Hírek

2006.02.26. 08:52

Elbocsátások a francia baromfi ágazatban

Párizs (MTI/APA/dpa) - Franciaországban nemcsak a fogyasztásban, hanem a baromfitenyésztõknél is erõsen érezteti a hatását a madárinfluenza: az ország két vezetõ baromfi-tenyésztõ vállalata is létszámcsökkentést jelentett be. A Gastronome Elevage 600 részmunkaidõben dolgozónak mondott fel, versenytársa, az LDC 800 fõvel csökkentette létszámát. Az exporttal foglalkozó Tilly-Sabco márciusban és áprilisban két hét kényszerpihenõre küldi dolgozóit.

Mórocz Zsolt

Franciaország Európa legnagyobb baromfi exportõre, világviszonylatban a negyedik helyen áll Brazília, az Egyesült Államok és Thaiföld után: a 30 ezer üzemben évente 700 millió baromfit tenyésztenek, ebbõl 160 milliót szabadon. A vágóhidakat is beleértve az ágazatban 43 ezren dolgoznak.

rn

Az export 40 százalékot tesz ki, de a kivitel 30-40 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest, elsõsorban a Közel-keletrõl érkezik kevesebb megrendelés. A belföldi fogyasztás is nagyjából hasonló mértékben csökkent. Az ágazatnak saját adatai szerint 130 millió eurós veszteséget okozott eddig a madárinfluenza, ebbõl a tenyésztõk kára 13,9 millióra tehetõ.

rn

Pénteken a kormány a korábbi 11 millió euró gyorssegélyt követõen további 52 milliós támogatást hagyott jóvá az ágazat számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!