Hírek

2012.10.25. 08:03

Egy nő, aki megosztóként harcol az állatokért

Ő az, aki önmagát is megosztó személyiségként aposztrofálja. Ilyen volt tévésként, rádiósként, s most ilyen állatvédőként. Kér, könyörög, szervez, megy, kiment, ha szükséges, harcol. Megosztó - a közösségi oldalakon is.

Kocsis Noémi

Amióta csak ismerem Győri Andit, mindig a száján volt, ami a szívén. Ezt a nem mindenkinek elfogadható tulajdonságot vitte bele napi televíziós, rádiós munkájába huszonévesként. A Székesfehérvárhoz ezer szállal kötődő Andi  két hónapos korától élt itt, dolgozott a Fehérvár tévénél, a Vörösmarty Rádiónál, majd leköltözött a Velencei-tóhoz és a Jam Rádió, majd az MTV és később az RTL Klub munkatársa lett  - a szabadlelkűség megtestesítője. Az a típus, akinek csak egy valaki mondhatja meg, mit és hogyan kellene csinálnia, s igazából csakis erre az egyetlen emberre hallgat - s ez ő maga.

Élete számos döntését vonta már kétségbe, vagy minősítette komplett őrültségnek a környezete, de Andi ment és tette a dolgát. Ha úgy érezte, hogy a szíve ezt diktálja, akkor bárhogy is beszélték le a hirtelen és könnyelműnek tűnő lépésről, ő átrepülte az óceánt valakiért, akibe nagyon szerelmes volt. Vagy feladta munkahelyét és váltott, mert úgy érezte, nem tudja tovább hitelesen képviselni azt, amire szerződtették. Míg végre megtalálta önmagát abban, amiben nem lehet maszatolni, tévedni, elkendőzni, s amiben mindig is töretlenül hitt. Évek óta harcosan kiáll az állatok, leginkább kutyák jogaiért, s ahogy erejéből telik, menti őket. Néha akár egy-egy állatkínzó, vagy az állatokkal rosszul bánó telepvezető fotóját és nevét sem átallja kitenni a közösségi oldalra, magvas véleménnyel megspékelve.

- Aki azt mondja, hogy szélmalomharc és a számok tükrében teljesen értelmetlen, amit csinálok, annak valószínűleg igaza van - mondja Andi. - A célom az okos életmentés, bár amíg Magyarországon elavult törvények és a fejekben elavult nézetek vannak, addig egyetlen állatvédőnek sem könnyű a dolga. De nem tudok leállni, mert az állatszeretet magában kevés lenne. Ha nem értjük a kutya pszichológiáját, inkább csak bajt okozunk.

Andi aktív forrása a kutyamentéssel kapcsolatos információknak, közösségi profilján naponta teszi fel, osztja meg a segítségkéréseket, gazdikat keres, vagy etetőtálkákat gyűjt, kampányol, drámai hangú üzenetekkel és képekkel hívja fel a figyelmet egy-egy, elaltatásra váró állatra.
- Igen, évek teltek el úgy, hogy udvarokba szöktem be, kerítést másztam, hoztam ki pacallá vert kutyákat. Mivel három nagytestű kutyám és most éppen öt macskám is van, a napi országjárás már nem menne. Most   a Balaton mellett élek, ha van egy kis időm,  a környék ebeit bolhátlanítom. Sokan kérdik, elment-e az eszem, hiszen mégiscsak felépítettem egy médiakarriert. De cinkos lennék a vétkesek között, ha nem így élném az életemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!