Hírek

2017.04.21. 21:30

Életutak között választhatnak a szakmák éjszakáján

Több mint hetven program várta a Szakmák Éjszakája közönségét. A megnyitón sok száz diák táncolt.

Majer Tamás

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója beszédében arról szólt, hogy ezen az éjszakán mindenkiből igazi szaki válhat, hiszen kipróbálhatja magát a különböző foglalkozásokban.

Péntek délután diákok százai töltötték meg a Városház teret: színpompás, táncos flashmobot adtak elő a Szakmák Éjszakája megnyitó ünnepségén
Fotó: Molnár Artúr

- A Szakmák Éjszakája a szórakoztató programok mellett sokkal többet is nyújt: jövőt, lehetséges életutakat kínálunk. Ezen az éjszakán felfedezhetők a szakképző iskolák és a velük együttműködő sikercégek - máskor rejtett - világa. A látogatók előtt feltárulnak a legjobb szakemberek titkai, megismerhetik, melyik foglalkozás mit takar. Ez egy olyan éjszaka, amikor a programozótól a menedzserig minden lehetsz - indította esti útjukra a diákokat és vendégeket Kulcsár Szilvia. A megnyitó perceiben indult el a Centrum megújult honlapja. Azért választották ezt az időpillanatot, hogy aki a csábító esti programoktól kedvet kap valamelyik szakma kitanulásához, azonnal - akár okostelefonján is - friss információkhoz jusson.

Bárki 3D-tervezővé válhatott a Széchenyi suliban
Fotó: Koppán Viktor

Kilenc székesfehérvári iskola csatlakozott a Szakmák Éjszakájához. Az Árpád Tesz-Vesz udvarában korokon átívelő divatbemutató volt, a Bugátban valószerűen, de bábukon végeztek vérvételt. A Deákban lángoló palacsintát készíthettek az érdeklődők, és Bereznay Tamás mesterszakács konyhai fogásait leshették el. A Hunyadiban pénzügyi IQ-t mértek, az I. István terepasztalain világörökségi helyszíneket és hungarikumokat kereshettek föl a résztvevők, míg a Jákyban digitális homokozót próbálhattak ki: a kialakított formákat utóbb egy kinect egység tapogatta le, ezután készítettek belőle szintvonalas térképet. A Széchenyiben 3D-nyomtatást, mint a jövő már velünk lévő vívmányát próbálhatták ki az odaérkezők, a Váciban pedig mikroszkópban nézhették meg a fémek hálórácsait, a Vörösmartyban graffitizni is lehetett ezen az éjjel. A Bicskén lévő Székesfehérvári SZC Fejér Megyei Vajda János Gimnázium és Szakgimnáziumban többek között kisvárosi gyümölcskereskedő bőrébe bújhattak a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!