Hírek

2013.09.05. 11:33

Életfogytig, vagy mégsem a vadászgyilkosság elkövetőjének?

Sokan vannak, akik nem felejtették el azt a bűncselekményt, amit vadászgyilkosság néven ismerünk.

Tihanyi Tamás

A gyilkosok a Kincsesbányai Bányavállalat pénzszállító autója ellen tervezték a rablást, amely előtt Sárszentmihály közelében lőgyakorlatot tartottak. Két vadász a lövéseket hallva feléjük tartott. A bűnözők félve a lebukástól elhatározták, megölik őket. Mindez 1992. november 8-án történt.

A vadászgyilkosságként ismertté vált ügyben (és más kegyetlen bűncselekmények miatt) Donászi Aladárt és Bene Lászlót 1996 januárjában ítélte el jogerősen a Legfelsőbb Bíróság. Az ítélet indoklását olvasom, annak Benére vonatkozó részét. Bene László vádlottat társtettesként, több emberen részben előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték.

Tóth Tamás a gyilkosság helyszínén. Nem fogadja el, hogy egy brutális gyilkosnak mentsége legyen és ezt figyelembe vegyék (Fotó: Lovász Lilla)

A feltételezett szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 20 évben határozták meg. Ez ma már csak Bene lehetősége lehet, mert Donászi 2001-ben, 47 éves korában a börtönben öngyilkos lett. (Akkor este fél tízig tévét nézett. Tízkor még élt. Fél tizenegykor az őrök már azt látták, vértócsa van körülötte. Halott volt.)

A városban, a megyében elterjedt (több helyről azt hallottuk), hogy Bene szabadlábon van. Ez azonban nem lehetséges: erre elvileg is legkorábban csak 2016-ban kerülhet sor. Azért meggyőződtünk róla, Bene a szegedi Csillagban van. (Az életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek a Szegedi Fegyház és Börtönben, a Csillag fegyház épületének harmadik emeletén, a hosszú idejű speciális rezsimű körletben töltik büntetésüket.)

Az ítélet kihirdetésekor tehát ki kellett térni arra, hogy az elítélt feltételes szabadlábra helyezését legkorábban mikor lehet kezdeményezni. Ez Bene esetében legkevesebb 20 évvel a büntetés megkezdése után lehet esedékes. De ez nem azt jelenti, hogy a fogvatartott szabadul is, a jogszabály csupán megadja a lehetőséget arra, hogy annak engedélyezését megvizsgálják. Így csak akkor helyezik feltételesen szabadlábra a börtönlakót, ha arra alkalmasnak találják: jól viselkedett és nem jelent kockázatot a társadalom számára. Az ilyen döntés elég ritka.

A lehetőség értelme inkább az, hogy érdekeltté tegyék az elítéltet az együttműködésben, a jó magaviseletben, és így „kezelhető” legyen a büntetés-végrehajtás számára. (Az ilyen feltételes szabadlábra helyezést zárja ki a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés. Ilyen esetben ennek még csak a lehetőségét sem vizsgálják.)

A fehérvári Tóth Tamás, a vadászgyilkosság egyik áldozatának az édesapja több, mint húsz évvel a történtek után még mindig tele van kérdésekkel. Őt is megállították a városban azzal, hogy Bene kiszabadult. Kételkedett ebben, de a férfi erősködött. Talán provokálták a sokat szenvedett apát, aki a halálbüntetés átmeneti visszaállításáért küzdött?

Szerinte nem igaz, hogy nálunk nincs halálbüntetés, hiszen a gyilkosok halálra ítélik áldozatukat. Nem érti, miért mondják: embertelen úgy bezárni a tetteseket, hogy azok tudják, soha nem jutnak ki élve a börtönből. Ő azt mondja, akkor szabaduljon a gyilkos, amikor az áldozata elhagyhatja a sírt, ahová ő juttatta.

A tettes azonosuljon azzal, az áldozatának sincs lehetősége változtatni azon, hogy a temetőben nyugszik. Tóth Tamás nem érti, miért mondják, hogy a bíróságoknak nem szabad figyelembe venniük a köz véleményét. Hiszen a demokrácia a nép hatalmát jelenti, így a nép véleménye kell, hogy irányadó legyen. A legfontosabb.

Nem érti azt sem, kétségei között talán ez a legnagyobb: miért nem ismerheti meg Donászi búcsúleveleinek a tartalmát? Donászi három levelet írt öngyilkossága előtt, az egyikben a temetéséről rendelkezett, a másik kettőt a rendőrség lefoglalta, majd azokat titkosították. Miért?

Tóth Tamást nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy valami más is volt a bűncselekmények hátterében, mint amit megismerhettünk. Szörnyű benne a gyanú, hogy Donásziék fegyvereket próbáltak ki, valahogyan közük lehetett a munkásőrség gépkarabélyaihoz, a fegyvercsempészéshez és talán politikusok nevei is szerepelhettek azokban a levelekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!