Hírek

2010.10.20. 04:11

Ellenzék és pénz nélkül

Martonvásár Könnyű helyzetben is van Szabó Tibor polgármester, meg nem is. Mert ellenzéke nincs: az összes képviselői helyet megszerezték a polgármesterrel együtt kilencfős testületben, ám szinte üres kasszával kénytelen kormányozni.

Zsohár Melinda

- Több tényezőn múlt a győzelem  - értékeli röviden az új polgármester az eredményt. A lehetséges nyolc bejutó közül az azonos platformon álló Fidesz-KDNP és a Martonvásári Más Kép Egyesület (MMKE) jelöltjei nyerték el az összes mandátumot.  - A baloldali jelölteknek kevés voks jutott,  a mi programunk zöld utat kapott - foglalja össze Szabó Tibor. Erőteljes kampányt folytattak, személyesen keresték fel a választókat, szinte házról házra járva ismertették terveiket.

Szolgáló és szolgáltató  önkormányzatot ígértünk, szemléletében és szerkezetében is átalakítjuk a polgármesteri hivatalt  - szögezi le rögtön. Most éppen az általános iskola udvarán álló néhány konténerben működik a hivatal, mert a szomszédságában álló városházát szétbombázták, folyik az átépítése. Uniós pályázaton nyerte meg az előző testület a költségeket a kivitelezéshez. Szabó Tibor szerint fontos ugyan  a szép városháza, de nem ez lett volna a legfontosabb, ő másra költötte volna a pénzt. De ha már így történt,  fogadják minél hamarabb az ügyfeleket.
Rövid távon a közbiztonság javítása az elsődleges célja a testületnek, sok a vagyon elleni bűncselekmény. A keményfiúk szerencsére elkerülik a települést, de a besurranó tolvajok, éjszakai betörések gyakoriak, az időseket hatványozottan féltik. A rendőrséggel szorosabb együttműködést kezdeményeznek, a  civil szerveződésű polgárőrséget önkormányzati szervezéssel támogatják meg, s térfigyelő kamerákat helyeznek el. Először a bevezető utakon, s ahogy a pénz engedi, másutt is. Az egészségügyi ellátás a jelöltek programjában nagy hangsúlyt kapott. A háziorvosi szolgálatot bővítik, az ügyeletet átalakítják és megerősítik. Mármint helyben, ezt nyomatékosítja a polgármester. Sportcsarnok építése is szerepel a tervek között még ebben a ciklusban, mivel a városban sok fiatal sportol, s leginkább a szabad ég alatt.
- Hosszú távú terveink kapcsán súlyos anyagi helyzetünkkel nézünk szembe -  fogalmaz józanul a polgármester, aki nem a sötétbe ugrott, az előző ciklusban képviselőként dolgozott. -  Csaknem annyi az adósságunk, mint az éves költségvetésünk, úgy 900 millió forint. A város kötvényt bocsátott ki 550 millió forint értékben, 2013-tól 60-80 millió lesz a törlesztésünk. A csatorna-beruházásból is maradt vagy 100 milliós tartozásunk - sorolja. Eltökélt szándéka az új testületnek, hogy az önkormányzat saját hatáskörébe vonja a közműveket: az ivóvízellátást, szennyvízkezelést, szemétszállítást.  Ha másnak megéri, nekünk miért ne? - kérdi. Energiatakarékos fűtőanyag-előállító üzem építésében gondolkodnak, készül a megvalósíthatósági tanulmány, figyelik a pályázatokat.
 A kissé provokatív kérdésre, hogy most akkor boldog polgármesternek érzi-e magát ellenzék nélkül vagy sem, rövid tűnődés után igennel felel.
 - Martonvásárnak kitűnőek az adottságai, okos várospolitikával ezt kamatoztatni lehet. A vasúti közlekedés megújult, most az állomás és környéke miatt törjük a fejünket. Mit tehetünk, hogy az se maradjon ki? A munkánk elkezdődött.

Szabó Tibor 1959-ben született Barsbaracskán (Szlovákia), Budapesten végzett az ELTE-n, földtudományokból doktorált, feleségével 1985-ben települtek Magyarországra. Három gyermekük van. A polgármester a rendszerváltáskor az MDF alapítója volt, 1990-2002 között a határon túliak ügyét képviselte, 1998-tól államtitkárként. A választásokig tagja volt az Országos Rádiós és Televíziós Testületnek, 2006-tól helyi önkormányzati képviselő. A Fidesz-KDNP színeiben nyerte el a polgármesteri tisztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!