Hírek

2013.06.10. 14:27

Élősdi fagyöngy a lomb között

Mór - Fotókiállítással hívták fel a figyelmet a fagyöngy jelentette veszélyre a móri városvédők. Az élősködő elterjedtebb, mint sejtenénk, az általa okozott probléma súlyosabb, mint gondolnánk.

B. Kiss László

A Móri Városvédő és Szépítő Egyesület a megalakulása óta eltelt 23 év alatt nagyon sokat tett Mór meglevő értékeinek megőrzése, és újak teremtése érdekében. Legutóbb egy rendhagyó fotókiállítással vétette észre magát a civil szervezet: a Lamberg-kastélyban rendezett Fagyöngyös Mór  című kiállításon 63 fényképfelvétel volt látható. A fotók, melyeket  Hunorfi István, az egyesület alelnöke készített 2009 és 2013 között, jól érzékeltetik,  hogy milyen nagy mértékben fertőzöttek a város fái a fagyönggyel.

Hunorfi István, aki lapunk móri fórumán is fölvetette a problémát (Fotó: Koppán Viktor Dávid)

A fagyöngy jelentette veszély csak kevesekben tudatosodik, sokan az élősködő növényre csak mint a karácsony kedves kellékére, esetleg, mint a  gyógyszeripar egyik  alapanyagára gondolnak -   mondta el lapunknak Hunorfi István. Pedig  a fagyöngy vérbeli élősködő, ami tavasztól őszig a fák lombjában megbújva szívja a fák "vérét".  Móron,  miként a fotók bizonyítják,   szinte mindenütt jelen van, a Lamberg-kastély parkjától elkezdve, a város szívében fekvő és  tavaly felújított Szent István parkon át, a védett borospincéiről nevezetes Zrínyi utcáig. A fertőzés alól a külterületek sem kivételek: Mór-Árkipuszta és Pusztavám között például van egy nyárfaerdő, mely télen is zöldell, roskadozva a fagyöngytől, melyet a madarak visznek fáról fára - sorolta a városvédők alelnöke.

Egy fotó a kiállításról. A fagyöngy csak lombhullás után válik láthatóvá (Fotó: Hunorfi István)

Hunorfi István szerint  a fagyöngy hihetetlen elterjedtsége nem csupán helyi jellegű probléma, hanem az egész országra jellemző. Az élősködő növény pedig -  akár a pestis - hihetetlen sebességgel terjed.

Mit lehet ellene tenni? A helyes megoldás a fagyöngy bokrának minél előbb történő eltávolítása, súlyosabb esetben ugyanis a fák csonkolása válik szükségessé.  Már az is siker lenne, ha az élősdi továbbterjedését sikerülne megállítani, ehhez azonban széles körű összefogásra és  felvilágosításra van szükség - véli Hunorfi István, aki szerint - a parlagfű mintájára -  indokolt lenne a fagyönggyel kapcsolatos törvényalkotás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!