Hírek

2009.09.02. 06:43

Elkeseredett harc a túlélésért: autóval állták el a vízóra leolvasó útját!

Bicske, Mór - A nyári szünet után újra gondolkodhatnak az iskolák, hogyan fizetik ki a rezsit. Két, korábban bajba került intézmény is így kezdi a tanévet...

S. Töttő Rita

Sokmilliós rezsitartozással kezdte az idei esztendőt a bicskei Vajda János Gimnázium, melynek igazgatója, Gyimesi István, valamint a pedagógusok, diákok és szülők úgy döntöttek: nem ülnek tétlenül, hanem pénzt szereznek. Sokféle ötletük volt: hirdetéseket szerveznek az iskola falára, szponzorokat keresnek, egy fesztivál keretében felhívják az emberek figyelmét a helyzetükre. Ezekből az utóbbiak valósultak meg, s noha még korántsem értek az alagút végére, azért azt elmondhatják: közel 2 millió forintos adóságot kifizettek már, s július végéig rendezték a számláikat. Móron azonban úgy tűnhet, az iskola nyűgjétől a szünetben csak a diákok szabadultak meg, a Gárdonyi Géza Általános Iskolában ugyanis akkor is súlyosbodott a helyzet, amikor üres volt az épület. Az egyik rendszeres bejáró Kovácsné Babos Klára igazgatónő volt, szünidei feladatként ő küldte minden héten a fenntartó megyéhez a kikapcsolási felszólításokat.


Gondban az iskolák, maguknak kell ötletelni azon, honnan tudnának pénzt szerezni  a fennmaradáshoz. Képünkön a bicskei gimnázium és igazgatója
Fotó: FMH

- Úgy döntöttünk, hogy továbbra is folytatjuk ötleteink megvalósítását, a szponzorok keresését, s ezáltal az önálló pénzkeresetet, mert már most tudni lehet: nem lesz elég az állami támogatás - mondta az igazgató, aki elárulta: két művészeti aukciót, valamint fesztivált szerveznek az elkövetkezendő hónapokban, amelyeknek a bevételét a következő rezsiköltségekre szánják.

Móron még nem sikerült megoldani a helyzetet. Itt közel 8 milliós tartozás mellett van olyan közmű, akinek még nem is fizetett az iskola idén. Az iskola neve az előző fél évben került be a hírekbe, akkor vállalták magukra a tanárok, hogy naponta felmossák a termeket és a mosdókat az elküldött takarítók helyett. Azóta sincs új a nap alatt, a mostani tanévben szintén seprűt és a lapátot kell ragadniuk. Az alapbér kifizetésével még nincsen gond - mondja az igazgatónő, minden máséval azonban igen, nem is akarja senki kimondani, hogy jóformán már csak ezen az egyetlen összegen lehetne faragni. Jó esetben erre nem kerül sor: ha megkapjuk a hó végén a fizetésünket, egy fontos célunkat sikerül is elérni - így az igazgatónő. Vajmi kevés a mozgásterük, amióta megszűntek a megyei fenntartású iskolák gazdasági osztályai, s minden fontos kérdés egyetlen központi irodában dől el. Az intézményvezetők aláírják a havi tervezetet, más dolguk nincs is, a közvetlen kapcsolatteremtés persze valamelyest enyhíthet a problémákon. Minden bajaik fő forrása az, hogy pár éve az állam gyakorlatilag a felére csökkentette a gyógypedagógiai normatíva összegét, speciális szakiskolaként ebből kell megoldaniuk a diákok felzárkóztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!