élő közösséget teremteni. Húsvétkor sokan látogattak el hozzánk. Az épületet egyébként éppen a legutóbbi testületi ülésen vonták védettség alá. Ráadásul a teleház az idén tízéves, amíg az intézményt működtető alapítvány a fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli ebben az évben. Erzsébet és a Foglalkoztatási Információs Pont (FIP) munkatársa, Szerencs Judit is abban bízik, ha teret és lehetőséget teremtenek a közösségnek az együttlétre, összetartóbbá válnak. Az idősebbek még emlékeznek arra, hogy régebben szorosabb volt az itt élők, szomszédok között a kapcsolat, mára sokat lazultak a kötelékek. A polgármester szerint a település fejlődése éppen az összefogás mentén vehet jó irányt. Együtt keresik a kitörési pontokat, amelyeknek egyike lehet a település ismertebbé tétele: már készül az Előszállás  történetét felölelő kötet, amelyen több helyi, mint Gajdó András, vagy éppen  Nyul Gabriella a művelődésszervező is dolgozik. Terveznek egy úgynevezett Európa-kápolnát is, amely a vallási turizmus központja lehetne, s összefogná Daruszentmiklóst, Nagykarácsonyt és Előszállást.  Mindemellett olyan értékeket is megmentenének, mint a kastély. Amely jelenleg ugyan a zirci ciszterci apátság tulajdonában áll, ugyanakkor az önkormányzatnak lehetősége lenne az épület felújítására, állagának megőrzésére és használatára is. Egy civil mozgalom indult el a kastély megmentéséért, régi fényét visszahoznák úgy, mint a mellette elterülő cifrakertnek. Végül hasznosítanák a kastélyt, bár funkcióját még nem találták meg. Ráadásul a fiatalok mellett az időseknek is vonzó a település. Az idősek otthonában, amely a horgásztó és a Túzok elnevezésű erdős terület mellett található, mindenhonnan érkeznek.
Annyi bizonyos, a településen valami elkezdődött: az iskola korszerűsítése, nyílászáróinak cseréje alkalmával most márciusban a vállalkozó az egész épületet ingyen kifestette. Nemrégiben pedig 70-en szedték a szemetet, ültettek fákat, virágokat. 

 

OLDALTÖRÉS: Ledolgozzák a lemaradást

 

 

 

Ledolgozzák a lemaradást

Első ciklusát tölti polgármesterként Farkas Imre. A település első embere nemcsak a község lakóit nyerte meg, hanem a Dunaújvárosi Főiskola hallgatóit is.

Farkas Imre csupán csak 35 éves, de már dolgozott korábban is az önkormányzat képviselő-testületében 1998 és 2002 között.
– Tősgyökeres előszállásiként szeretem ezt a falut, szeretnék érte tenni. Korábban a Dunaújvárosi Főiskola informatikai intézet helyettes vezetőjeként tevékenykedtem, a falubeliek mégis arra biztattak, induljak a polgármesteri címért – mesélte Farkas Imre, elárulta, nehéz volt a döntés, hiszen éppen tavaly kapta meg  a főiskola hallgatóitól az Arany Kréta-díjat, ami egy tanár számára hatalmas elismerés.  Nehéz döntés volt, végül megmérettettem magam polgármesterként, szerdánként pedig továbbra is tanítok a főiskolán. Úgy éreztem, hogy a szomszédos települések, Daruszentmiklós és Nagykarácsony gyorsabban fejlődtek, lemaradtunk mögöttük. Ez motivált abban, hogy próbára tegyem magam. Mikor, ha nem most, amikor fiatal és energikus vagyok? Ráadásul a családom is engedélyezte – jegyezte meg mosolyogva a fiatal vezető, akit otthon felesége és 3 éves kislánya vár.
– A legfontosabbnak egy valódi közösség megteremtését tartom. Emellett szeretnénk kiépíteni a csatornahálózatot, előkészítői pályázatunk sikeresen szerepelt, már a víziközmű-társulatot is létrehoztuk. Ez várhatóan egy 1,2 milliárd forintos beruházás, amelynek 15 százalékát kell a falunak biztosítania. Továbbá fontos, hogy településünk összképe szebbé váljon, parkosításokat tervezünk a hivatalnál és az általános iskola parkjában is. Falukertészünk, Sonkoly Ferenc ebben segít. A művelődési ház kihasználatlan, erre szeretnénk megoldást találni. A tető cseréje mellett festésre van szükség az épületben, amit a falunapig   meg is teszünk terveim szerint. A kulturális élet fellendülésében bízom, ebben sokat segít például  Gajdó András – mondta a polgármester. Hangsúlyozta azt is, hogy korábban Előszálláson vasúti személyszállítás és teherfuvarozás is volt. A személyszállítás megszűnt, pedig Dunaújvárosba és Budapestre is gyorsabban eljuthattak az utazók, mint napjainkban busszal. Ezt szeretnék visszaállítani. Megnőtt az átmenő forgalom a településen, de  2009 óta van körzeti megbízott, jól működik a polgárőrség is, azóta javul a közbiztonság.

