Hírek

2017.07.24. 16:27

Élettel töltik meg Perkátát a díjnyertes fiatalok

Perkáta - Fiatalok, lelkesek, tele vannak ötlettel és már egy országos pályázaton is remekül szerepeltek. Ők lettek ugyanis a harmadik legjobb falusi ifjúsági közösség.

Bokros Judit

Az egészen friss perkátai Veled az Ifjúságért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület harmadik lett az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség A legjobb falusi ifjúsági közösség című pályázatán. A cél az volt, hogy megmutassák: van erő, élet ezekben a közösségekben. A kiírásra 5000 fő alatti településekről várták a jelentkezőket. Végül 72 nevező volt, közülük a szakmai zsűri választotta ki a tizenhárom továbbjutót a második fordulóba. Itt a feladatot egy legfeljebb 120 másodperces bemutatkozó kisfilm elkészítése jelentette, erre lehetett az interneten szavazni. Amint azt az eredmény is mutatja, a perkátai Veled egyesületet sokan „lájkolták", így sikerült szép számú szavazatot szerezni.

A fiatalok nagyon boldogok, hogy már ilyen hamar szépen szerepeltek a széles nyilvánosság előtt is. Megalakulásukról Horváth Dóra elnök és két tag, Vigházi Roland valamint László Lilla mesélt.

Balról Vigházi Roland, László Lilla és Horváth Dóra az egyesület képviseletében. A pénzt valószínűleg programokra költik
Fotó: Molnár Artúr

– Még 2013 novemberében indult Perkátán a népművészeti foglalkozás, amely a szabadidős tevékenységekben a hagyományőrzésre, a néptáncra helyezte a hangsúlyt. A helyi általános iskolás gyerekeket akartuk bevonni, és ez végül olyan jól sikerült, hogy a középiskolásokkal együtt ma már több mint negyvenen vagyunk. Időközben egyre több fiatal kezdett érdeklődni a közösségi tevékenységek iránt, így elkezdtünk ifjúsági kezdeményezésben gondolkodni. Végül létrejött az egyesület, amelyet hivatalosan idén jegyeztek be – mesélte Dóri, aki hozzátette: legfontosabb feladatuk a helyi közösségépítés. Elfogadnak mindenkit, tehát nem fontos, hogy az illető a néptánc, a népi hagyományok iránt érdeklődjön. Ez csupán lehetőség. Van, aki az alkotásban jeleskedik, más a sportban jó – ettől színes az egyesületük.

A hozzájuk jelentkezőknek segítenek képességeik kibontakoztatásában. Szerveznek programokat, és arra próbálják rávenni a tagokat, a perkátai fiatalokat, hogy mozduljanak meg közösen. Csináltak már aszfaltrajzversenyt és építettek élő csocsót az ifjúsági fesztiválon. Állandó programjuk a népművészeti foglalkozás, ami három csoporttal működik. Idővel nemzetközi kapcsolati háló kiépítésében is gondolkodnak.

Balról az első sor Tiger Jázmin, Rácz Noémi, Vigházi Amina, Vigházi Zétény, Domanyek Dorina, második sor Badi Alíz, Gálfi Petra, Dankó Ramóna, Wéber Viktória, Bernhardt Boglárka a Cinegemadár Néptánccsoport tanulói

Az egyesületi tagság előnyeiről Roland elmondta: jó, hogy van egy közösség, ahol meghallgatják, adott esetben segítik és tanácsokat is kaphat. Olyan ez már számára, mint egy második család. A kreatív, ügyes kezű Lilla is hasonlóan vélekedik, de még hozzátette: barátokat szerezhetnek és számíthatnak egymásra. Ráadásul a szabadidő eltöltése is könnyebb az egyesületi munka révén.

A fiatal szervezet az Agrya pályázatával rögtön a mélyvízbe ugrott, de ez esetben is sikerült sokakat mozgósítani a cél érdekében. Számos ismerős, barát szavazott rájuk, még a környékből is segítették őket. A seregélyesi művelődési ház például fölajánlotta a saját közösségi oldalát az egyesület és videójának népszerűsítése érdekében. Generációtól függetlenül szorítottak tehát értük.

A 23 ezer szavazat jutalma a harmadik hely és a 200 ezer forint. Meg a tudat: ők is bizonyították, hogy van élet a vidéki közösségekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!