Hírek

2010.12.23. 13:00

Egyházi vezetők karácsonyi üzenete az élet értelméről, egymásra találásról, bizalomról

Jézus születéséről mint az emberiség egész történelmének értelmet adó eseményről, a megtestesült bizalomról beszéltek, az egymásra találás fontosságát hangsúlyozták egyházi vezetők az MTI-nek karácsony alkalmából adott interjúikban.

MTI

Jézus születése értelmet ad az emberiség egész történelmének, és benne saját életünknek is - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Mint kiemelte: karácsony örömhíre az, hogy "velünk az Isten, Krisztus megszületett, a második isteni személy emberré lett (...) Közösséget vállalt velünk azért, hogy minket is meghívjon abba a boldogságba, amelyet az egész emberiségnek az isteni szeretet készít. Az ő születése történelmi esemény, de felemel bennünket az emberiség története fölötti magasságokba. Tehát értelmet ad, fényt ad az emberiség egész történelmének, és benne a saját életünknek is".

Karácsony ünnepe megmutatja, hogy az ember életének nagyon fontos színtere a család, ezt az a tény is mutatja, hogy szenteste a családok köré sokszor odagyűlnek a magányos rokonok, ismerősök, hogy együtt ünnepeljenek - hangsúlyozta a bíboros.
Azért hirdette meg a püspöki konferencia a család évét, mert "a családban megtapasztalható felelősségvállalásra, szolidaritásra ma talán nagyobb szükségünk van, mint bármikor". Az ember teljes boldogságához ugyanis több kell, mint a pillanatnyi jó közérzet, ahhoz szükség van a családban megtalálható értékekre is - mondta.

Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke arról beszélt: karácsony az egymásra találás ünnepe, egymásra találtak a református magyarok is azáltal, hogy létezik a Kárpát-medencében lévő közösségeket magába foglaló egységes Magyar Református Egyház.
Karácsony arra emlékeztet, hogy rátaláltak az útra, illetve megtalálták Jézust a születésekor hozzá igyekvők. Ezáltal Isten rátalált az emberre, s karácsony üzenetéből következik, hogy az emberek rátalálhatnak igazi önmagukra, egymásra és Istenre. Nagyon fontos, hogy "az egyház és a nemzet magára találjon, tisztában legyen önmagával, hogy teljes emberi életet élhessen" - hangsúlyozta.

Rámutatott arra, hogy "az ünnepet nem lehet megvásárolni", mert annak lényege nem az üzletekben található. A karácsony lényege az, hogy "Isten fia gyermekké lett, hogy te tökéletes felnőtté lehess, bepólyálták, hogy te szabad lehess a halál kötelékétől" - idézte Ambrus, a Kr. u. IV. századi milánói püspök szavait.
Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke azt hangsúlyozta: karácsony ünnepének üzenete a megtestesült bizalomról szól, arról, hogy az emberek is megelőlegezzék egymásnak a bizalmat.

Mint mondta: a karácsonyi örömüzenet középpontjában az a bizalmi gesztus áll, amellyel Isten emberré lett Jézus Krisztusban, s ezzel vállalta az ember sorsát "a bölcsőtől a koporsóig". A kereszténység a többi világvallástól eltérően ugyanis azt hirdeti, hogy Isten jött el a Földre, és nem azt várja híveitől, hogy "kapaszkodjanak fel hozzá".
 Az evangélikus püspök megjegyezte: a magyar társadalom, illetve az azt alkotó nemzedékek és családok "széttöredezettek". Ezért aktuális karácsony evangéliuma, hogy "újra Isten családjának tagjai vagyunk", hiszen Jézusban Isten fia jött el egy földi családba. A benne való hit pedig erőt ad és esélyt teremt "közösségeink újraépítésére".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!