OLDALTÖRÉS: Tanösvény épül az ovi mellett

Tanösvény épül az ovi mellett

Tanösvény épül az ovi mellett

Tanösvény épül az ovi mellett

Közintézményeik közül az óvodára a legbüszkébbek a helyiek. A szép épületben 82 gyermek tölti mindennapjait.

A település egyik büszkesége az óvoda. A felújított, korszerű intézmény nemcsak küllemében tetszetős, hanem a nevelési elveiben is igyekszik a szülők és napjaink igényeinek megfelelni. Az intézményt néhány éve modernizálták, akkor egy tornaszobával bővült az épület. Így a gyermekek számára akkor is adott a mozgás lehetősége, ha rossz az idő. Az óvoda egyébként teljesen telített, szerencsére van gyermek a községben. Így az óvónők –  Bor Györgyné, Horváth Istvánné és Kovács Józsefné – nap mint nap arra törekednek, hogy a gyerekek képességeit fejlesszék, figyelmüket felkeltsék.
Az óvoda  nemcsak a gyermekek, hanem az étkeztetés bázisául is szolgál a mindennapok során. Az intézmény konyháján az ovisok mellett az általános iskola tanulóira, sőt, igény szerint az idősekre is főznek. A falu szívében, a községháza mellett álló épület így szinte mindenki számára központi hely. A polgármesteri hivatalban elárulták, azért még vannak terveik, szeretnének az intézmény mellett egy tanösvényt kialakítani.

 

OLDALTÖRÉS: A kulturális élet motorja

 

 

 

A kulturális élet motorja

A ráckeresztúri születésű Gajdó András fiatal tanítóként, magyar-történelem szakos tanárként azért választotta a települést, mert itt volt vasútállomás. Szívügye volna a személyszállítás előszállási vonalának visszaállítása is. 1958-ban érkezett a községbe a pedagógus, Bandi bácsi, aki szinte kivétel nélkül mindenkit tanított az általános iskolában. Gyermekek, fiatal felnőttek és középkorúak is megkiabálják Bandi bácsit, aki bár már nyugdíjas, ma is igen aktív, a kulturális rendezvények fő szervezője, motorja, a Kincskereső Klub vezetője. Elárulta, nem csak a tanítás, felesége is maradásra bírta, akit itt ismert meg Előszálláson, amikor egy műkedvelő csoportba kerültek. Később szakfelügyelőként is hírnevet szerzett, tanítványai pedig megye- és országszerte bizonyították, Bandi bácsi jó tanár. Megjegyezte azt is, hogy ma már mindenki szeretettel üdvözli az utcán, pedig volt olyan osztálya, ahol egyetlen ötöst sem osztott ki. De az előszállási gyerekek minden versenyen jól szerepeltek.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

– A település lélekszáma: 2429 fő.
– A község belterülete: 332 hektár, külterülete: 3585 hektár.
– Előszállás polgármestere: Farkas Imre. A képviselő-testület tagjai: Magyari Ferenc alpolgármester, Ecsedi András, Farkas András, Jákli Ferencné, Radók Kálmán és Stadler Gábor. Jegyző: Vargéné Sürü Renáta.
– Az óvodások száma: 82 fő, az iskolába 176 tanuló jár.
– Díszpolgárok: Teller Ferenc, Eglesz Dezső, Antal József, Gajdó András, Maár Györgyné, Orosz Józsefné, Antal Józsefné, Hagyó-Kovács Gyula, Semmelweis Ferenc, Váradi István, Czum László.
– Egyesületek: Hagyományőrző Nyugdíjas Klub, Előszállási Aikido Klub, sportegyesület, Rozmaring Nyugdíjas Klub, Mozgássérültek Egyesülete, horgászegyesület, ifjúsági klub, polgárőrség, – Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány, Faluszépítő Egyesület, Kincskereső Klub.

Helyi értéktár

– Kastély, amely a zirci ciszterci apátság tulajdonában van.

– Cifrakert.

 -Katolikus templom.

– Millenniumi emlékmű, trianoni emlékmű, I. világháborús emléktábla, II. világháborús emlékmű, október 6-ai kopjafa, amit 13 tuja ölel körül.

– Jeles napok, események: falunap (május utolsó hétvégéje), nemzeti ünnepek, Mikulás futás.

– Helyi védettség alá vont épületek: teleház, a gyógyszertár épülete, régi csendőrségi épület, valamint a pálinkafőző és a pincék.


