Hírek

2012.08.30. 20:29

EL - Örömünnep a stadionban, büntetőkkel nyert, bejutott a főtáblára a Videoton

Székesfehérvár - A Videoton FC a török Trabzonspor labdarúgócsapatát fogadta csütörtökön este az Európa Liga selejtezőjében. A mérkőzést végül a 11-esek döntötték el.

Silye Sándor

A mérkőzés kezdete előtt sajtótájékoztatót tartottak, ahol elmondták, a Videoton FC támogatói szerződést írt alá a Fehérvár Futsal csapatával, segítendő a megyeszékhey sportját, labdarúgását. A csapatban volt vidis játékosok is szerepelnek, illetve a fiatalok közül többeket engednek majd elcsábulni a technikás kispályás játék irányába.

A stadion a régi idők csodálatos hangulatát idézte. Zúgott a "Videoton hej, hej" buzdítás valamennyi szektorból. Ha egy pillanatra csend volt, akkor valahol rögtön megszólalt a kórus, aztán mindenhol csatlakoztak. Amikor leült a hangzavar, akkor a törökök érezték úgy, hogy eljött az ő idejük. Sőt, bejelentették, hogy hangmérő eszközökkel járják a szektorokat, és a leghangosabb részleg a következő bajnok meccsen a klub vendége egy korsó sörre. Megvot hát a kellő motiváció is...

A svéd játékvezetői hármassal az élen kijött a két csapat, konfettieső lepte el a légteret és persze hátborzongató volt a zaj is. A hangulattal, a bizakodással nem is volt semmi baj. Szólt az ének, piros-kékbe öltözött a lelátó, a remek B-közép elénekelte a Himnuszt, felemelő pillanatok voltak. Jöhetett a meccs és persze mindenki abban bízott, hogy nem kell alább hagynia az örömnek, a játék is okot ad majd a szárnyalásra. Bíztak a népek benne, hogy nem a kap a Videoton gólt, mert abban az esetben nehezebbé vált volna a bravúr. De persze mindenki hitt az övéiben, és ez így is helyes. Sőt, az igazi fiesztát a Vidi-gól jeletette volna, a vezetés tényén túl a kedvenc játékát - védekezés, kontrák - játszhatta volna a csapat.

Az első percek tapogatózása után a törökök igyekeztek irányítani a játékot, de a házigazdák, amint lehetőségük volt rá - ez sűrűn történt -, meglódultak, és volt veszély az ellentámadásaikban. Az első szögletet a Videoton rúghatta, aztán a 17. percben Öztekin célozta meg először a kaput, de ívelésszerű lövését még csak sóhaj sem kísérte. Az igyekezetre nem lehetett panasz egyik részről sem, de láthatóan mindkét legénység a biztonságra ügyelt elsősorban. A 20. percben az első Videoton lehetőséget láthattuk, Mitrovics a tizenhatosról lőtt, egy török lábon megpattant a labda, de néhány centivel a kapu mellé ment az.

A 24. percben megint a hazaiak veszélyeztettek, F. Oliveira szabadrúgására Caneira robbant rá, de ez a lövés is a kapu mellett landolt. Günes mester gondolt a jövőre, hiszen már a 20. perc tájékán három játékosát is elküldte melegíteni. Felváltva támadtak a csapatok, a törökök saját térfelükön többször is csak szabálytalanul tudták megállítani a fehérváriakat. Egy ilyen belépő után a közönség "Nikó, Nikó" kórussal igyekezett gyógyítani Nikolicsot. Itt Oliveira átadásai, ott Alanzinho cselei keltettek figyelmet. A 34. percben meghűlt a vér mindenkiben, Henrique maradt egyedül a 16-oson belül, lövését Bozsovics bravúrral kiütötte. Gól nélkül ért véget az első 45 perc, jöhetett a folytatás.

Térfélcsere után perceken keresztül a Videoton térfelé pattogott a labda, de az 52. percben vezetést szerezhetett volna a fehérvári csapat. Sándor Gy. vezette be a labdát a tizenhatoson belülre, bombáját védte a török kapus. A szöglet után Tóth pattogós lövése kerülte el a kaput. A Trabzonspor is jelzete, hogy itt van, az 57. percben Soner sistergetett a kapura húszról, Bozsovics szépen védett. Két percre rá Öztekin beadását Henrique fejelte, a kapufát érintve ment mellé. Felpörögtek az események a török szektorban rakétákat robbantottak, és ez senkinek nem tetszett. Valószínű az UEFA sem fog örülni neki...
A foci közepette láttunk némi török színjátékot, Viníciust rúgdosta Serkan, a Vidi védő meglökte, Serkan szabadesés gyakorlata csak sárga lapot ért, igaz, Viníciusszal együtt. A 73. percben Zokora izgatta Bozsovicsot, aki szögletre mentett. Küzdöttek a csapatok különösebb veszély nélkül, aztán a 84. percben a hazai védelem kihagyását Henrique majdnem megbüntette, szerencsére Bozsovics megint a helyén volt. A 92. percben Gyurcsó előtt volt a meccslabda, de ellőtte keresztben a kapu előtt.

Következett a hosszabbítás. Mivel ez sem döntötte el a mérkőzést, a tizenegyesek jöttek.

A hosszabbítás első felében gyűrték, gyömöszölték egymást és a labdát a pályán lévők, veszélytelenül. Ugyanezt láthattuk a folytatásban, amikor Yumlu megkapta a második sárgáját, piros nélkül.
Jöhettek a tizenegyesek. Sapara, Caneira, Vittek, Brachi belőtte, Sonerét megfogta Bozsovics, Gyurcsó berúgta, Sokorát Bozsovics védte, Mitrovics belőtte! Ezzel a Videoton bejutott a főtáblára a labdarúgó Európa Ligában.

Jegyzőkönyv

Videoton FC-Trabzonspor 1-0 (0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0)

Székesfehérvár, 11212 néző, vezette: Hansson, Nilsson, Andren (svédek)

Videoton FC: Bozsovics - Brachi, Vinícius, Caneira, Stopira - Tóth B., Mitrovics - F. Oliveira, Sándor, Walter Lee - Nikolics. Vezetőedző: Paulo Sousa.

Trabzonspor: Recep - Serkan, Bamba, Yumlu, Celustka - Soner, Zokora, Alanzinho - Sen, Henrique, Öztekin. Vezetőedző: Senol Günes.

Csere: Sen helyett Altintop (60.), Nikolics helyett Torghelle (70.), F. Oliveira helyett Gyurcsó (76.), Öztekin helyett Vittek (83.), Walter Lee helyett Kovács (103.), Alanzinho heyett Sapara (111.).

Sárga lap: Yumlu (30.), Mitrovics (66.), Serkan (69.), Vinícius (69), Zokora (101.), Bamba (117.), Yumlu (119.), Stopira (120.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!