Hírek

2012.07.26. 20:14

Elő a jogosítványt! Meglepetés az M6-os autópályán

Dunaújváros – Az Európai Unió évi közös, háromnapos közúti ellenőrzési akciója nálunk Ercsinél, az M6 autópályán fejeződött be csütörtökön.

Pekarek János

Hat országos szervezet munkatársai rendeztek átfogó vizsgálatot a pályán. Ez a meglepetés bizonyára sokaknak rosszul esett: ma reggel nyolc órától délig teljes pályás kitereléssel járó forgalomellenőrzést rendezett a rendőrség társszervezeteivel együtt az M6 autópálya keresztúri pihenőhelyénél, a Budapest felé vezető oldalon. A sztrádát lezárták, és minden (értsd: minden!) járművet a közeli parkolóba tereltek. Még előtte, az egyik felüljárón telepítettek egy sebességmérő berendezést is – úgyhogy sokakat némi készpénzfizetésre is felszólítottak...

Az ellenőrzésre az Európai Unió minden tagországában ma megrendezett háromnapos általános ellenőrzés, az úgynevezett TISPOL (Traffic International Safety Police) akció utolsó napjának alkalmából került sor. Minden tagországban valahol végeztek egy ilyen átfogó vizsgálatot azon a napon: nálunk éppen Fejér megye lett a helyszín.
– A következő rendészeti és biztonsági szervek vettek részt az ellenőrzésen – kezdte el sorolni Németh Miklós rendőr százados, az iváncsai autópáya alosztály vezetője. – Az autópálya-rendőrség, a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság forgalomellenőrző alosztályának munkatársai, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Katasztrófavédelem, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Állami Autópályakezelő Rt. munkatársai. A kiterelt járműveket előbb az autópályakezelő emberei ellenőrizték: megvan-e az érvényes úthasználati jogosultságuk, röviden: az autópályamatricájuk. De addigra már megérkezett a sebességellenőrzők jelentése is a betérőkről.

A teher- és a személyjárműveket ezután kétfelé választották, hogy a vizsgálat idején ne tartsák fel egymást. A személyautósoknál az okmányok rendbenlétét és a kötelező felszereléseket ellenőrizték. A nap rekordere valószínűleg itt bukott meg: az autóst évekkel ezelőtt eltiltották a járművezetéstől, és kocsija műszaki vizsgája 2004-ben lejárt. Továbbá nem volt elsősegélydoboza... Vizsgálták a lefóliázott ablakokat is: van-e hozzá engedély, és az árnyékolás megfelel- e annak? Ellenőrizték a biztonsági övek és a gyerekülések használatát, a xenonfényszórók beállítását is. A teherautóknál és a buszoknál a tengelyterhelést, a jövedéki termékek szabályos szállítását, a külföldiek okmányait, a katasztrófavédelmisek külön a veszélyes anyagok szállításának módját, azok dokumentációját, a biztonsági berendezések és felszerelések meglétét ellenőrizték. Vizsgálták az úgynevezett tachográfokat: a sofőr kivette-e a kötelező pihenőidejét?
– Gyengébb volt a forgalom a szokottnál, de a gyorshajtók mintha többen lettek volna! – összegezte tapasztalataikat Németh Miklós százados. – Ugyancsak sok teherautó az engedélyezett tengelyterhelésnél nehezebben közlekedett.
– A többség jogkövetőnek bizonyult! – jelentette ki Szabó- Bisztricz Anett, a megyei katasztrófavédelem szóvivője is a tapasztalatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!