szponzorált tartalom
Február 28-ig lehet jelentkezni az Adj Egy Ötöst! iskolai szemléletformáló programra
felvidéki magyarság
Az összefogás jegyében született Szarka Tamás legújabb dala (videó)
időjárás / 7 perce
Ködös, párás idő lesz szerdán is
Ónos szitálás és hószállingózás is előfordulhat.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. SZABÓ GYULÁNÉ szül. Schramekh Erzsébet 2020. január 16-án, 91 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 22-én 14.30-kor lesz a magyaralmási katolikus temetőben. Engesztelő szentmise a temetést követően lesz a magyaralmási katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazonak, akik a temetésen részt vesznek, fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló család
"Elmentem Tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm, el kellett indulni. Szívetekben hagytam emlékem örökre, Ha látni akartok, nézzetek az égre." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY JÓZSEF a Vörösmarty MGTSZ nyugdíjasa 83 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 24-én 15 órakor lesz a Béla úti temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk Dr. KOVÁCS JÁNOS székesfehérvári kórház neurológus szakorvosára halálának 6. évfordulóján. Szülei és testvére
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SOMOGYI FERENCNÉ született Weisz Erzsébet 80 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 24-én 9 óra 30 perckor lesz az iszkaszentgyörgyi temetőben. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, akik DR. KÁVÁSSY ÁRPÁD SÁNDOR temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek el, gyászunkban velünk osztoztak. A gyászoló család
„Virágot viszek egy néma sírra, tudom, hogy ezzel nem hozhatom vissza. Addig voltam boldog, míg élt és szeretett, aki a bajban is megfogta a kezemet. Gondolatban sírod előtt suttogom a nevedet, gondolatban sírodnál megfogom a kezedet. Majd amikor én is lecsukom a szemem, együtt pihenünk majd Istennél kéz a kézben kedvesem.” Emlékezünk ID. CZIGÁNY IMRE halálának 5. évfordulóján. Felesége és családja
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik SZUROMINÉ GÉMESI JUDIT temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BALÁZS KÁROLY 64 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 22-én 14 órakor a székesfehérvári Béla úti temetőben lesz. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZABÓ ISTVÁNNÉ sz. Tőke Erzsébet a SZIM nyugdíjasa életének 90. évében elhunyt. Temetése 2020. január 21-én 15 órakor lesz a székesfehérvári Csutora temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik SZÉLL LÁSZLÓNÉ búcsúztatásán részt vettek, fájdalmunkban osztoztak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BALOGH FERENC volt kislángi lakos 55 éves korában örökre megpihent. Végső búcsút 2020. január 21-én, kedden 14 órakor a székesfehérvári Béla úti temetőben veszünk tőle. A gyászoló család
"Megállt a szív, megállt a kéz, Nincsen szó az ajkadon. Szívünkben örökké élsz, Mert szerettünk nagyon..." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ID. NYIKOS ISTVÁN az Alcoa Köfém egykori dolgozója 73 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 23-án 15 órakor lesz a kisfaludi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. PISCHER ISTVÁNNÉ szül. Virág Erzsébet 2020. január 8-án, 80 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása január 21-én, kedden 12.30-kor lesz a Csutora temetőben. Engesztelő szentmise a temetést követően 13.30-kor lesz a Fiskális úti templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, sírjára koszorút, virágot helyeznek, fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló család
Ezúton tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy DR. FÜLÖP GYULA (1953.02.23 - 2019.12.25.) régész, muzeológus, volt múzeumigazgató hamvasztás utáni búcsúztatása – az elhunyt végakarata szerint – szűk családi körben történik. Köszönjük megértésüket és együttérzésüket!
"Szomorú az út mely sírodhoz vezet. Ahol megpihen két dolgos kezed. Úgy mentél el ahogy éltél, csendben, szerényen. Jóságos szíved nyugodjon békében." Fájó szívvel emlékezik BÁTONYI JÁNOSRA halálának 2. évfordulóján, szerető felesége Margit
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy GALSI KÁROLY nyugállományú mérnök alezredes 2020. január 3-án életének 68. évében elhunyt. Búcsúztatása 2020. január 23-án 11 órakor lesz a Béla úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TRENCSÁNYI JÁNOSNÉ szül. Szekfű Anna 84 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 21-én 11 órakor lesz a Csutora temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek. A gyászoló család
Bánatos szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szerető édesanyánk ÁGOSTON LAJOSNÉ sz. Farkas Mária életének 84. évében elhunyt. Örök nyugalomra helyezése 2020. január 22-én 11 órakor lesz a Béla úti temető vízbemosásos parcellájában. Gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LIPPAI ANTALNÉ sz. Tér Terézia 2020. január 11-én csendesen elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben történik. Engesztelő szentmise a maroshegyi Szent Kristóf templomban 2020. január 18-án 11 órakor lesz. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY MIHÁLY kincsesbányai pedagógus 71 éves korában elhunyt. Temetése 2020. január 20-án 15 órakor lesz a fehérvárcsurgói katolikus temetőben. Egy szál virággal búcsúzzunk. Gyászoló család
futsal / 6 órája
Egyre messzebb a felsőháztól a Dunaferr DUE Dutrade FC
Káldor András
Férfi kézilabda Eb / 7 órája
Hat góllal kikapott a svédektől a magyar válogatott
Már hazánkban is / 7 órája
Mesterséges intelligencia segít a szívelégtelenségben szenvedőkön
Parázs meccsen / 8 órája
Otthon tartották a pontokat az Acélbikák
Káldor András
Foci / 9 órája
A labdarúgás mindenek felett – Születésnapján köszöntötték Németh Jánost
Horog László
Finn után finn a főnök / 9 órája
Az elbukott Magyar Kupa-döntő Hannu Järvenpää állásába került
Ferencz Balázs