Hírek

2013.02.12. 15:09

Egy zárt világ kihívása

Cséri Zoltán bv. ezredes Fehérvár és Baracska után a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben folytatja.

Tihanyi Tamás

Pintér Sándor belügyminiszter február 1-jei hatállyal  Cséri Zoltán bv. ezredest nevezte ki a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokává. (Utódja, a megbízott parancsnok helyettese, Szeidl Tamás bv. alezredes   lett.) 

Cséri Zoltán 26 évet töltött Fejér megyében,   1987-ben került a Magyar Honvédség hivatásos állományába, 1993 óta szolgál a büntetés-végrehajtási szervezetben, 2000-től a Fejér megyei, 2007-től a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka volt: ehhez a szervezethez tartozik a baracskai és  a székesfehérvári objektum is.


- Milyen érzésekkel fogadta el a kinevezést?

- Nagyon nehéz volt a döntés, mert nagyon szerettem Székesfehérváron és Baracskán dolgozni, ahol kiváló kollégáim voltak. Tudtuk egymást segíteni és remek csapatot alkottunk  -  mondta el a Hírlapnak Cséri Zoltán, aki máris belevetette magát a fővárosi munkába. - Alapvetően kihívásnak tekintem a kinevezést, és igen gyorsan beszippantottak a feladatok, amelyek között sok újdonság és  érdekesség  akad. Ez az, ami vonz engem minden munkahelyen.

A baracskai büntetés-végrehajtási objektumban egy üzemátadáson Pintér Sándor belügyminiszter (balról a második), aki Cséri Zoltánt (jobb szélen) minap fontos fővárosi beosztásba nevezte ki




- Kérem, mondjon egyet ezek közül!


- A hamis márkajelzéssel ellátott ruhák úgynevezett márkátlanítását végezzük  a fővárosi intézetben, s ezeket viselik majd a fogvatartottak. Ezzel nőtt a foglalkoztatottság is, ráadásul egy olyan körben, ahol ez mindig  probléma volt: az előzetesben lévő női fogvatartottak körében. 

-Nagyobb felelősséggel jár mostani beosztása, mint Fejér megyében?

- Igen, hiszen a feladat nem kicsi: a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézethez három  objektum tartozik, a Gyorskocsi, a Venyige és a Nagy Ignác utcai. Ezek előzetes házak, a jogerős ítéletek  után az érintettek a Budapesti Fegyház és Börtönbe, vagy más letöltő házba, például Baracskára  kerülnek. Ez lényegesen több fogvatartottat jelent, 800 büntetés-végrehajtási dolgozó 1800 fogvatartottat őriz nálunk.   Baracskán és Fehérváron 470-en voltunk 1300 elítéltre.


-A fővárosban gondolom, több ismert ember lesz majd a rácsok mögött, mint Fejér megyében, s ez más jellegű felelősséget is jelent.

-Minket soha nem érdekelt, kinek milyen volt a beosztása vagy az ismertsége korábban,   a munkánkat a jogszabályoknak megfelelően végezzük el. 

- Mi lehet  a legnagyobb gondja? Mire számít?

- A fővárosban is problémát jelent  a zsúfoltság, ami objektumainkban 200 százalékos. Fehérváron általában 160-170 százalék volt ez az arány, amiről mindig beszéltem. Ezen változtatni kell, csökkentve az épületek és a személyzet leterheltségét. 

- Visszatérve a Fejér megyébe eltelt évekre: hány rab szökött meg Öntől?

- Egy szökésem volt, egy Baracskán  büntetését töltő személy fővárosi munkavégzésének helyéről ment el, tehát nem az intézetből szökött. Néhány hónap után elfogták és letöltötte azt a büntetését is, amit a szökésért kapott.  

- És mit tart a legnagyobb eredményének?

- Talán azt, hogy 5-6 év alatt több mint félmilliárd forintot tudtunk beruházásokra, részben költségcsökkentő munkálatokra, energia-racionálásra   fordítani, aminek eredménye például az lett, hogy Baracskán hatvan százalékkal csökkent a gázfogyasztás. Siker volt az is, hogy sikerült megakadályozni a székesfehérvári intézet bezárását.

- Látjuk még Fehérváron?

- Nem költöztem el, s bár munkám a fővároshoz köt, hazajárok. Mint azt a hivatalos búcsúztatón is hangsúlyoztam, nagyon szeretem a várost és fehérvári maradok.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!