Hírek

2015.04.06. 17:34

Elfáradtak a húsvéti nyulak

Fejér megye - Nem is csoda, a húsvéti nyuszik egész hétvégén bevetésen voltak, a gyermekek és családok örömére.

Buthy Lilla

Szombaton a Fertőzug Szabadidőparkban, Börgöndpusztán is húsvéti forgatag várta a családokat. Az időjárás is kedvezett a meghirdetett tojáskeresésnek, még a hosszú ideje tartó szélvihar sem fitogtatta erejét, helyette verőfényes napsütés melegítette az aprónépet a friss levegőn.

Kalandos, vadregényes húsvét Fertőzugban: kézenfogva keresték a tojásokat a nádkéve között

Az állatsimogatás és persze etetés úgy tűnik örök és megunhatatlan sláger a gyermekek körében. A Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület közvetlen szomszédságában a többi között mangalicát, szelíd, nyalókára és édes finomságokra vadászó kecskéket simogathattak a kicsit, de volt még kedves, folyamatos menekülésben élő barna láma is, aki inkább csak látványosság, hiszen senki sem tudta elcsípni egy kis dögönyözésre. A bundás jószágokon felül találkozhattak pulykával, hollóval, kakassal, libákkal is a családok, de a nap fő szenzációja a kétszer is elstartoló tojáskeresés volt. Egy kis túra után a tájvédelmi területet vehették birtokba - bizonyos határok mellett persze - a kis húsvétolók. A sok-sok nádkéve biztonságába rejtették a szervezők a cukorkákkal teli műanyag tojásokat. A szülők csak távolról, hanggal irányíthatták a tojás-expedíciót.


Reméljük, hogy nem csupán a gyerekek élvezték a dögönyözést 
Fotó: S. Töttő Rita

A világ talán leglelkesebb kislánya lihegve, mindössze pár perc múltán, vagy tizenegy sárga gömböt szorongatott az ölében, látszott, hogy már nem sokáig tudja visszatartani kincseit a gravitációtól: őt szülei visszaküldték a harcmezőre , rejtsen vissza párat, a többi, kevésbé gyors gyereknek is. Emellett egész álló nap tombola, arcfestés, ugrálóvár és kézműves foglalkozás várta a kicsiket.

Vasárnap a Koronás Parkban várták egy kis húsvétolásra a kimozdulni vágyó famíliákat. Reggel húsvéti szöszmötölő keretében tojásokat díszítettek a lányok, és tavaszi kitűzőket és virágdekorációkat is készítettek. Ezután tavaszváró nép játékokat játszottak a gyerekjátszóban, majd húsvét lévén, élő nyuszikat is kergettek, és fonott kalácsot sütöttek. Az ifjú legényeket középkori haditornász bemutatóval és lovagi tornával várták. A sátorban tradicionális hímes tojást festettek növényekkel, elődeink mintakincse alapján, elkészítették a később vízbe fullasztott kiszebátot is a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület vezetésével. A tréfás, bolondos locsolóvers mondó verseny után a királykisasszonynak öltözött Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar vezetője Csiszár Ferenc lépett színpadra, hogy a kortárs gyermekversek dallamos változatait énekeljék el együtt a vidáman táncoló gyerekekkel. A napot a már előbb említett rituális télgyilkosság zárta.

A gyerekek imádták Farkasházi Réka interaktív koncertjét
Fotó: Molnár Artúr


Hétfőn hagyományos nyuszisimogatót tartottak a HEROSZ Fehérvári Állatotthonában. Évek óta annak reményében várják így a családokat, hogy a tündéri nyuszik simogatása kiváltja az élő állat ajándékozását, ezzel párhuzamosan pedig azt is, hogy pár nap alatt megunják a gyerekek a tapsifüleseket. Hiszen karácsonykor sem veszünk senkinek rénszarvast - mondják a szervezők. A nagyobbakat arról is faggatták, mit tudnak a nyulak életéről. A simogatás mellett kreatív tevékenységre invitálták a kicsiket: kifestőkkel, színezőkkel, így a húsvéti ajándéktárgyak elkészítésének csak a képzelet szabott határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!